TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2018

TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2018

Tasan viikko sitten kävin haistelemassa sisustuksen uusia tuulia Tukholman huonekalumessuilla. Ensivaikutelma oli värien runsas kirjo. Tunnelma ständeillä oli elegantti – huolellisesti sisustetuissa oleskeluryhmissä oli vaikutteita 1940-60 -luvuilta modernilla twistillä.

Värit

Valkoisen värin valtakausi on ohi. Neutraalit harmaan ja beigen sävyt yhdessä murrettujen punaisen, keltaisen, sinisen ja vihreän kanssa olivat vallanneet näyttelyhallit. Rohkea sisustaja tarttuu innolla lempiväriiinsä, maltillisempi harkitsee, kuinka pitkään jaksaa katsella voimakkaampia värejä ympärillään. Itse toivottaisin kirkkaat ja energisoivat värit tervetulleiksi ennemmin työpaikoille kuin koteihin. Kotona haluan rauhoittua ja rentoutua, ja se onnistuu parhaiten harmonisten neutraalien värien keskellä. Voithan ottaa trendivärit mukaan sisustukseen vähän kevyemmin, pieninä ripauksina mieluummin kuin isoina pintoina tai kalleina huonekaluina, joita ei vaihdeta vuoden tai parin välein.

Tanskalaiset Eilersen ja Juul olivat kalustaneet upeat olohuonemaiset osastot A-halliin.


Eilersen. Ruukunpunainen samettisohva on kuin menneen ajan porvariskodista.


Juul. Luonnonvalkoinen kulmasohva on ajaton valinta.

Kotikalusteita ja valaisimia esittelevässä C-hallissa katseeni kiinnittyi erityisesti ruotsalaisten Furninovan ja S.O.U.L.’in harmonisiin olohuoneryhmiin. Nämä sisustukset sopivat useimpien tavallisten ihmisten koteihin.


Furninova. Modernia ja klassista sisustusta.


S.O.U.L. Harmoniset värit ja rentoa tunnelmaa.

Muodot

Kalustesuunnittelun muodot ovat nyt pyöreitä ja pehmeitä. Kulmikkaidenkin huonekalujen kulmat ovat pyöristettyjä. Viime vuonna läpi lyöneiden sirojen sohvien ohella messuilla oli paljon muhkeita versioita. Löhöilyyn suunnitellut sohvat olivat saaneet rinnalleen suuria pyöreitä raheja ja pyöreitä tai soikeita peilejä. Peileillä sisustaminen näyttää olevan erityisesti tämän vuoden villitys.


Woud. Verde Mirror.

Tanskalaisen Frederician uutuustuoli on kaunislinjainen Eve, jonka on suunnitellut Timo Ripatti. Kuvassa tuoli on mustana, mutta sitä saa myös konjakinvärisellä nahalla, jolloin runko on vaaleata lakattua tammea.


Fredericia. Eve.

Materiaalit

Puu, marmori ja metalli jatkavat materiaalien kärjessä. Kalusteissa käytettävä puu on enimmäkseen vaaleata tammea tai saarnia, mutta tummat puulajit ovat nousussa. Metalleista messinki pitää vielä pintansa, mutta kromi on tulossa uudelleen oltuaan muutaman vuoden taka-alalla. Sohvien verhoilussa sametti ja nahka olivat suosituimmat materiaalit. Oli vaaleanruskeata ja konjakinväristä nahkaa, nahkaremmisomisteita, ja lampaan- ja lehmäntaljoilla verhoiltuja huonekaluja. Eikä pidä myöskään unohtaa rottinkia.


Skandilock. Sohva verhoiltu lampaantaljalla.


Muuto. Konjakinvärisellä nahalla verhoiltu sohva. Huomaa taustalla olevan seinän väri ja peilit.


Norell. Konjakinväristä nahkaa ja nahkaremmisomisteet.

Hittikalusteita

Daybedit ja tarjoiluvaunut täydentävät kotien kalustevalikoimaa. Tarjoiluvaunu on monikäyttöinen huonekalu, josta messuilla näki monenlaisia versioita.


Carl Hansen & SØn.


Materia.

Design House Stockholmin osaston mielenkiintoisin huonekalu oli rottinkikaappi, joka keveytensä ja läpinäkyvyytensä vuoksi sopii monenlaiseen säilytykseen.


Kaappi Air.

Joka vuosi huonekalumessuille suunnitellaan uusia tuoleja. Suomalaisen Adean uutuustuoli on Mia Cullinin suunnittelema. Sirossa ja elegantissa Fay-nojatuolissa yhdistyy punotusta nahasta tehty istuinosa kevyeen puiseen runko-osaan.


Adea. Tuoli Fay, hylly The Botanic Shelf.

Valaisimia

Koska Tukholman messujen virallinen nimi on Stockholm Furniture & Light Fair, on oikeutettua liittää oheen myös muutama kuva mielenkiintoisimmista valaisimista.


Flos. Wirering//Formafantasma.


Woud. Mercury Wall Light.

Pienistäkin valaisimista saa näyttäviä katseenvangitsijoita sijoittamalla niitä usean samanlaisen valaisimen ryhmäksi. Varjostimet ovat kevyitä paperisia tai pyöreitä opaalilasisia.


Eilersen. Yksi kauneimmista valaisimista, jossa pallon muotoiset opaalilasiset kuvut. Mm. tässä valaisimessa yhdistyy vanhan ajan henki pelkistettyyn moderniin muotoiluun.

Lisää kuvia ja juttua Tukholman huonekalumessuilta seuraavassa blogissani, joka painottuu enemmän julkitilakalustukseen. Sen julkaisen lähiaikoina täällä: sisustussuunnittelijat.

Messuterveisin,
Marja

0 Comments