MILANON HUONEKALUMESSUT 2017 – UUTUUDET

MILANON HUONEKALUMESSUT 2017 – UUTUUDET

Tänä keväänä jo 56. kerran järjestetty Salone del Mobile eli Milanon huonekalumessut ajoittui tällä kertaa huhtikuun alkupuolelle. Kevät oli juuri puhkeamassa kukkaan ja puiden lehdet olivat vielä hennon vihreitä kuin vuoden Pantone-väri Greenery, kun saavuin Milanoon.

Messujen yleisilme oli värikäs. Tummat sammutetut vihreä, sininen, punainen ja luumu, sekä etenkin poltetun oranssin, terrakotan ja vanhan roosan sävyt yhdistyivät sulavasti beigeen, ruskeaan ja harmaaseen. Materiaaleissa marmori yhdessä metallin ja sametin kanssa muodosti ylellisiä miljöitä. Puuta käytetään huonekalujen valmistuksessa edelleen paljon, mutta yleisin puulaji näillä messuilla oli saarni. Bambun käyttö yleistyy hitaasti, mutta varmasti.

Muodot olivat enimmäkseen kaarevia. Ympyrät, rinkulat ja pyöristetyt kulmat muovasivat niin huonekaluja kuin valaisimiakin. Geometriset ja veistokselliset muodot pitivät vielä pintansa, joskin ne olivat tänä vuonna vähemmistössä. Luonnon tuominen lähelle ihmistä viherkasviviidakkoina oli yksi vallitsevista trendeistä.

Sisustamisessa varaudutaan nyt tulevaisuuteen. Huonekalut ovat muunneltavia, monikäyttöisiä ja siirreltäviä. Silmiini osui moduleista muodostettuja sohvia ja hyllyjä sekä juomakärryjä, sermejä ja johdottomia valaisimia. Teknologia valtaa kodit, mutta sisustusta eivät enää rumenna ympäriinsä risteilevät johdot. Televisiokin saa olla paraatipaikalla, kun se naamioidaan tauluksi silloin, kun sitä ei katsota.

Messut ovat kuitenkin ennen kaikkea kaupallinen tapahtuma, jossa pyritään esittelemään uusia tuotelanseerauksia. Valitsin Salone del Mobilen design-halleista 10 uutuustuotetta. Ottaen huomioon messujen valtavan koon tämä on vain pintaraapaisu ja seuraavaksi esiteltävät tuotteet täysin satunnaisesti valittuja.

Sohvat

Sohvat ovat muhkeita eivätkä enää niin siroja kuin viime vuonna. Niiden syliin on mukava käpertyä löhöilemään.




Sohva Largo, design Piero Lissoni. Tämä sohva lanseerattiin itse asiassa jo viime vuoden lopulla ja sen myötä alkoi Kartellin uusi aluevaltaus pehmeiden verhoiltujen huonekalujen suuntaan.



Grand Sofà, design Antonio Citterio. Sohva kuuluu Vitran uutuusmallistoon.

Tuolit

Jostain syystä uutuuksista valtaosa oli tuoleja. Uutuustuoleissa näkyi taitavaa materiaalien yhdistelyä, kuten Pedralin veikeässä Fox-tuolissa, jossa muovinen istuinosa on ympäröity saarnipuisella pyöreällä reunuksella. Tuolin jalat ovat myös puuta.


Tuoli Fox, design Patrick Norguet

Rottinkikalusteistaan tunnetulle Thonetille epätyypillistä materiaalinkäyttöä on tässä hauskassa tuolissa, josta messuilla esiteltiin myös tummempi versio. Kuvassa hennon vaaleanpunainen väri yhdistyy vihreään runkoon.


Tuoli CHIGNON, design Lucidi Pevere

MDF Italian tuoli Sign on ollut tuotannossa jo aiemminkin, mutta eri materiaalista valmistettuna kuin Sign Filo. Uutuustuolin valmistukseen tarvitaan 45 metriä teräslankaa, ja jokainen tuoli kootaan käsin. Tuoli kimaltelee mustan kromin, kullan ja pinkin kullan väreissä, ja on kaunis kuin koru.


Sign Filo, design Piergiorgio Cazzaniga

Kartellin uutta suuntaa edustavat Philippe Starckin muotoilemat nojatuolit, jotka on suunniteltu lähinnä julkitiloihin, kuten hotelleihin, kahviloihin ja ravintoloihin. Niissä muovi yhdistyy muhkeaan verhoiltuun istuinosaan. Mikään ei estä käyttämästä näitä tuoleja myös kotioloissa.


Nojatuoli Cara Mosshart

Sohvapöydät

Kartellin osasto on joka vuosi hieno ja siellä on paljon uusia tuotteita. Tunnetut suunnittelijanimet olivat jälleen olleet tuottoisia, enkä pettynyt Kartellin osaston esillepanoon tänäkään vuonna. Edellä kuvatun nojatuolin pariksi Philippe Starck oli suunnitellut sohvapöydän. Samoin kuin nojatuolin rungon myös pöydän mielenkiintoisesti muotoillun jalan voi valita mustana tai ruskeana.


Sohvapöytä Rae Orrgray

Valaisimet


Riippuvalaisin Kabuki

Kabuki-nimisen valaisinsarjan on Kartellille suunnitellut Ferruccio Laviani. Siihen kuuluu riippuvalaisin, pöytävalaisin ja artikkelikuvassa näkyvä lattiavalaisin. Tunnelma vaihtuu varjostimen värin myötä.


Giravolta

Muotoilultaan modernia lyhtyä muistuttavan värikkään valaisimen ovat Pedralille suunnitelleet Alberto Basaglia ja Natalia Rota Nodari. Johdoton kannettava led-valaisin soveltuu ulkokäyttöön. Siinä on pyöreä pohjaosa ja pyöreä 360 astetta kääntyvä valoa heijastava osa. Materiaali on muovia ja alumiinia, ja väreissä löytyy: valkoinen, musta, beige, keltainen, oranssi ja salvianvihreä.

Tekstiilit


Missoni Home 2017 Collection

Missonin kuosit uusiutuvat vuosittain, mutta aina niissä on yritykselle tyypillinen tunnistettavuus. Kuvassa torkkupeittoja.

Mielenkiinnolla odotan, kuinka moni esittelemistäni uusista tuotteista saa pitkän elämän, ja kuinka monia niistä nähdään suomalaisissa kodeissa.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments