SISUSTUSIDEOITA SEINÄJOEN ASUNTOMESSUILTA

SISUSTUSIDEOITA SEINÄJOEN ASUNTOMESSUILTA

Asuntomessut ovat tämän kesän osalta sulkeutuneet. Seinäjoen jälkeen suuntaamme katseemme Helsinkiin, Helsinki Design Weekiin ja Habitareen, joka avaa ovensa yleisölle 7.9.2016. Suomen suurimmilta huonekalu-, sisustus- ja designmessuilta haemme taas inspiraatiota koteihimme talven varalle. Mutta sitä odotellessa vielä kerran katsaus menneisiin asuntomessuihin. Mitä erityisesti jäi mieleen, sellaista, mitä en ole aiemmissa blogeissani esitellyt, mutta ansaitsee tulla mainituksi.

 

TYYLIEN, MATERIAALIEN JA VÄRIEN KIRJOA KEITTIÖISSÄ

 


Vasemmanpuoleinen keittiö on kohteesta 8 Passiivikivitalo Skaala, jossa turkoosin eri sävyjä on käytetty runsaasti. Turkoosi väri keittiössä on ihana piristys lukuisten neutraalin väristen keittiöiden joukossa. Oikeanpuoleinen kuva on kohteesta 26 Passiivikivitalojen Kosteusturvatalo, jonka keittiö, kuten koko asunto muutenkin, on erilaisten materiaalien ja värien juhlaa. Tyylikin on ihan jotain muuta kuin tavanomaista. Musta liesituuletin on vahva kontrasti vaalealle maalaisromanttiselle keittiökaapistolle. Vedenvihreä seinämaali ja erikoinen laattaladonta välitilassa tekevät keittiön sisustuksesta monivivahteisen. Tässä kohteessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu, toimivuutta myöten. Keittiössä on kaksi astianpesukonetta. Muistan ensimmäisen kerran nähneeni vastaavan ratkaisun reilut kolme vuotta sitten LIV-TV:n ohjelmassa ”Sisustusarkkitehti Marko Paananen”. Silloin se oli hyvin erikoista ja herätti paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Käytäntö näyttää saaneen ainakin muutaman kannattajan, sillä myös kohteessa 14a Hartman Koti Ankkuri oli keittiössä kaksi astianpesukonetta rinnakkain.

 


Vasemmanpuoleinen kuva: kohde 36 Kastelli Koria ja Puustellin Miinus-keittiö. Valkoiset yläkaappien ovet ja musta työtaso, joka jatkuu välitilaan, ovat hillitsevä vastakohta lämminsävyiselle tiiliseinälle ja tammiviiluisille kaapistoille. Kuva oikealla: kohde 41 Lumimustikka. Keittiön marokkolaishenkiset lattialaatat eivät jää huomaamatta. Yläkaapittoman keittiön seinässä on Polarkiven kaunis valkoinen kivipinta ja suuret ikkunat ulos. Tässä keittiössä on myös erikoinen puunvärinen saareke, jossa on 24 pientä laatikkoa (ei kuvassa). Käytännöllisyys ehkä kärsii siinä mielessä, että on vaikea muistaa, mitä missäkin laatikossa on. Talon rouva halusi kuitenkin mennä tässä kohtaa esteettisyys edellä, sillä kaunis tuo saareke kieltämättä on. Kaikki keittiökalusteet tässä kodissa ovat virolaisen Wesse Engineeringin käsityönä valmistamia.

 

ERIKOISIA VALAISIMIA

 


Vasemmalla: kohde 7 Omakoti Armas. Provinssirock-huoneeseen oli tuunattu perheen isän valkoisista Converse-tossuista kattovalaisin. Varsinainen katseenkiinnittäjä ja mikä tunnelma! Oikealla: kohde 38 Kastelli Kaarna. Tässä kodissa oli paljon ihania valaisimia, jotka muuten kaikki huutokaupattiin sunnuntaina 7.8. Kuvassa keittiön kattovalaisin.

 


Molemmat yllä olevat kuvat ovat kohteesta 10 Dome Lumo, joka hurmasi ainakin minut valaistussuunnittelullaan. Korkean olohuoneen päätyseinällä on putkimaiset uutuusvalaisimet ja työhuoneessa niinikään putkesta taivutettu valaisimen muotoinen työpöydän valaisin. Tämäntyyppiset kevyet pelkistetyt valaisimet eivät olisi olleet mahdollisia hehkulamppujen aikana, mutta ledien valtakaudella vain mielikuvitus on rajana valaisinmuotoilulle.

 

SEINÄMAALAUKSIA, MATTOJA, VERHOJA

 


Vasemmanpuoleinen kuva on kohteesta 7 Omatalo Armas. Sängynpäätynä on seinään maalattu romanttinen kuvio. Oikeanpuoleinen kuva on kohteesta 23 Vieskatalo Valokki. Keittiötä elävöittävät Irina K. Design’in seinämaalaukset. Seinämaalaukset olivat suosittuja muissakin asuntomessujen kohteissa, etenkin lastenhuoneissa.

 


Ylläolevat kuvat ovat kohteesta 8 Passiivikivitalo Skaala. Talon emäntä on taitava käsityöihminen ja hänelle oli sisustettu tätä harrastusta varten oma huone. Käsityöhuoneen virkattu matto ja paksusta langasta virkatut verhot ovat hänen käsialaansa. Itse virkattuja mattoja oli tämän kodin muissakin huoneissa, mm. lastenhuoneessa ja WC:ssä.

 

RIPUSTUS – HYLLYT, NAULAKOT, TAULUT

 


Vasemmalla on osa kohteen 3 Mäihä Galleria Konsti eteisessä sijaitsevaa hyllykköä. Sen on suunnitellut designer ja arkkitehti Alexa Getting / Get Bli Designs. Oikealla taas on kohteen 5 Kotola upeasti makuuhuoneen pelkistettyyn luonnonmukaiseen tyyliin sopivana toteutettu vaaterekki kaikessa yksinkertaisuudessaan.

 


Vasemmalla: kohde 8 Passiivikivitalo Skaala. DIY-naulakko kodinhoitohuoneessa. Oikealla: kohde 24 Pohjanmaa. Eteisen seinää elävöittävät mustiin kehyksiin laitetut erikokoiset mustavalkoiset valokuvat epäsymmetrisenä mutta tasapainoisena sommitelmana.

 


Kohteessa 33 Lumiance Talo hopeiset taulun kehykset mustaa seinää vasten toimivat ihan sellaisenaan. Kohteessa 42 Pikkuusen Paree oksan varassa naruista riippuvat valokuvat pukevat tämän kodin nuoren herran seinää.

 

VALOKATKAISIJAT JA OVENKAHVAT

 

Pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä kodin tyylin viimeistelyssä. Mustat pistorasiat ja valokatkaisijat löivät rytinällä läpi tämän kesän asuntomessuilla, kuten esimerkiksi alla kohteissa 19 Honka Markki ja 32 Keittiömaailman suola ja pippuri. Kieltämättä, ne näyttävät aika makeilta vaaleassa hirsiseinässä tai puunvärisen sormipaneelin kaverina.


 


Kohteessa 8 Passiivikivitalo Skaala käsityöhuoneen keltainen teemaväri ulottuu valokatkaisijoiden kehyksiin asti. Muidenkin huoneiden teemaväri näkyy valokatkaisijoissa, esimerkiksi päämakuuhuoneessa se on punainen väri. Kohteessa 20 Riihi on panostettu uniikkeihin ja näyttäviin oven kahvoihin.

 

MUUT IDEAT

 


Nerokas keksintö pieniin tiloihin on puukerrostalo Mäihän kaksioissa sekä kolmen huoneen ja keittiön asunnoissa kokoontaitettava sauna. Oikealla on kohteen 13 Jämerä Samsö veistoksellinen biotakka, italfalo.fi.

 


Kohteen 8 Passiivikivitalo Skaala lattiat eivät naarmuunnu ruokapöydän tuoleja siirreltäessä. Siitä pitävät huolen talon emännän virkkaamat tuolin jalkojen suojatassut. Kohteessa 32 Keittiömaailman suola ja pippuri on Sirkka-Liisa Hietaniemen suunnittelema sängynpääty nimeltään Ruoto. Monia muitakin sängynpäätyideoita messuilla näkyi ja niitä löydät lisää aikaisemmista blogeistani sekä valokuva-albumeista osoitteessa www.facebook.com/cocovisio.

 


Vasemmalla kohteessa 41 Lumimustikka lastenhuoneiden väliseinänä toimii ladonovea muistuttava liukuovi. Samantyylisiä ovia oli muutamassa muussakin asuntomessukohteessa. Oikeanpuoleisessa kuvassa on kohteen 26 Passiivikivitalojen Kosteusturvatalo yläkerran arkiolohuone. TV on upotettu kauniisti paneloituun seinään ja ruutuikkunoita koristavat lasimaalaukset.

Kaikkia ideoita ei millään saa mahtumaan tähän esittelyyn. Otinhan asuntomessuilta yhteensä lähes 1500 valokuvaa, joten ideapankkini on laaja. Seinäjoen asuntomessut tarjosivat monipuolisesti inspiraatiota kaikenlaisille ihmisille, niin romanttiseen, moderniin kuin industriaaliseen tyyliin sekä eri tyylien sekoituksesta kiinnostuneille. Pohjalaisen puurakentamisen taidonnäytteitä oli vaikka kuinka paljon. Halusitpa asua omakotitalossa, rivitalossa tai kerrostalossa, elämisen mallia tarjottiin kaikkiin näihin asumismuotoihin. Autan mielelläni sinua suunnittelemaan kotiisi sopivan sisustuskokonaisuuden, jonka lähtökohtana voi olla joku tai jotkut edellä esitetyistä ideoista.


Teksti ja kuvat:
Marja Lähde
sisustussuunnittelija

2 Comments

2 thoughts on “SISUSTUSIDEOITA SEINÄJOEN ASUNTOMESSUILTA

 1. Anita Huotari kirjoitti:

  Ihania kuvia ja loistavat
  selostukset, itse en
  käynyt messuilla, joten
  kiva lukea ja nähdä näin.
  Kiitos Marja!

 2. Marja Lähde kirjoitti:

  Kiva kuulla, että tykkäsit. Vaikket messuille päässytkään, hyvän käsityksen saat blogien ja valokuvien välityksellä, niitä on useita myös Cocovision netti- ja facebook-sivuilla.

Comments are closed.