EUROLUCE 2017 – VALAISIMET MILANON HUONEKALUMESSUILLA

EUROLUCE 2017 – VALAISIMET MILANON HUONEKALUMESSUILLA

Joka toinen vuosi Milanon huonekalumessujen yhteydessä järjestettävä valaisinten erikoisnäyttely Euroluce on maailman merkittävimpiä design-tapahtumia. Tänä vuonna valaisimia riitti ihailtavaksi ja ihmeteltäväksi neljän hallin verran.

Poikkeuksellinen messupäivä

Lensin Milanoon tiistaina, messujen avajaispäivänä. Hyvin nukutun yön jälkeen istuin hotellin aamiaishuoneessa nauttien kaikessa rauhassa aamiaspöydän antimista. Rauhallisuus muuttui kuitenkin kiireeksi, kun hotellin henkilökunta ystävällisesti ilmoitti, että metrolakko oli alkamassa noin puolen tunnin kuluttua. Italiassa lakot ovat yleisiä, joskin lyhytkestoisia, ja niistä informoidaan aina etukäteen. Näin oli italian kielen opettajani kertonut. Nyt lakko Italiassa osui ensimmäisen kerran kohdalleni.

Kiitos hotellin henkilökunnan ehdin metrolla Rho Fieraan ennen kuin lakko alkoi. Sen vaikutus näkyi vierailijoiden vähyytenä hallien käytävillä ja messualueen kahviloissa, joissa pääsi kerrankin istumaan ja lepuuttamaan jalkojaan. Ihanaa! Kiertely halleissa sujui ripeään tahtiin ja valokuvaaminen oli helpompaa kuin väentungoksessa. Ennätin yhdessä päivässä käydä läpi valaisinten lisäksi myös Workspace-näyttelyn ja Salone Satelliten, yhteensä kuusi hallia. Metrolakosta taisi olla minulle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Valaisintrendit

Millaisia sitten ovat valaisimet vuonna 2017? Italiassa kun ollaan, perinteiset romanttiset kristallikruunut pitävät edelleen pintansa. En aio niitä sen enempää ruotia, sillä minua kiinnostivat enemmän modernit valaisimet ja se, mikä niissä oli uutta. Valaisinten pääasiallisina materiaaleina jatkavat edelleen metalli, puu ja lasi, joten tässä suhteessa ei mitään mullistavaa.


AxoLight. Uutuusvalaisin Alysoid, design Ryosuke Fukusada. Herkkä valaisin, jonka muodon luo ohut alumiiniketju.


Linea Light. Lennokkivalaisin puuta.


Serip Compact. Kookas kattokruunu. Väreillä ja muodoilla on suuri rooli.

Valotehoa haetaan toistolla, eli näyttävä valaisin syntyy usean samanlaisten valaisimien muodostamasta ryhmästä. Tämä on trendi, joka alkoi jo kaksi vuotta sitten Eurolucessa, ja jatkuu voimakkaana edelleen. Jotkut valaisimet ovat akselinsa ympäri käännettäviä ja sillä tavoin käteviä kohdevalaisimia. Suunnattavilla valaisimilla pystytään kohdistamaan valo haluttuun kohtaan tai esineeseen tilassa.


Crystal, design by Nika Zupanc for Contardi. Kuin käännettävä pöytäpeili.

Valaisinten moninaiset muodot

Olen jo aikaisemmissa blogeissani todennut, että LED-tekniikan myötä valaisinten muodoille ei enää näytä olevan rajoitteita. Tänä vuonna Milanossa valaisinten ylivoimaisesti suosituin muoto oli pyöreä – kaikenlaisia rinkuloita oli osastolla kuin osastolla.


U-Light, jonka on Axo Lightille suunnitellut Timo Ripatti. Elegantit valorinkulat ikään kuin leijuvat tilassa.

Alla olevissa kuvissa lisää erilaisia muotoja, joita ovat inspiroineet soittimet, pyörän vanteet, geometria ja hiuskiehkurat.


Delightfull. Botti lattiavalaisin. Kuin kahdeksasta torvisoittimesta koottu.


Aromas del Campo.


Aromas del Campo. Cube-X -riippuvalaisin.


Arpel. U7 by Sylvain Willenz.


Mantra.

Innovatiivisuutta, teknisiä ratkaisuja

Esteetikolle mielenkiintoisinta Eurolucessa ovat valaisinten muodot. Toinen yhtä odotettu asia on kekseliäisyys, kyky tuottaa jotain ennen näkemätöntä. Ingo Maurer tuo joka kerta Euroluceen uutta ihmeteltävää.


Ingo Maurer. Blow Me Up, design by Theo Möller. Kuvan alalaidassa varjostin, jota ei vielä ole täytetty ilmalla. Yläreunassa se riippuu täyteen “puhallettuna”.

Muista innovatiivisista Ingo Maurerin valaisimista mainittakoon moderni minimalistinen kynttilä My New Flame, jonka on suunnitellut Moritz Waldemeyer. Siinä on todella aidon näköisesti lepattava led-liekki. Jos joskus vierailet Milanossa Euroluce-näyttelyssä, tutustu ehdottomasti Ingo Maurerin hienoihin innovaatioihin, joita on paljon muitakin kuin tässä nyt mainitut.

Seuraavassa kuvassa on moderniin tyyliin sopiva funktionaalinen pöytävalaisin, joka on yksi omista suosikeistani.


Flos, design by Gino Sarafatti.

Ensimmäistä kertaa Milanossa esiintynyt Lontoossa toimiva Meystyle esitteli led-tapetteja. Yrityksen missiona on tehdä tapetista taideteos, joka saa koko seinän vangitsemaan katseemme. Kuviot voivat olla melkein mitä vaan. Tapetit valmistetaan yksilöllisesti käsin. Ledit on integroitu tapetin materiaaliin ilman, että paksuus siitä lisääntyisi. Päivällä tapetti ja illalla valaistu seinä, tarvitset vain sähköpistokkeen tai katkaisijan.


Meystyle. Led-tapetti Germanium.

Varjostin ja valonlähde erillisinä yksikköinä

Kaksi vuotta sitten Innermost toi markkinoille mainion pöytävalaisimen nimeltään YOYLight. Siinä oli yksinkertaisen jalan päässä led-valonlähde, joka heijasti seinälle varjostimen muotoisen kuvion. Tuoteperhettä on nyt laajennettu seinävalaisimiin, jotka kulkevat nimellä YOYWall. Samantapaista ideaa on Arturo Alvarezin valaisimissa, joissa valonlähde ja varjostin myös ovat erillisiä yksiköitä ja valonlähteen ja seinän väliin sijoitettu pääfiguuri muodostaa kuvion seinälle. Hauska tapa tuottaa tunnelmallista epäsuoraa valoa.


Arturo Alvarez, Conversas.

Espanjalainen Arturo Alvarez on kehittänyt verkkomaisen materiaalin, jota hän käyttää taitavasti käsin valmistetuissa valaisimissaan. Hänen töissään ihminen on keskipisteessä luonnollisessa ympäristössään. Valaisimissa korostuvat tunnetilat, jotka muuttuvat riippuen katsojasta tai katsantokulmasta. Yllä olevassa kuvassa valonlähteet jonkin verran liikkuvat ilmavirrassa ja pääfiguurien luomat varjot kasvavat, kutistuvat ja siirtyvät joko erilleen toisistaan tai kohti toisiaan. Kun varjot koskettivat toisiaan, minusta näytti aivan siltä kuin nuo hahmot suutelisivat. Tämä oli minulle välittynyt tunnetila, joku toinen näkisi ehkä jotain muuta. Muitakin hienoja valaisimia tällä osastolla oli, joten älä missaa Arturo Alvarezia, jos Eurolucessa joskus vierailet.

Huumoria ei ole unohdettu

Seletti on parhaiten tunnettu valokirjaimistaan ja humoristisista valonlähdettä kannattelevista marakateistaan ja rotistaan. Eläinhahmojen joukkoon on tänä vuonna liittynyt myös norsu. Kasvillisuuskin kuuluu Seletin aihepiiriin, uusimpana tulokkaana banaanivalaisimet, jotka saavat mielikuvituksen laukkaamaan herättäen erilaisia mielikuvia.


Seletti.

Ingo Maurer jaksaa yllättää myös huumorimielessä.


Ingo Maurer. Siivekäs pöytävalaisin.

Tyylikäs design, uusin led-tekniikka ja huumori – niistä oli messujen valaisimet tehty. Lisää valaisinkuvia Euroluce-näyttelystä voit katsoa albumissa, jonka olen julkaissut täällä www.facebook.com/cocovisio. Valaisimet ovat seuraavan kerran pääroolissa Milanossa taas kahden vuoden kuluttua. Makustellaan siihen asti näitä.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments