KYLÄSSÄ KATARIINAN LUONA

KYLÄSSÄ KATARIINAN LUONA

Toukokuun 10. päivänä osallistuin median toiselle ennakkoretkelle Seinäjoen asuntomessuille, jotka ovat avoinna yleisölle ensi kesänä 8.7. alkaen noin kuukauden ajan. Pruukinrantaan on rakentumassa useita viehättäviä koteja, jotka istuvat olemassa olevaan luontoon upeasti. Jo marraskuun ennakkoretkellä olin ihmetellyt asuntomessualueen edistymistä – koskaan ennen ei olla oltu näin reilusti etuajassa. Messujen avajaispäivään on vielä kaksi kuukautta aikaa, ja monet kohteet on jo lähes valmiiksi sisustettu. Katariina Rintala on rakennuttanut itselleen ja puolisolleen talon, jossa lopputarkastus oli jo suoritettu ja sisustus oli täysin valmis. Pohjalaiskorttelin keskiympyrässä sijaitseva kohde 31, Kimara Katariina, on moderni hirsinen kaksfooninkinen pohjalaistalo.

 


Vieraanvaraisuus näkyi pullakahveilla katetusta ruokapöydästä.

 


Salmiakkikuvio toistuu talon sisäpuolella mm. listoissa, ja talon ulkopuolella ikkunanpuitteiden yläosassa. Korkeassa olohuoneessa on salmiakin muotoiset akustiikkalevyt.

 

Kun astuin sisään tähän kotiin, sen hyvä henki ja moderni mummolatunnelma oli aistittavissa kaikin tavoin. Talon emännästä huokui onni ja tyytyväisyys. Ystävällinen Katariina-rouva toivotti hymyillen tervetulleeksi, ja päivänvalo tulvi huoneisiin ikkunoista, joita oli jokaiseen ilmansuuntaan. Kepeän läpikuultavat vaaleat verhot siivilöivät valoa kauniisti.

 


Olohuoneen seinää vasten on 1850-luvulta peräisin oleva ilmajokinen sivusta vedettävä ladonpäätysohva.

 


Vanhaa sohvaa vastapäätä on moderni Hakola Oy:n Cosy-sohva.

 

Kimara Katariinan sisustustyyli on erittäin harmoninen ja väritykseltään lempeän rauhallinen, aivan emäntänsä näköinen. Sisustuksessa on yhdistelty uutta ja vanhaa, väreissä on paljon vaaleita sävyjä, sininen väri kulkee talon läpi kirkkaanpunaisten väriläikkien siivittämänä.

 


Kauniit räsymatot peittävät lattioita, muuallakin kuin keittiössä. Lattiat ovat peseytymistiloja lukuunottamatta Timberwisen viime vuoden uutuustuotetta: tammi handwashed Husky.

 


Kodinhoitohuoneen, samoin kuin keittiönkin, ikkunoiden alaosassa näkösuojana ovat läpikuultavat salusiiniverhot. Ikkunoita koristavat punaiset pelargoniat.

 


Viisaana naisena Katariina on ajatellut tulevaisuuttakin. Siltä varalta, että portaissa liikkuminen joskus tuottaisi vaikeuksia, ei talosta tarvitsisi luopua sen takia. Esteettömyys on jo nyt huomioitu rakennuttamalla taloon kevythissi.

 

Yläkerrassa sijaitsevat päämakuuhuone, työhuone sekä tilat vieraiden majoitusta varten. Lastenlapsia ja heidän mahdollisia yöpymisiään on ajateltu jo suunnitteluvaiheessa.

 


Yläkerran aulassa paraatipaikalla on 65 vuotta vanha, Laina-mummon tekemä Kalevala-aiheinen Aino-ryijy.

 


Päämakuuhuoneen nurkassa olevasta peilistä heijastuu hauskasti vastapäisen seinän sinikukkainen tapetti, aivan kuin peilin paikalla olisi kehystetty kukkataulu kampauspöydän yläpuolella.

 


Stalan takkapuuteline on saanut uuden käyttötarkoituksen. Se toimii työhuoneen mappihyllynä, jolloin sen ylätasolle asetettu kännykkä on helposti käden ulottuvilla, eikä huku työpapereiden alle pöydällä.

 


Vierashuoneen sisustusta.

 


Vaaleansininen pitsiverho yläkerran kylpyhuoneessa on epätavallinen valinta. Lempi-hylly istuu tänne kuin nenä päähän. Viherkasvit ovat trendikkäitä, ja sopivat valoisan kylpyhuoneen sisustukseen.

 


Kelohonkainen sauna on yksi talon erikoisuuksista. Lauteiden alla on kierrätyslasista valmistettu uniikki valaisin. Tekstiilein kutsuvaksi somistettu sauna on täydellisen valmis vastaanottamaan ensimmäiset kylpijänsä.

 


Pesuhuoneen harmaa lattialaatoitus on eläväpintainen. Pesuhuoneen penkki on taidokkaasti työstetty ja sopii hienosti kelohonkaisen saunan pariksi.

 

Vaikka en omaan kotiini valitsisikaan perintöryijyä seinälle tai vanhaa sänkysohvaa tupaan, tänne nuo elementit sopivat. Ne eivät huuda tulla huomioiduksi, niin hienovaraisesti ne on ujutettu osaksi kokonaisuutta. Tässä kodissa on hyvä olla, niin asukkaiden kuin vieraidenkin. Kiitos, Katariina, kun sain käydä kylässä.

 

Teksti ja kuvat: Marja Lähde

 

Marja Lähde
sisustussuunnittelija
marja@cocovisio.fi

0 Comments