OLOHUONEEN SISUSTUKSEN VIIMEISTELY

OLOHUONEEN SISUSTUKSEN VIIMEISTELY

Huonekalujen sijoittaminen paikoilleen ei vielä tee sisustuksesta valmista. Paljon muutakin tarvitaan ennen kuin tilasta tulee viihtyisä ja toimiva. Meillä olohuoneessa seurustellaan, leikitään, pelataan, luetaan, katsotaan televisiota, kuunnellaan musiikkia ja soitetaan kitaraa. Sisustuksen tulee taipua palvelemaan kaikkia näitä toimintoja.

Kokonaisvaltainen sisustus suunnitellaan kaikkia aisteja varten. Yhtenä tärkeimmistä osa-alueista on keinovalaistuksen suunnittelu. Sitä tarvitaan näkemiseen, mutta myös erilaisten tunnelmien luomiseen. Sen jälkeen tulevat pehmeät elementit, kuten tekstiilit. Loppusilaus tehdään tauluilla, kasveilla, koriste-esineillä, äänimaailmalla ja tuoksuilla.

Valaisimet

Olen tottunut siihen, että kerrostaloasunnoissa kussakin huoneessa on kytkentäpaikka vain yhdelle kattovalaisimelle, ja se sijaitsee keskellä tilaa. Tuli vähän mietittävää, kun uudessa olohuoneessamme olikin paikka kahdelle kattovalaisimelle. Asia ratkaistiin niin, että toiseen paikkaan hankittiin neutraali Innoluxin Jasmina-plafondi. Se on riittävän pelkistetty ja yksinkertainen, jotta Design by Grönlundin moderni kristallikruunu Marbella pysyy edelleenkin olohuoneen katseenvangitsijana.

Vanhan kodin lattiavalaisimista saimme olohuoneeseen sijoitettua yli kaksikymmentä vuotta vanhan viisivartisen kaarivalaisimen ja Decolightin järjestämästä golfkilpailusta pari vuotta sitten arvonnassa voittamani italialaisen mustan pollarivalaisimen. Molemmille löytyi järkevä paikka. Ajan kanssa ne tulevat vaihtumaan näyttäviin pöytävalaisimiin, jotka sijoittuvat sohvan molemmin puolin. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole, koska homma toimii näinkin.

Pöytävalaisimia ei entisessä kodissani ollutkaan, joten niiden kaipuuta tyydyttämään ostin ensi hätään Yki Nummen suunnitteleman Innoluxin Modern Art-valaisimen. Sain sen todella edullisesti “Black Friday” -hintaan. Valaisin sopii hyvin baarikaapin päälle, jolloin saamme valoa olohuoneeseen vähän joka suunnasta ja korkeussuunnassakin eri tasoilta.

Matto ja verhot

Vasta muutaman vuoden palvellut tumma nukkamatto, jossa kaksivuotias lapsenlapsi niin mielellään pötkötti lasikantisen sohvapöydän alla, ei vielä mennyt vaihtoon, ehkä joskus myöhemmin sitten. Joku vaalea geometrisella kuviolla varustettu matto kiinnostaisi, mutta harkinnassa on ollut myös tummanpunainen aito käsinsolmittu villamatto, jos sellaisen löytäisi modernilla kuvioinnilla.

Verhoja ei edellisen kodin olohuoneessa ollut, paitsi mustat rullaverhot, joissa oli kuvioina valkoisia lintuja. Täällä on kaikissa ikkunoissa sälekaihtimet. En tiedä pidänkö niistä, kun sellaisia ei kodissani ole vuosiin ollut. Muistan vain äitini valitelleen niiden hankaloittavan ikkunoiden pesemistä.

Kodikkuutta ja pehmeyttä antamaan halusin olohuoneeseen verhot. Ne hankittiin Eurokankaasta valmiiksi ommeltuna ja rypytettynä. Verhon väriä pohdin pitkään. Lopulta päädyin samaan väriin kuin sohvakalustossa. Vaaleanharmaat verhot ovat neutraalit ja ajattomat. Niiden hillitty kiilto tuo ylellisyyden tuntua. Sohvakaluston pehmeän mattapintainen verhoilu toimii kontrastina verhojen kiiltävälle materiaalille, eikä kokonaisvaikutelma ole tylsä.

Muut tekstiilit

Olohuoneen perusvärit ovat valkoinen, harmaa ja musta. Näihin neutraaleihin väreihin voi yhdistää lähes mitä värejä vaan.

Torkkupeitot ja koristetyynyt ovat niitä tekstiilejä, joilla tuon väriä olohuoneeseen. Niitä myös vaihdan muutaman kerran vuodessa. Tänä talvena olohuonetta hallitsevat Finnlaysonin Lempi-torkkupeitot tummansinisenä ja harmaana. Tummansininen ja leijonankeltainen sohvatyyny ovat Ikeasta. Ne ovat tällä hetkellä kovasti trendikästä puuvillasamettia.

Taulut

Yksinkertaisiin mustiin kehyksiin laitetut julisteet muodostavat olohuoneen seininillä olevan taiteen. Julistetaide sopii moderniin sisustukseen ja on edullista hankkia. Kun kehykset ovat löytäneet paikkansa, niihin voi helposti vaihtaa julisteita. Pyrin valitsemaan tauluja, joiden värit sopivat sisustukseen. Lempijulisteeni, meillä jo vuosia ollut Jack Vettrianon “The Singing Butler”, sai kunniapaikan baarikaapin yläpuolelta. Taulun värit ovat ihanat, ja henkilöiden pysäytetty liike vangitseva.

Muut mustat kehykset saivat uudet julisteet, jotka tilasin verkkokaupasta allposters.fi. Sohvan takana ovat vasemmalta oikealle seuraavat julisteet: Pieter Bruegel the Elderin giclée-vedos teoksesta “Return of the Hunters, Detail”, August Macken giclée-vedos “Freiburg Cathedral” sekä Steve Hendersonin taidevedos “Hello New York!”. Reijo pitää eniten vihreä-valkoisesta maisemataulusta, minä taas tuosta tyylikkäästä naishahmosta New Yorkissa.

Kasvit ja koriste-esineet

Olen ottanut tavaksi, että olohuoneessa on aina eläviä kukkia, joko leikkokukkia tai kukkiva kauden ruukkukasvi. Koko tammikuun sohvapöydällä kukki valkoinen azalea, sen jälkeen olen viikottain ostanut kimpun tulppaaneja, valkoisia, keltaisia, punaisia. Muutama kestävämpi krysanteemeista, neilikoista ja gerberoista koottu sekakimppukin on vieraillut välillä meillä. Viherkasveista vain jukkapalmu ja pienikokoinen viirivehka säilyivät hengissä muutossa.

Koriste-esineille olohuoneessamme on vain vähän tilaa, joten kaikki eivät ole esillä yhtä aikaa. Tällä hetkellä punaista ja oranssia väriä tuovat lasinen omena, Madridista ostamani keraaminen härkä sekä Toikan linnut. Valkoiset esineet näyttävät upeilta mustassa hyllykössä. Niitä edustavat hymypatsas, Kay Bojesenin Seepra ja kaksi posliininukkea.

Olohuoneessa on myös kymmenen sentin syvyinen ikkunalauta, jolle olen asetellut muutaman koriste-esineen. Valkoiset kipsistä valmistetut torsot sulautuvat siinä hyvin sisustuskokonaisuuteen. Pimeänä vuodenaikana asettelen niiden lomaan tuikkukynttilöitä ja kruunukynttilöitä.

Viimeisin matkamuistoesineeni on viime lokakuussa Prahasta tuomani lasinen kala, jonka värit toistavat hienosti Vettrianon taulun värejä. Niinpä se löysi arvoisensa paikan baarikaapin päältä.

Olohuoneemme äänimaailmasta huolehtivat Harri Koskisen suunnittelemat kotimaiset laadukkaat Genelecin kaiuttimet. Kuuntelen mielelläni myös Reijon kitaran soittoa.

Tuoksuista vastaavat kukkien lisäksi Balmuirin tuoksukynttilät. Tässä asunnossa on itse säädettävä koneellinen ilmanvaihto, joten sisäilma pysyy raikkaana senkin puolesta.

En ole niitä ihmisiä, jotka kaipaavat vaihtelua sisustukseen ostamalla muutaman vuoden välein uusia trendikkäitä huonekaluja, maalaamalla entisiä tai siirtämällä huonekalujen paikkoja huoneessa. Edellä esitetyillä sisustuksen viimeistelevillä elementeillä saan tarvittavaa vaihtelua.

Marja

0 Comments