TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT SISUSTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄNÄ

TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT SISUSTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄNÄ

Maailman suurimmat skandinaavisen huonekalu- ja valaisinsuunnittelun messut pidettiin viime kuussa Tukholmassa. On joka vuosi yhtä virkistävää käydä tutustumassa messujen antiin, sillä osastot ovat huolella sisustettuja kokonaisuuksia ja niistä voi todellakin ammentaa inspiraatiota. Monet uutuudet, jotka esitellään helmikuussa Tukholmassa, ovat huhtikuussa Milanossa, ja saapuvat syksyllä Suomeen Habitaren yhteydessä. Kokonaisen päivän kiertelin hallien käytäviä, valokuviakin tuli räpsittyä monta sataa. Kiteytän messujen annin kahden mielestäni mielenkiintoisimman osaston kuviin. Ruotsalainen Design House Stockholm ja tanskalainen Carl Hansen & Søn esittelivät onnistuneesti tämän vuoden trendien aallonharjan.

 

Tummia seiniä ja vaaleata tammea

 



 

Jos kirjahyllyjä ei ole viime vuosina juuri näkynyt, niin nyt näkyy. Kevytrakenteiset, useimmiten seinälle ripustettavat hyllyköt ovat palanneet. Sisustaminen ulottuukin nyt lattialta voimakkaasti seinille asti. Jo oli aikakin, ovathan seinät pinta-alaltaan huoneen suurin pinta. Ensinnäkin seinät ovat saaneet väriä. Harvassa enää näkyi skandinaaviselle tyylille niin tyypillisiä valkoisia seiniä. Nyt maalataan tummaa sinistä, vihreätä ja harmaata, murrettuja värejä kuten terrakottaa ja pastellivärejä koko kirjossaan. Tummien seinien vastapainona vaaleat tammipuiset kalusteet tekevät kunniaa skandityylille.

 



 

Tuolien muotoilussa näkee helposti ajan hengen. Alla Design House Stockholmin Wick-tuoli, jonka pyöristetyt vanerista taivutetut muodot ovat ajallemme tyypillisiä.

 



 

Viherkasvit valloittavat

 



 

Design House Stockholmin Greenhouse, kasvihuone huoneen sisällä.

 



 

Luonto tulee voimakkaasti koteihimme viherkasvien muodossa. Niitä on kaikkialla: amppeleissa, seinähyllyillä, kukkalaatikoissa, kukkapöydillä ja suurissa lattiaruukuissa.

 

Huonekaluja pastelliväreissä

 



 

Mahdollisesti Pantonen valitsemien vuoden värien innoittamina sekä utuista vaaleanpunaista että vaaleansinistä verhoilua näkyy huonekaluissa paljon. Pastellivärit on usein yhdistetty tummaan murrettuun khakivihreään. Sohvien ja nojatuolien muotoilussa on vaikutteita menneiltä vuosikymmeniltä, etenkin 1950- ja 1960-luvuilta. Ylemmässä kuvassa Design House Stockholmin Nest sohva ja lepotuolit, alemmassa Carl Hansen & Sønin Heritage-nojatuoli, jonka Frits Henningsen on suunnitellut jo vuonna 1930. Sohvapöydät ovat enimmäkseen pyöreitä.

 



 

Tekstiilien uudet muodot

 



 

Design House Stockholmin osastolla lanseerattiin kaksi uutta tekstiilimallistoa: Curly-torkkupeitto ja Knot-sohvatyyny.

 



 



 

Kovista materiaaleista messinki, kupari ja marmori ovat edelleen suosiossa. Niitä pehmentävät luonnonvaalea puu, korkki, villa, sametti ja nahka. Kalusteiden muodot ovat tänä vuonna pehmeän pyöreitä. Sisustus näyttää kepeältä ja ilmavalta, kun huonekalut nostetaan irti lattiasta ohuiden jalkojen avulla ja kun hyllytkin ovat seinään kiinnitettäviä. Olen iloinen, että suurista möhkälemäisistä sohvista ja nojatuoleista ollaan luopumassa. Sirot huonekalut, värikkyys ja luonnonmateriaalit ovat tervetulleita myös omaan kotiini. Entä sinun kotiisi?

 

Lisää kuvia messuilta olen julkaissut Cocovision facebook-sivuilla osoitteessa www.facebook.com/cocovisio, mistä voit käydä niitä katsomassa.

 

Marja Lähde, sisustussuunnittelija
marja@cocovisio.fi

0 Comments