KESÄ ON JUHLIEN AIKAA

KESÄ ON JUHLIEN AIKAA

Kesäisten perhejuhlien kavalkadi alkaa ylioppilasjuhlista ja koulujen sekä oppilaitosten päättäjäisistä kesäkuun alussa. Kesällä juhlistetaan monissa perheissä myös teinien ripille pääsyä ja useiden parien kihlajaisia ja häitä. Näiden juhlien rinnalla vietetään kesäaikaan myös ristiäisiä, nimijuhlia, syntymäpäiviä ja muita vuosipäiviä.

Perhejuhlien ohella juhlitaan kesällä muuten vaan, vietetään vaikka tupaantuliaisia, terassikauden avajaisia ja päättäjäisiä tai järjestetään rapukauden alkamisen merkiksi juhlat. Suomen yötöntä yötä vietetään kesäkuun loppupuoliskolla, jolloin matkustetaan sankoin joukoin maaseudun rauhaan, järvien ja merenrantojen äärelle. Jos juhlamieltä on, eikä juhlia muuten ole tiedossa, ei mikään estä järjestämästä niitä itse. Minäkin olen tehnyt niin. Kerran kutsuin rivitaloyhtiömme takapihalle lähitalojen tutut ja tuntemattomat kesäjuhliin, jotka onnistuivat täydellisesti. Oli rento meininki ja kaikilla oli hauskaa.

Juhla ei ole juhla ilman asianmukaisia tarjoiluja ja juhlan luonteeseen sopivia kattauksia. Pöytäliina ei ole pakollinen hienossakaan tilaisuudessa. Korvaa se kaitaliinalla tai pöytätableteilla. Tosin nykyään on tarjolla niin paljon ihania ja laadukkaita kertakäyttöisiäkin pöytäliinoja, että varmasti löydät omaan tilaisuuteesi sopivan kuosin. Kesällä syödään mielellään ulkona, jos sää vain sallii. Saatavilla on kauniita kupuja suojaamaan tarjottavia ruokia hyönteisiltä ja jos käytät pöytäliinaa, olipa se sitten kankainen tai paperikuidusta valmistettu, varmista sen paikallaan pysyminen hauskoilla pöytäliinapainoilla.

Kesäisten juhlakattausten tunnusmerkkejä ovat kukkakimput ja –asetelmat, erilaiset luonnosta löytyvät kasvien osat sekä värikkäät pöytä- ja lautasliinat. Kynttilät toimivat somisteina ympäri vuoden.

Teemat viitoittavat juhlien koristeluja. Väriteemoilla luot erilaisia tunnelmia. Astiat voivat olla hienointa posliinia tai vähän rennompia keraamisia ja lasisia astioita. Kertakäyttöastiat ovat myös sallittuja kesäjuhlissa, säästäväthän ne isäntäväen tiskaukselta. Sitä paitsi, kertakäyttöastioista löytyy todella monenlaisia, ja erittäin tyylikkäitäkin kuoseja.

Kattaukseen uhrattu vaiva on vieraiden huomioon ottamista. Kattauksen ei tarvitse kuitenkaan olla jäykkä tai muodollinen, kesäisissä juhlissa voi revitellä vapaasti. Vinkiksi kaikille juhlajärjestelyistä vastaaville olen sijoittanut tekstin lomaan kauniisti katettuja pöytiä valokuva-arkistojeni kätköistä. Aurinkoista kesää ja nautinnollisia kesäjuhlia!

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments