ASUNTOMESSUT 2018 – VILLA LUOTO

ASUNTOMESSUT 2018 – VILLA LUOTO

Järjestyksessä 49. valtakunnalliset asuntomessut pidetään tänä vuonna Porissa Karjarannan alueella. Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa mukana on myös ikäihmisten palvelukoti. Tässä kun ikää on karttunut itsellekin jo jonkin verran, senioriväestölle suunnitellut erilaiset asumismuodot ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän. On hienoa, että palvelukotiasumista esitellään nyt asuntomessuillakin.

Ikääntyneiden palvelukoti

Mitään vanhainkotifiilistä ei kohde 1 Villa Luoto antanut. Jo rakennuksen ulkokuoren pirteät värilliset seinäosuudet tekevät nuorekkaan vaikutelman. Villa Luodon ulkokuori ei juurikaan poikkea vieressä olevasta Pilke-tiedepäiväkoti Välkkeestä.


Villa Luoto, julkisivua.


Villa Luoto, sisäänkäynti.

Vuoden 2018 asuntomessujen kantava teema “asuminen vauvasta vaariin, läpi koko ihmiselämän” toteutuukin hienosti alueelle vierekkäin rakennettujen seniorien palvelukodin ja pienten lasten päiväkodin myötä. Liekö näiden julkisten rakennusten vierekkäisyys harkittua suunnittelua, sillä mikä olisikaan mummoille ja vaareille mukavampaa kuin seurata pienten taaperoiden leikkejä pihalla.

Villa Luodossa asukkaiden tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Asuminen on hyvin elämänläheistä, kun rakkaat muistoesineet voi ottaa mukaansa, ja yhteisöllistä, kun asutaan tiiviillä alueella, jolla on kaikenikäisiä. Ekologisuus, digitaalisuus ja turvallisuus korostuvat Villa Luodossa. Uusimman teknologian hyödyntäminen näkyy mm. valaistussuunnittelussa. Valaistuksen voimakkuus ja värilämpötila vaihtuvat vuorokausirytmin mukaan. Luonnonvaloa myötäilevä valaistus luo turvallisuutta ja edesauttaa vanhusten päivärytmin säilyttämistä.

Julkitilasisustus

Julkisen tilan sisustuksen tarkastelu on minusta kiinnostavaa, sillä julkitilakalusteilla voi sisustaa myös yksityisiä tiloja, kun sen sijaan kaikki kotikalusteet eivät sovi julkitiloihin. Uskomattoman hyvin on onnistuttu häivyttämään laitosmaisuus näistä tiloista. Sängyt, yöpöydät ja WC-kalusteet olivat kylläkin alakerran hoivahuoneissa standardeja laitoskalusteita, mutta ehkä niiden pitääkin sitä olla, turvallisuussyistä. Toimivuus on tärkeämpää kuin estetiikka. Villa Luodossa etenkin muistisairaiden tarpeet on huomioitu rakennuksen suunnittelussa. Palvelukodin pintamateriaalit ja -värit on suunnitellut Sisustuksia Minttu Vartiainen. Turvallisella pihalla myös muistisairaiden asukkaiden omatoiminen ulkoilu on mahdollista.

Alakerran kolmessakymmenessä hoivahuoneessa asuvilla asukkailla on huoneen yhteydessä oma kylpyhuone, mutta he ruokailevat sekä tapaavat toisiaan ja vierailevia omaisiaan yhteisissä tiloissa: ruokasalissa, olohuoneessa, kalustetuissa istuinryhmissä aulassa ja terasseilla. Palvelutalon käytävät ovat valoisat ja leveät. Sisustussuunnittelusta yleisten tilojen puolella on vastannut Mira Tunnela Restatop Oy:stä.

Tyynen koti

Rakennuksen ensimmäisen kerroksen tehostetun palvelun huoneista kaksi oli sisustettu asuntomessuja varten kuvitteellisille asukkaille. Ne olivat jo huonosti liikkuvan, mutta mieleltään terävän Tyynen, ja Alzheimerin tautia sairastavan Einon kodit. Näissäkin huoneissa oli paljon asukkaille tärkeitä asioita, vaikka osa kalusteita olikin laitosmaisia.

Tyynen huoneeseen olivat mahtuneet kaikki hänelle rakkaat tavarat: vanha rukki, käsityötarvikkeet ja kukkahyllyt, joiden alatasolla voi säilyttää muutakin kuin kasveja.


Tyynen huoneessa on Askon valmistama nousuavusteinen nojatuoli ja pitsiverhot.

Einon koti

Pääministeri Sipilää viehätti erityisesti Tyynen huone. Minä viehätyin kuitenkin eniten musikaalisen Einon huoneesta. Sinne oli saatu sopimaan upean mustan pianon lisäksi taide-esineitäkin. Vaikka Einon muisti ei täysin pelaakaan enää, pianonsoitto sujuu ja ilahduttaa paitsi Einoa itseään, myös muita Villa Luodon asukkaita.

Kodinomaista asumista

Kaksikerroksisen hissillisen rakennuksen toisessa kerroksessa on 24 itsenäisempään ja omatoimisempaan asumiseen tarkoitettua kotia. Niissä jokaisessa on oma keittiö, kylpyhuone ja ranskalainen parveke. Arki on viihtyisää henkilökohtaisilla tavaroilla sisustetuissa kodeissa.

Arvin koti

Esimerkkinä kodinomaisesta asumismuodosta oli asuntomessuille sisustettu Arvin pikkukaksio. Kuvitteellinen asukas Arvi on henkisesti pirteä, iloinen, seurallinen ja huumorintajuinen persoona. Hän innostui jalkapallosta jo pikkupoikana ja kuului Porin Ässien jalkapallojoukkueen ensimmäisiin pelaajiin. Jalkapallo kuuluu edelleen Arvin elämään, sillä hän seuraa lajin otteluita säännöllisesti televisiosta. Jalkapallo, jalkapallon kuvalla varustetut tyynyt ja kaapin päällä olevat pokaalit muistuttavat häntä rakkaasta harrastuksesta. Irtokalusteet ja piensisustus ovat Arvin omia henkilökohtaisia tavaroita, jotka hän on saanut tuoda mukanaan palveluasuntoon.

Kaikkien kolmen esimerkkikodin sisustuksesta oli vastannut Riia Rauhala, Rock My Business. Vaikka olenkin entisen työni puolesta yhä kiinnostunut julkitilakalustamisesta, parasta mielestäni oli nähdä sisustettuna kolmen erilaisen vanhuksen huoneet. Niissä oli käytetty asukkaille itselleen merkittäviä huonekaluja ja esineitä, jotka mahdollistavat heille rakkaiden harrastusten jatkamisen vielä palvelukodissakin. Todella persoonallisia sisustuksia, ja huoneiden nostalgiset tavarat herättivät minussa lämpimiä lapsuusmuistoja.

Marja

0 Comments