TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2017 – KATSAUS TRENDEIHIN

TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2017 – KATSAUS TRENDEIHIN

Vietin tehokkaan päivän Tukholman huonekalumessuilla hakemalla inspiraatiota tuleviin projekteihini sisustussuunnittelun saralla. Yllä olevassa kuvassa kiteytyvät monet tämän kevään sisustustrendeistä. Sametti, nahka, puu, marmori ja metalli ovat tänä vuonna materiaaleista suosituimpia. Mustien kapeiden metalliputkien avulla korostetaan kalusteiden kepeyttä ja siroutta. Värit ovat lämpimiä, murrettuja ja maanläheisiä.

Hyllyt ja hyllyköt ovat ilmavia, suorastaan läpinäkyviä. Tukevat puiset tai marmoriset hyllytasot lepäävät ohuiden mustien teräsrakenteiden varassa. Hyllyköt toimivat usein tilanjakajina pikemminkin kuin säilytyskalusteina, jotka on ahdettu tukkoon tavaroita. Muunneltavuus korostuu sohvapöydissä. Suosituimmat sohvapöydät ovat monikerroksisia, monesti kahden tai kolmen erikorkuisen pöydän ryhmiä. Kalusteiden muodot ovat edelleenkin pehmeän pyöreitä. Sohvat kertaavat 1970-80 -lukujen muotoja. Vaikutteet 1950-60 -lukujen tyylistä näkyvät eritoten lipastoissa ja senkeissä.


Lipasto, Gubi.

Katse kiinnittyy yksityiskohtiin

Pienet esteettiset ja toiminnalliset yksityiskohdat antavat huonekaluille luonnetta ja persoonallisuutta. Esimerkiksi yhdistämällä nahkaisia yksityiskohtia muihin materiaaleihin saadaan aikaan uudennäköisiä huonekaluja.


Sohva, Swedese.


Nahalla somistetut nojatuolit ja nahalla kantattu matto, Design House Stockholm.


Naulakon osat kiinnittyvät runkoon nahkaremmeillä.

Monipuolinen materiaalivalikoima

Skandinaavisessa sisustuksessa puu pitää edelleen pintansa. Myös muut viime vuoden hittimateriaalit, kuten sametti, marmori ja korkki sekä nahka porskuttavat vielä tänäkin vuonna. Metallia esiintyy kullanhohtoisena messinkinä, hopeisena kromina ja pronssiin vivahtavana kuparina. Lasipintaisia pöytiä ja peilejä on paljon.


Kutsuvan pehmeä sametilla verhoiltu nojatuoli, Fredericia.


Baarijakkaran istuin on korkkia.


Näissä keveissä pikkutuoleissa on kauniisti punottu selkänoja, joka on takaa sidottu yksinkertaisesti soljella. Design House Stockholm.

Lämpimät värit valloittavat

Vaikka Pantone väri-instituutti valitsikin tänä vuonna vuoden väriksi heleän vihreän, näkyi Tukholman huonekalumessuilla paljon lämpimiä, energisoivia värisävyjä: terrakottaa, poltettua oranssia, sahraminkeltaista, vanhaa roosaa, nudea, malvaa ja tummaa luumua. Ruskea väri on aloittanut paluun sisustuksiin, mutta toistaiseksi vain pieninä annoksina. Viime vuoden suosikkivärit vihreä ja sininen olivat mukana sammutettuina ja utuisina. Kaikilla näillä väreillä saadaan sisustukseen pehmeyttä ja kodikkuutta yhdistettiinpä niitä sitten mustaan, valkoiseen tai harmaaseen.


Ruokailuryhmä, Gubi.


Keväisiä pehmeitä sävyjä tekstiileissä.


European Furniture Group esitteli siniharmaiden värien rinnalla oranssivoittoisia sävyjä.

Kasvit tuovat luonnon sisälle

Viherkasvit ja leikkokukkakimput olivat osallisina lähes jokaisen messuosaston esillepanossa. Oli valkoisia, utuisen pastellisia ja hyvin värikkäitä kukkakimppuja. Viherkasvit sijoitellaan nyt suuriin ryhmiin. Apuna voi käyttää portaittaisia kukkahyllyjä tai eri tasoissa toisissaan kiinni olevia kukka-alustoja, jotka muodostavat suuren kukkapöydän. Kasvien suojaruukut ovat tukevia paperipusseja tai juuttisäkkejä. Näin ne ovat harmoninen osa skandinaavista luonnonmukaista sisustusta.


Trendivärit leikkokukkakimpussa, EFG.


Viherkasvit järjesteltynä portaittain, Design House Stockholm.


Viherkasvirypäs, Offect.

Tukholman huonekalumessujen tarjonta osoitti, kuinka pienillä muutoksilla saa aikaan aivan uudenlaisen ilmeen. Lisätään vain yksityiskohtia kalusteisiin tai vaihdetaan värejä. Tällä tavoin sisustusta voi piristää helposti ja edullisesti.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments