ESTETIIKKAA JA LUXUSTA KOTIIN

ESTETIIKKAA JA LUXUSTA KOTIIN

Viimeksi pohdiskelin sisustushankintoja omaan kotiini blogissa “Sisustussuunnittelijan kotona”, joka julkaistiin Kauppakeskus Liilan nettisivuilla joulukuussa 2015. Jatkan nyt kotini sisustusesineistön päivityksillä tuosta hetkestä vuodella eteenpäin. Jos ihmettelet, miksi sisustukselliset uudistukset ovat kovin vähäisiä niin määrällisesti kuin kooltaankin, niin siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin, olen asunut tässä samassa kodissa jo 25 vuotta, joten sisustus on kutakuinkin valmis. Ajoittain tuntuu jopa siltä, että tavaraa on liikaakin. Toiseksi, muutto uuteen kotiin on väistämättä edessä ehkä piankin, ja siksi tähän kotiin ei enää kannata suuria ja kalliita hankintoja tehdä.

 

Kahvihifistelyä keittiöön

 

Vuosi sitten meille saapui perheen yhteisenä joululahjana Nespresso Citiz -kahvinkeitin tyylikkään mustana. Se sopii hyvin yhteen meillä jo ennestään olleen Nespresso maidonvaahdottimen kanssa. Erikoiskahveja onkin keitelty vuoden ajan ahkerasti, etupäässä espressoa, viime aikoina usein myös lungo-kahveja. Suosikkilaatujani ovat Roma, joka on keskivahva espresso, ja americano-tyyppinen pitkä kahvi Linizio Lungo.

 

Kotonani oli ennestään kaksi korvatonta Amfora-espressokuppia, joihin olin kovasti ihastunut. Amfora on seinäjokelainen yritys, ja siksi päätin jo etukäteen täydentää kuppisarjaa asuntomessuilla käyntini yhteydessä. Vitroposliiniset Amfora-astiat ovat muotoilija ja taiteilija Päivi Rintaniemen käsialaa. Nyt voin ilahduttaa myös vieraitani tarjoamalla heille espressoa näistä suloisista kupeista.

 

Matkalla Seinäjoen asuntomessuille poikkesin myös muutamassa tamperelaisessa sisustusliikkeessä. Design Boulevard myy juuri oman kotini tyyliin sopivaa skandinaavista sisustustavaraa, ja sieltä mukaan tarttui Ferm Livingin mustavalkoinen leikkuulauta. Käytännöllinen esine, mutta ei ehkä ihan välttämätön, sillä leikkuulautoja minulla jo on. Mutta koska tuo uusi leikkuulauta miellyttää silmääni, sitä ei pannakaan mihinkään laatikkoon, vaan pidän sitä esillä koko ajan.

 

Tutustuin aikoinaan Jukka Sariolaan golfharrastukseni kautta. Jäätyään eläkkeelle työmarkkinajuristin tehtävistä Jukka on työskennellyt jo kahdeksan vuotta StudioE:ssä. Hän on tullut tunnetuksi mm. Dichroic-laseista muotoilemistaan Pyry Design -koruista, joita minullakin on muutama korulippaassani. Studiolla työskentelee myös muita lasi- ja keramiikkataiteilijoita. Vuonna 2015 tapasin studion joulumyyjäisissä keraamikko Jatta Lavin, jonka valmistamat posliinitölkki ja tuikkukynttilälyhty näkyvät oheisessa kuvassa. Taustalla näkyvät niinikään StudioE:ssä Evolum-showroomia pitävän Jukka Isotalon käsityönä valmistamat juomalasit. Hän käyttää raaka-aineenaan sellaisia lasipulloja, joita ei Suomessa enää täytetä uudelleen. Näin nekin kierrätetään hyötykäyttöön kauniiksi designesineiksi.

  

Tekstiilien päivitystä pesuhuoneeseen ja saunaan

 

Vuoden kuluessa päivitin myös pesuhuoneen tekstiilejä. Citymarketin keräyskampanja innosti minua ostamaan Finlaysonin aquan-väriset käsipyyhkeet, kylpypyyhkeet ja turbaanin. Sainpahan siirtää sieltä vanhemmasta päästä kuluneita pyyhkeitä siivousräteiksi. Joulupukki toi viime jouluna uuden saunan lämpömittarin, joka on samaa Rento-sarjaa kuin meillä jo olleet löylykauha ja -kiulukin. Lahjapaketissa oli myös Emendon pefletit (60% pellavaa, 40% puuvillaa). Sauna onkin meillä ahkerassa käytössä, se lämmitetään kaksi kertaa viikossa, ja peflettipyykkiä kertyy. Oma sauna kerrostaloasunnossa on tämän päivän ylellisyyttä. Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa.

  

Hotellitunnelmaa makuuhuoneeseen

 

Sain vuosi sitten joululahjaksi Iittalan Vitriini-rasian kirkkaalla lasikannella ja valkoisella durat-alaosalla täydentämään yöpöydälläni jo ollutta pienempää Vitriini-rasiaa. Vitriini on Anu Penttisen suunnittelema Iittalan lasikantinen rasiakokoelma, jossa on valittavana erilaisia alaosia ja kaksi kokovaihtoehtoa: 108×108 mm ja 60×60 mm. Pieneen rasiaan sopivat hyvin korvakorut ja sormukset yön ajaksi, mutta rannekoruille ja kaulakoruille kaipasin isompaa rasiaa. Vitriini on yhtä aikaa sekä kaunis että käytännöllinen esine.

 

K&H Annala Oy on kotimainen sisustuskankaita valmistava yritys, jonka tehdas sijaitsee Lapualla. Seinäjoen asuntomessureissulla yövyin Lapualla, ja ystävättäreni vinkkasi minulle Annalan poistomyynnistä, joka sattui juuri oleskeluni aikaan. En voinut vastustaa kiusausta tehdä edullisia ostoksia, ja niin meille päätyi kymmenellä eurolla upea vaalea kangas, josta tulee heittopeitto makuuhuoneeseemme. Heittopeitolla voi luoda ripauksen hotellitunnelmaa makuuhuoneeseen. Ostamastani kankaasta saa niin reilun kokoisen heittopeiton parisänkymme jalkopäähän, että se toimii peittona myös päivätorkuilla. Neutraalin vaalean värinsä puolesta se sopii petaukseen niin päiväpeiton kanssa kuin ilman sitä.

  

Työhuoneeni ergonomia kuntoon

 

Minua oli jo pitkään vaivannut työtuoliongelma. Halusin siron käsinojattoman tuolin, jota olisi helppo siirrellä piirustuspöydän ja läppäripöydän välillä. Ehdottomasti siinä piti olla istuimen korkeussäätö, koska läppäripöytä on 9 cm matalampi kuin piirustuspöytä. Mielellään siinä sai olla myös pyörät alla, jotta se siirtyisi näppärästi paikasta toiseen. Kun Vepsäläiselle tuli viime syksynä tarjous Calligariksen työtuolista, tiesin heti, että siinä se nyt on, vaatimukseni täyttävä uusi työtuoli. Enkä ole hankintaani katunut. Työhuoneessa on nyt enemmän tilaa, kun ei enää tarvita kahta erillistä tuolia. Enhän minä niissä kuitenkaan yhtä aikaa istu.

  

Mieheni työhuoneeseen lisää valoa

 

Valaisimia on harvoin liikaa. Ei meillä ainakaan, sillä iän karttuessa tarvitsemme aina enemmän ja enemmän valoa. Minua oli jo pitkään häirinnyt mieheni istuminen todella hämärässä työhuoneessaan. Kattovalaisin oli kivan näköinen, mutta tilaan liian pieni, eikä valaissut tarpeeksi. Työpöydällä oli toinen valaisin, joka valaisi kulloinkin käytössä olevan työskentelyalueen, joten mieheni oli ollut ihan tyytyväinen. Sain kuitenkin ympäripuhuttua hänet, ja niin kattovalaisimeksi kotiutui Innoluxin Candeo-kirkasvalolamppu. Ostin sen tyylikkään mustana. Se on siitä nerokas keksintö, että aamuisin sitä voi käyttää kirkasvalona, ja iltaisin ihan normaalina kattovalaisimena. Olen saanut tunnustusta, että nyt jaksaa paremmin kuin ennen Candeo-valaisinta.

  

Olohuone on lähes ennallaan

 

Olohuoneeseen ei varsinaisesti ole tarvittu mitään, mutta vuosi sitten joulupukki kyllä toi koriste-esineideni joukkoon toivelistallani olleen Kay Bojesenin Seepran. Se vain on niin hellyttävän näköinen ja selkeän musta-valkoinen, etten voinut sitä vastustaa.

 

Lisää valoa tuli tilapäisesti olohuoneeseenkin, kun voitin Decolightin järjestämän golfkilpailun yhteydessä pidetyistä arpajaisista mustan korkean pollarivalaisimen. Se ei ole vielä löytänyt lopullista paikkaansa, mutta kyllä se vielä löytyy, jos ei tästä kodista, niin sitten, kun muutamme uuteen. Tyyliltään se sopisi parhaiten joko lasitetulle parvekkeelle tai eteiseen. Meillä on tätä nykyä lasittamaton parveke, jonne ei IP20-merkinnällä varustettua valaisinta ole turvallista sijoittaa. Nykyinen eteisemme taas on hyvin pieni ja siellä on jo tehokas kattospottivalaistus. Toistaiseksi valaisin on ollut sijoitettuna olohuoneen nurkkaan mustan kirjahyllyn viereen. Itse asiassa, kun tarkemmin katselen, se sopii siihenkin ihan hyvin.

  

Meillä on kaikkea, mitä hyvään elämään tarvitaan – ja vähän enemmänkin. Kaikki edellä mainitut sisustuksen päivitykset eivät olleet tarpeellisia, mutta ylellisyyttä ja silmäniloa ne kyllä tuovat. Vaikka suurin osa nykyisistä kalusteista ja sisustusesineistä pyritäänkin ottamaan mukaan, kun joskus muutamme, on selvää, että myös hankintoja tullaan silloin tekemään ihan eri mittakaavassa kuin menneenä vuonna.

 

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments