TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2017 – TRENDINÄYTTELY

TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2017 – TRENDINÄYTTELY

En malta olla palaamatta vielä Tukholman huonekalumessujen tunnelmiin. Messujen helmi oli hallissa C sijainnut trendinäyttely-osasto, jossa kiteytyivät kaikki vuoden päätrendit. Osaston oli koonnut ruotsalainen tunnettu sisustusstailisti Lotta Agaton. Hänen kädenjälkensä tunnetaan musta-valko-harmaan väriskaalan harmoniasta, johon viherkasvien runsas käyttö tuo ripauksen lisäväriä. Näinkin niukalla väriskaalalla Agaton luo taitavasti mielenkiintoisia kontrasteja käyttämällä hyväkseen eri materiaaleja ja tekstuureja.Tukholman huonekalumessuille Agaton oli sisustanut tilan, joka koostui kodin keskeisistä huoneista: olohuoneesta, keittiöstä, ruokailuhuoneesta, työhuoneesta, makuuhuoneesta ja kylpyhuoneesta. Agatonin suunnittelema tila olisi voinut olla yhtä hyvin koti kuin toimisto tai sisustusliike. Pehmeillä materiaaleilla ja tekstuureilla sekä murretuilla väreillä hän oli onnistunut häivyttämään rajan julkitila- ja kotisisustamisesta. Kokolattiamattoja, taide-esineitä, tarkkaan harkittuja yksityiskohtia oli käytetty luomaan kodikkuutta.Trendinäyttelyn pääteema oli kontrastien käyttäminen epätavallisin keinoin. Uusia materiaaleja oli yhdistelty mielenkiintoisin tavoin.


Värivalinnat olivat osin tavanomaisuudesta poikkeavia. Esimerkiksi makuuhuoneen perinteiset kylmät värit sininen ja harmaa oli Agatonin sisustamassa makuuhuoneessa korvattu punertavin ja terrakotan sävyin. Tunnelma muuttui heti rauhallisesta ja viileästä energiseksi ja lämpimäksi. Työhuoneen perinteiseen harmaaseen oli yhdistetty rohkeasti vaaleanpunainen kokolattiamatto ja seinät.


Lattiaa, seiniä ja kalusteita myöten kokonaan beige keittiö yhdistyi lattian asteittaisen värimuutoksen kautta sinisävyiseen ruokailuhuoneeseen. Erityisen hieno oli ruokailutilan sininen kalanruotoparketti.


Agaton toteaa, ettei sisustustrendi ole vain jonkin tietyn värin hallintaa, vaan maailma ympärillämme vaikuttaa siihen, miten kotejamme sisustamme. Ilmastonmuutokset sekä poliittiset ja taloudelliset tilanteet heijastuvat elämäämme ja koteihimme. Mitä rankemmin ulkoinen maailma meitä kohtelee, sitä pesämäisemmän kodin sisustamme itsellemme. Lama-aikana tummat värit valtaavat kotimme, josta rakennamme turvapaikkaa pahaa maailmaa vastaan.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments