MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – HUOMISEN ASUMISTA

MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – HUOMISEN ASUMISTA

Olin Itä-Suomessa lomailemassa, kun yllättäin sain Asuntomessuilta kutsun saapua seuraamaan AsukasAreenalla pidettävää Suurta Energiakeskustelua. Kun kerran satuin olemaan valmiiksi huudeilla, ei kun auton nokka kohti Mikkelin asuntomessualuetta. Loman katkaisu yhdellä päivällä ei haitannut ollenkaan, sillä sade oli torpedoinut totaalisesti kaikki suunnitellut golfkierrokset.

Energiapihit talot

Asumisen hiilijalanjälkeä voi pienentää monin eri tavoin. Kierrätys, jakaminen, yhteisöllisyys – kaikki edistävät ekologisuutta ja energian säästöä. Mikkelin asuntomessuilla talojen koot ovat pienentyneet takavuosista, ei siis rakenneta turhia neliöitä. Pienin talo on kohde 28 Opaali, 2h + k + s, vain 56 m2. Energiatehokkain talo on kuitenkin toinen pientalo, kohde 29 FortumKoti. Siinä on 2 huonetta ja keittiö, huoneistoalan ollessa 60 m2.


Kohde 28 Opaali.

Sijainti

Sijainnilla on merkitystä, kun energiaa ei tarvitse tuhlata työmatkoihin, harrastuksiin kuljettamiseen tai palvelujen hakemiseen. Sijaitseehan Kirkonvarkauden alue vain kolmen kilometrin päässä Mikkelin kaupungin keskustasta, ympäröivän luonnon tarjotessa liikkuville ihmisille runsaasti harrastusmahdollisuuksia suoraan kotiovelta. Suuressa Energiakeskustelussa pohdittiin mm. sitä, tarvitaanko perheissä omaa autoa tai varsinkaan kahta omistusautoa. Lapsia voisi kuljettaa harrastuksiin ja työmatkoja tehdä kimppakyydeinkin. Mikkelin tapauksessa polkupyörällä pääsee helposti paikasta toiseen, kun välimatkat eivät ole pitkiä. Alueella on yksi sähköauton latauspiste. Se sijaitsee FortumKodin kupeessa. Nähtäväksi jää, tarvitaanko latauspisteitä tulevaisuudessa lisää.


Sähköauton latauspiste.

Sähkönkulutusta voi minimoida

Tietoinen sähkönkulutuksen vähentäminen esimerkiksi alentamalla sisälämpötilaa ja siirtymällä led-valaistukseen tietää sekin energian säästöä. Liesistä induktioliesi vie vähiten sähköä ja uudet kodinkoneet kuluttavat vähemmän energiaa kuin vanhat. Pieniä tekoja, mutta pienistä puroista voi syntyä suuri joki.


Kohde 29 FortumKoti. Makuuhuoneen sängynpäädyn led-valaistus.


Kohde 28 Opaali. Tässäkin Keittiömaailman Petra-keittiössä on induktioliesi.

Lämmitys ja ilmanvaihto

Suuri osa messurakentajista oli valinnut lämmönlähteekseen maalämmön. Maalämpö on käyttökustannuksiltaan edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Varaava tulisija on hyvä lisälämmönlähde paukkupakkasilla, sellaisen hankkiminen on ekoteko. Takka olikin jokaisessa asunnossa.


Kohteessa 11 Kontio Toive on Tulikiven varaava vuolukivitakka.

Vesikiertoinen tai ilmakiertoinen lattialämmitys oli asennettu kahta messutaloa lukuunottamatta kaikkiin taloihin. Kun ikkunan alla seinän vieressä ei ole lämpöpatteria saa lattiapinta-alan tehokkaaseen käyttöön. No, jos ikkuna ulottuu lattiasta kattoon, kuten monissa tämän vuoden messutaloissa, ei siihen lämpöpatteria saisikaan. Mikkelin asuntomessutaloissa vain kohteessa 14 Älvsbytalo Uusi Aamu on perinteiset lämpöpatterit, ja kohteessa 28 Opaali on matalammat ja ohuemmat listalämmittimet. Kun vielä joku keksii miten päästä eroon sisustuksellisesti rumista ilmalämpöpumpuista, niin sisustussuunnittelija kiittää.


Kohteessa 28 Opaali listalämmittimet lattian rajassa ja ilmalämpöpumppu katon rajassa.

Aurinkopaneeleista uusiutuvaa energiaa

Aurinkopaneeleilla tuotetussa sähkössä ongelmana on, että se on kulutettava samaan aikaan ja samassa paikassa kuin se tuotetaan. Sähkönsiirto ja akkuihin varastointi on vielä ongelmallista ja kallista. Aurinkopaneeleja oli asennettu moneen messutaloon. Muutamalla paneelilla tuotettu sähkö on vain muun sähkön lisä, eikä ylituotannosta ole vaaraa. Eniten aurinkopaneeleja oli kohteessa 29 FortumKoti, jonka kaikki käyttösähkö tuotetaan ekologisesti. Aurinkoenergia kerätään Sonnen-akkujärjestelmään ja Fortum ostaa mahdollisen ylimääräisen energian.


Kohteessa 29 FortumKoti on 18 kpl aurinkopaneeleja.

Sähköautot ja aurinkopaneelit ovat vain mikroaskelia energian säästössä, todettiin Suuressa Energiakeskustelussa. Suuntaus on kuitenkin oikea. Miettimällä elintapojamme kukin meistä voi elää energiaa säästäen. Sillä tavoin jätämme myös tuleville sukupolville mahdollisuuden asua ja elää voiden hyvin.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments