ILOA TYÖPAIKALLE MILANON MALLIIN

ILOA TYÖPAIKALLE MILANON MALLIIN

Miten sisustetaan työpaikka, jossa työntekijät viihtyvät ja jossa on ilo työskennellä? Siihen sain inspiraatiota Milanon huonekalumessuilla Salone del Mobilen sisällä järjestetyssä näyttelyssä Workspace 3.0. Näyttelyn teema oli “A Joyful Sense at Work”.

Värit antavat iloa ja energiaa

Olen nähnyt lukuisia toimistoja, joissa ainoastaan työtuolit ovat olleet värikkäitä kaiken muun ollessa perusharmaata, valkoista tai puunväristä. Missä on ollut rohkeus? Nykyään värikkäitä kalusteita on saatavana vaikka kuinka: sermejä, akustiikkalevyjä, sohvia, säilytyskalusteita, puhumattakaan matoista ja verhoista.


Arper tarjoaa avotoimistoihin suunniteltuja työpisteitä useissa eri väreissä. Näissä punaisissa tuoleissa istuu tosi rennosti, kun jalatkin voi nostaa jalkarahin päälle. Artikkelikuvassa on keltainen työpiste, jossa ei niin tavanomaiset kalusteet.

Kaikille aloille kirkkaat värit eivät kuitenkaan sovi. Silloin on pitäydyttävä hillitymmässä väriskaalassa. Toki iloa ja energiaa voi luoda sisustuksellisin keinoin muutenkin kuin väreillä.

Liike sekä asennon ja paikan vaihtaminen lisäävät luovuutta

Kaksi vuotta sitten Milanon Workspace-näyttelyssä sai alkunsa liikkeen korostaminen työpaikoilla. Oli oikein asiantuntijoiden kanssa tutkittu, että liiallinen paikallaan olo ei tee hyvää, koska se turruttaa ja tappaa luovuuden. Aivot saavat paremmin happea, kun työn lomassa liikutaan, ja työnteko antaa enemmän iloa.


#Office VR. Keinut tulevat toimistoihin. Ne voidaan sijoittaa yksitellen tai muodostaa niistä kehä, jolloin neuvotteluja voi käydä keinuen.


HumanScale. Tämä jakkara ei seiso turhan vakaasti, vaan siinä istuessa on helppo liikutella itseään.


Sesta. Pyörillä varustettua tuolia on helppo siirtää paikasta toiseen. Pöytälevyn voi kääntää sivuun, kun sitä ei tarvita.

Sähköpöytien korkeuden säätövara sen kuin vain lisääntyy. Nyt se on jo niin suuri, että saman pöydän ääressä voi työskennellä istuen hyvin lyhyt henkilö ja seisten hyvin pitkä henkilö.

Pyöreät muodot ovat sosiaalisia


Officine. Pyöreä punainen penkki taukotilassa tai odotustilassa suosii sosiaalista kanssakäymistä.


TMA. Tämä vanerista kierretty ja sinisellä villakankaalla verhoiltu U:n muotoinen penkki on ilo silmälle. Millaistakohan siinä olisi istua ja kuunnella esimiehen tulosraporttia.

Avotoimistoissa tarvitaan akustointia

Mitä suuremmassa avotilassa työskennellään sitä tärkeämpää on akustiikan huomioiminen. Hiljaisten huoneiden tai työpisteiden lisäksi on huolehdittava tilan pintojen akustoinnista: katon, seinien ja lattian. Akustoivia sermejä ja valaisimia on viime aikoina tullut markkinoille paljon.


Slalom. Ecoarch on värikästä kolmiulotteista seinäakustiikkaa.


Slalom. Hillitympi harmaa palloakustiikkaseinä. Pyöreä muoto on juuri nyt trendikäs sisustusmaailmassa.


Slalom. Kattoakustiikkaa.

Kodinomaisuutta

Työpaikkojen sisustaminen mahdollisimman kodinomaisiksi lisää viihtyvyyttä. Raja julkitilakalustamisen ja kotikalustamisen välillä on katoamassa. Julkitiloihin suunnitellaan nykyään sohvia, nojatuoleja ja erikorkuisia pöytiä, jotka ovat muotoilultaan varsin kodikkaita. Useimmat toimistoihin suunnitellut julkitilakalusteet sopivat yhtä hyvin koteihin kuin toimistoihinkin. Avotoimiston yhteydessä toimivat yksilötyöskentelyyn tai pieniin neuvotteluihin varatut huoneet voi sisustaa eri tavoin: hiljaisiksi kirjastoiksi, näköaistia inspiroiviksi taidegallerioiksi tai kuuloaistia stimuloiviksi musiikkihuoneiksi. Kuka mitenkin haluaa tehdä työtä, ihmiset ovat erilaisia. Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä vinkkinä: viherkasvit joko suuriin altakasteluruukkuihin istutettuina tai viherkasviseininä parantavat huoneilmaa ja työilmapiiriä.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments