ASUNTOMESSUJEN ALL STARS – SEINÄJOKI  2016

ASUNTOMESSUJEN ALL STARS – SEINÄJOKI 2016

Tiedätkö sen tunteen, kun astuessaan johonkin tilaan siellä ikään kuin kaikki on kohdallaan synnyttäen sydämessä pienen läikähdyksen? Tällaisia tunnelmia ja wau-efektejä muistelen tässä blogissa viime vuoden asuntomessuilta.

Kun on kiertänyt asuntomessujen kaikki kohteet ja nähnyt kunkin kodin sisustuksessa jotain juuri itseään miellyttävää, mutta asunto kokonaisuudessaan ei saisi varauksetonta hyväksyntää, heräsi mielessäni ajatus koota asuntomessujen all stars. Eli samaan tapaan kuin jääkiekon MM-kisojen jälkeen valitaan all stars –joukkue: paras maalivahti, paras hyökkääjä, paras puolustaja jne. Valitsin Seinäjoen asuntomessujen parhaan olohuoneen, parhaan ruokailutilan, parhaan keittiön jne. Näin Mikkelin asuntomessujen avajaisten kynnyksellä, muistellaanpa vielä viime vuoden asuntomessuja kokoamalla all stars -koti. Tule mukaan, katsotaan mitä syntyy!

Eteinen – asunnon käyntikortti

Eteinen on yksi kodin hankalimmista tiloista sisustaa. Usein se on kapea, pitkä ja pimeä käytävä, jonka läpi kuljetaan kodin muihin tiloihin. Kohteen 24 eteinen oli jotain aivan muuta, ja siksi se onkin jäänyt erityisesti mieleeni. Kun astuin sisään taloon, eteeni avautui harmoninen pieni tila, jossa oli väljyyttä, valoa, ja kalusteista kaikki tarpeelliset. Siinä oli tuoli kenkien riisumista ja jalkaan laittamista varten sekä pieni taso, jolle voi laskea kädestään avaimet ja kännykän. Siellä oli myös peili, josta voi tarkistaa, että takki on oikein napitettu ja hatun lieri oikeaan suuntaan kallellaan. Pisteenä i:n päälle – tyylikäs Artekin sateenvarjoteline. Päällysvaatteiden ripustus ja säilytys oli siististi komeron ovien takana piilossa ja pieni käytävänpätkä, joka johti olohuoneeseen, ei sekään ollut tylsä. Sen toiselle seinälle oli nimittäin sommiteltu mustiin kehyksiin graafinen mustavalkoinen taidenäyttely valokuvista.


Kohde 24 Pohjanmaa.

Ruokailutila – kodin monikäyttöisin tila

Toinenkin tila samasta kohteesta 24 pääsee mukaan all stars -kotiini. Luonnonvaloa riittää tässä ruokailutilassa, jonka sisustuksessa oli hienosti yhdistetty Ikean hyllykkö hinnakkaampiin design-huonekaluihin. Kuinka mainiosti ne sopivatkaan yhteen! Hyllykön musta väri antoi kontrastia ja särmää puunvärisille ruokapöydän tuoleille ja ruokapöydälle ja puhui samaa kieltä mustien ikkunanpokien kanssa. Ruokailutilan sijainti omassa rauhassaan, kuitenkin näkö- ja kuuloyhteydessä muihin tiloihin, miellytti myös minua.


Kohde 24 Pohjanmaa.

Keittiö – kodin sydän

Seinäjoen asuntomessuilla oli paljon todella upeita mustia keittiöitä. Pidän kuitenkin luonnollisen värisen puun ja valkoisen yhdistelmää ajattomampana, ja siksi valintani kohdistui tällä kertaa kohteeseen 10. Keittiö oli lämminsävyinen, harmoninen kokonaisuus, sanalla sanoen kaunis. Keittiökalusteet olivat skandinaaviseen sisustustyyliin sopivaa Puustellin mallistoa. Alakaapit olivat lakattua tammea ja yläkaapit mattavalkoisia. Kvartsitasot olivat sävyä new pure white. Lattiassa oli Trinity 20 mm käsinveistetty lankkulattia, jonka sävy oli räätälöity tähän kohteeseen. Upea valaistus kruunasi koko komeuden. Tässä keittiössä toimivuuden ja kauneuden liitto toteutui parhaalla mahdollisella tavalla.


Kohde 10 Dome Lumo

Olohuone – kodin paraatipaikka

Nämä olohuonekuvat valitsin kotoisen lämpimän tunnelman vuoksi. Yläikkunoista tulee tunnelmallista häikäsemätöntä luonnonvaloa olohuoneen hämärämpään sohvanurkkaukseen, ja takan toisella puolella olevista korkeista ikkunoista huoneeseen tulee lisää päivänvaloa. Lukunurkkaus oli sijoitettu huoneen valoisimpaan kohtaan. Oleskelutilan värivalinnat olivat ajattomat valkoinen, harmaa, luonnonvärinen puu ja konjakinvärinen nahka. Voin hyvin kuvitella itseni istumassa tuossa tilassa kuunnellen musiikkia laadukkaista kotimaisista Genelecin kaiuttimista.


Kohde 27 Design-talo Trio


Kohde 27 Design-talo Trio

Kylpyhuone

Vaikea selittää, miksi tämä kylpyhuone teki vaikutuksen. Siitä vain huokui sellainen tunnelma, joka oli poikkeuksellista. Seinän eri tummuusasteiset harmaat kuusiokulmiolaatat olivat mielenkiintoiset. Tämä kylpyhuone ei ollut liian valkoinen tai kliininen. Kuitenkin se oli tilana selkeä ja mietityin yksityiskohdin suunniteltu. Vihreäsävyinen taulu oli hyvä valinta , ei aina tarvitse olla sitä iän ikuista orkideaa muistuttamassa luonnosta.


Kohde 36 Kastelli Koria

Sauna

Tummat piilutetusta hirrestä valmistetut seinät ja kontrastina vaaleat lauteet luovat minulle oikeanlaisen saunatunnelman. Arvostan sitä, että saunassakin on ikkuna, jotta haluttaessa voidaan saunoa luonnonvalossa, ja myös saunan tuulettaminen on kätevää.


Kohde 18 Roihu

Päämakuuhuone

Seinäjoen asuntomessuilla oli monia upeita ja ylellisiä päämakuuhuoneita, joita olen esitellyt kuva-albumeissa ja blogeissa aiemminkin. Esittelemättä on kuitenkin jäänyt kerrostalossa sijainnut unenomaista taikaa henkinyt makuuhuone. Pidin sen pehmeän sinivalkoisesta värityksestä, muhkeista tekstiileistä ja kauniista Innoluxin Frost-valaisimista, jotka on suunnitellut Henna Mantere. Tässä makuuhuoneessa vallitsi kodikas tunnelma, ja sen inspiroimana lapsuuden lempivärini tummansininen saattaa saada jalansijaa omassa kodissanikin lähiaikoina.


Kohde 4 Mäihä Lusto

Työhuone ja vierashuone

Jos töitä ei ihan hirveästi tehdä kotona, on hyvä, että työhuoneella on jokin muukin funktio kuin vain työnteko.
Pieniin neliöihin oiva ratkaisu on vierasvuode kaappisänkynä kuten tässä kohteessa 32. Kaappisängyn on valmistanut Aarnon Puu. Wau-efektinä toimiva graafinen mustavalkoinen seinämaalaus on maalattu Tikkurilan sävyillä Y498 ja F497. Muurame-työpöytä ja Seven-tuoli ovat klassisia valkoisia huonekaluja. Työpöydän valaisin on tuttu malli, se löytyy myös omasta työhuoneestani.


Kohde 32 Keittiömaailman Suola ja Pippuri

Huomasit varmaan, että kaikkia huonetyyppejä en ole ottanut esille. Jos niin olisin tehnyt, blogista olisi tullut liian pitkä. Johonkin se raja oli vedettävä. Edellä esitellyt tilat ovat juuri ne, jotka löytyvät useimmista suomalaisista kodeista.

Mitä mieltä muuten olette valinnoistani? Toivon, etten ole kohdellut kaltoin monia ihania huoneita, jotka olisivat yhtä hyvin voineet päätyä tälle all stars -listalle. Mutta nyt on aika suunnata katseet kohti tulevaa ja tämän kesän asuntomessuja. Tavataan Mikkelissä!

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments