LEPPÄVAARAN KIVOIMMAT KAHVILAT

LEPPÄVAARAN KIVOIMMAT KAHVILAT

Muistelen usein niitä moninaisia kertoja, kun aikoinaan kävin äitini kanssa ostoksilla Helsingin keskustassa. Äitini oli ulkoiselta olemukseltaan aina huoliteltu ja hänellä oli erinomainen maku pukeutumisen suhteen. Siksi olinkin onnekas, kun sain juuri hänet makutuomarikseni. Noihin shoppailupäiviin liittyi aina erottamattomasti jalkojen lepuutus ja hemmottelutuokio leivoskahveilla. Tällä tavalla tutustuin useisiin Helsingin kahviloihin ja kahvilakulttuuri tuli osaksi elämääni. Nykyään käyn kahvilassa keskimäärin kerran viikossa lounaalla tai kahvilla mieheni kanssa, ja näin on tullut koluttua pääasiassa asuinpaikkamme Leppävaaran kahviloita.

 

Kahvilan valinnassa on toki edelleen tärkeintä, että tarjottavat ovat tuoreista aineksista valmistettuja ja herkullisia ja että hinta-laatusuhde on hyvä. Oma leipomo takaa tuoreuden ja uniikit tuotteet. Uskallan silti väittää, että viime vuosina kahviloiden kilpailuvaltti piilee loppujen lopuksi niiden tunnelmassa, siinä, miten sisustuksella on pystytty luomaan mieleenpainuva ja viihtyisä ympäristö. Tällä kriteerillä olen nyt valinnut esiteltäväksi kolme Leppävaaran kivointa kahvilaa. Yksi niistä edustaa kodikasta hirsihuvilatunnelmaa, jossa on ajatonta designia ja rouheita materiaaleja, toinen dramaattisen mustaa eurooppalaista kahvilatunnelmaa, jonka kalustuksessa yhdistyvät antiikki ja moderni tyyli, kolmas tarjoaa olohuonemaisen hämyisän miljöön, jossa italialainen kahvilakulttuuri yhdistyy amerikkalaiseen kahviperinteeseen.

 

Peroba Cafe

 

Helsingissä Fredrikinkadulla sisustusliike Perobaa pitävä Terhi Pietilä osti Kehä I:n varrella sijaitsevan punaisen kansallisromanttista tyyliä olevan Villa Ylänteen perheelleen kodiksi ja kahvilaksi. Talo on alunperin rakennettu 1910-luvulla yksityisasunnoksi, mutta on toiminut myös päiväkotina ja toimistona. Peroba Cafe avautui mittavan remontin jälkeen hirsitalon pohjakerrokseen kesäkuussa 2014.

 


Jo sisääntulo koristeellisine ikkunoineen ja ovineen antaa aavistuksen sisäpuolella vallitsevasta tunnelmasta. Viehättävän terassin pöydissä on vanhat valurautaiset jalat, jotka on yhdistetty puisiin pöydän kansiin. Ulkovalaisimet muistuttavat vanhan ajan lyhtypylväitä.

 


Kodikkuutta on ilmassa heti sisään astuttua. Eteishallissa huomio kiintyy ensimmäisenä kauniiseen kristallikruunuun. Väliovissa on säilytetty alkuperäiset kaiverrukset. Kuistilla on pieni pöytä ja tuoli sekä vieraskirja.

 


Suuri osa kahvilan tuoleista on Hans J. Wegnerin Y-tuoleja, joiden joukkoon samansävyiset wieniläistuolit sujuvasti sulautuvat. Kahvilapöytien jalat ovat Restatopista, pöytälevyt on teetetty saarniliimapuulevyistä. Luonnonvalo siivilöityy erkkerin ristikkoikkunoiden läpi heittäen pääsaliin pitsimäiset varjot.

 


Kahvilassa on viisi erilaista kaakeliuunia, jotka antavat kullekin huoneelle oman uniikin leimansa. Vasemmalla olevassa sivuhuoneessa on kermanvalkoinen kakluuni, jonka kapea reunus ja yläosa on koristeltu vihreän sävyisillä luonnonaiheilla. Oikealla olevassa sivusalissa kakluuni on väriltään voimakkaan vihreä ja siinä on kauniit käpyaiheiset koristeet. Sivuhuoneissa on maitokahvin väriset ornamenttikuvioiset Boråstapeterin tapetit. Lautalattiat on keskiosastaan maalattu maitokahvin sävyisellä maalilla ja reunoilta ruskealla maalilla.

 

Keittiössä ja asiakasvessoissa on värikkäät marokkolaiskuvioiset lattialaatat. Kannattaa siis kurkistaa myös WC:n puolelle, kahvilan muusta sisustuksesta poikkeava värikkyys yllättää. Peroba Cafen kalustus on harmoninen ja selkeä, ehkä jopa niukka. Kodikas tunnelma välittyy kuitenkin hienosti, käytpä sitten nauttimassa kotiruokalounasta buffetpöydästä, suositulla viikonloppubrunssilla tai kahvilla.

 

Cafe Zoceria

 

Heinäkuussa 2015 avautui Leppävaaran Gallerian alakertaan Cafe Zoceria. Henkilökunta on kahvilatoiminnassa mukana koko sydämellään ja palvelu on erinomaista. Ja niin ovat tarjottavatkin. Paljon erikoiskahveja ja yksinkertainen mutta maittava lounasmahdollisuus.

 


Pieni pilke silmäkulmassa kuvastaa kahvilan rentoa ilmapiiriä. Terassilla suurten päivänvarjojen alla on kuumina kesäpäivinä mukava nauttia kahvilan antimista ja seurata ihmisvilinää ja torielämää Läkkitorilla.

 


Heti sisääntulosta vasemmalla on kiva nurkkaus kuin kabinetti. Se on sisustettu muusta kalustuksesta poiketen antiikkipöydällä ja eriparisilla tuoleilla. Ruokapöydän alla on tyyliin sopiva matto. Kiva pieni nurkkaus kahvilan peräosassa palvelee useampaa tarkoitusta. Se on oiva yksityinen tila, josta on näköala yli koko Läkkitorin. Vieressä sijaitsevasta kirjahyllystä voi ottaa luettavaa. Kirjoja ja lehtiä on lupa viedä jopa kotiinsa kunhan tuo tilalle jotain vastaavaa. Kiva kierrätysidea. Perjantai-iltaisin kahvilassa on elävää musiikkia ja kerran kuukaudessa keskiviikkona stand up –ilta.

 


Mustanpuhuvaksi sisustettu kahvila teki heti minuun vaikutuksen maagisella tunnelmallaan. Kahvilan pitkä seinä on kauttaaltaan lattiasta kattoon asti ulottuvia ikkunoita, joten luonnonvaloa on riittävästi. Lisävaloa antavat teollishenkiset valaisimet myyntitiskin yläpuolella ja katosta riippuvat pelkistetyt tunnelmavalaisimet. Kahvilan sisustussuunnittelusta on vastannut kollegani Riia Lankinen Lilian Designista.

 

Espresso House

 

Alunperin Ruotsissa vuonna 1996 perustettu Espresso House on pohjoismaiden suurin kahvilaketju, joka levisi Suomeen syksyllä 2015. Espresso House avattiin Kauppakeskus Selloon syyskuussa 2015. Kahvi, ihmiset ja ympäristö muodostavat kahvilan hengen. Sisustuksellisesti ketjun kahvilat tavoittelevat olohuonemaista tilaa, mutta myös hyvin koulutetulla ja palvelevalla henkilökunnalla on suuri merkitys kahvilan viihtyisyyteen.

 


Espresso House sijaitsee Kauppakeskus Sellon sisätiloissa eikä sillä ole ulkoterassia. Sen sijaan tilat levittäytyvät kahvilan ulkopuolelle kahdella mukavalla nahkanojatuoliryhmällä sisääntulo-oven molemmin puolin. Nämä ovat mainioita paikkoja yhtä hyvin ohikiitävien ihmisten tarkkailuun kuin omaan rauhaankin, sillä ne ovat kuitenkin sivussa kulkuväylältä. Kahvilan taustaseinän kirjatapetti levittäytyy myös ulkopuolella olevien rullaportaiden alapintaan sekä sivuun.

 


Sisustuksen punainen lanka ovat nahan, rouhean puun ja metallin yhdistäminen ruskean ja mustan sävyin. Kodikkuutta lisäävät viherkasvit. Industriaalishenkiset valaisimet luovat pehmeätä tunnelmaa.

 


Pitkä päätyseinä on tapetoitu näyttävällä kirja-aiheisella tapetilla ja kahvilan seinustoja kiertävät penkit. Vaihtelua kalustukseen tuovat muhkeat nahkanojatuolit ja lehmännahalla päällystetyt istuinjakkarat. Kahvilan pöydät ovat joko pieniä ja pyöreitä tai suorakaiteen muotoisia suurempia pöytiä, joita on kahvilan keskiosassa myös jonotettu yhdeksi pitkäksi pöytäryhmäksi.

 


Espresso Housen sisustuksellisia yksityiskohtia ovat kirjainyhdistelmä EH, mielenkiintoisesti kehystetyt ”huoneentaulut” ja seinäkello sekä myyntitiskin yläpuolella olevat valaisimet, jotka muistuttavat maailmansodan aikaisia pommeja.

 

Nykyaikana lähes jokaisessa kahvilassa on ilmainen WiFi. Siksi kahvilat soveltuvat hyvin myös läppärillä työskentelyyn ja työpalavereiden pitämiseen. Itsekin olen usein tavannut asiakkaitani ja yhteistyökumppaneitani kahviloissa, sillä kotonani oleva pieni työhuone ei tällaisiin tapaamisiin oikein sovellu. Jatkan myös äitini kanssa aloitettua tapaa kahvitella shoppailun lomassa. Roolit vain ovat vaihtuneet: nyt se olenkin minä, joka tarjoaa leivoskahvit tyttärilleen.

 

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments