ETEISEN UUDET FUNKTIOT

ETEISEN UUDET FUNKTIOT

Eteisen perustehtävänä on toimia sisääntulona asuntoon, ja sellaisena sen tulee olla toimiva ja kutsuva. En haluaisi tuhlata yhtään ylimääräistä kallista neliötä eteiseen, vaan paljonkos asiaan pystyy vaikuttamaan, kun ostaa vanhan kerrostaloasunnon. Onneksi nykyisessä eteisessämme ei ole yhtään neliötä hukkatilaa, sillä sen oleskelutiloihin jatkuva käytäväosakin on valjastettu hyötykäyttöön.

Tilana eteisemme on kaksijakoinen: ensin on 140 cm leveä ja 280 cm pitkä varsinainen eteisosa, joka sitten kääntyy 90 asteen kulmassa vasemmalle saman levyisenä mutta lähes neljä metriä pitkänä käytävänä.

Sisääntulo

Kun astutaan rappukäytävästä meidän eteiseen, on pian vastassa seinä, eikä suinkaan näkymä huoneiston toiseen päähän, mikä olisi ideaalitilanne. Siksi halusin tuolle seinälle ripustaa jotain mukavaa toivottamaan huoneistoon tulijan tervetulleeksi. Siihen päätyi yksi rakkaimmista taidejulisteistani, Rosina Wachtmeisterin Concerto Barocco. Taulun alapuolelle sijoitin mustan Shogun-jakkaran, sillä eteisen kalustukseen kuuluu istuin kenkien riisumista ja jalkaan laittamista varten. Punainen sisalmatto on kuin tehty tähän tilaan, niin mittojensa kuin materiaalinkin puolesta. Se vapautui entisestä kodista Reijon työhuoneesta. Minusta on hauskaa ja jollain tavoin juhlavaakin, kun kotiin tullaan punaista mattoa pitkin.

Huonekalujen sijoittaminen

Paras paikka pienelle eteispöydälle ja peilille olisi ollut sisääntulon vastainen seinä. Mutta koska eteisen kiintokomeroiden ovien piti mahtua aukeamaan, tilaa ei ollut tarpeeksi. Jos komeroissa olisi ollut liukuovet, tilanne olisi ollut toinen.

Kapealle mustalle konsolipöydälle ja hopeakehyksiselle peilille löytyi luonteva paikka kääntyvän eteiskäytävän alkupäästä. Samalla seinustalla on myös ovipuhelin.

Kaikki eteisen valaisimet ostettiin tähän kotiin uusina vuosi sitten. Pienempään etueteiseen, jossa on osittain matalampi huonekorkeus, ostin pienen eleettömän ja edullisen plafondin. Pidemmälle käytävälle hankin kaksi Airamin k2-135 -valaisinta hiekan värisillä lasikuvuilla. Tapio Wirkkala suunnitteli Wir-polttimon Airamille jo vuonna 1959, ja sen graafinen muoto miellyttää silmääni.

Lastenlapset tuppasivat avaamaan kylpyhuoneen ovea liian lennokkaasti, ja sekä valaisin että konsolipöytä olivat vaarassa saada kosketuksia. Kauppakeskus Sellon Lahja- ja sisustustavaraliike Punaisesta Rusetista ostin söpön siilin ovistoppariksi.

Eteisen lisätoiminnot

Erityisen iloinen olen pitkästä eteiskäytävästä ja sen leveydestä sikäli, että siitä tuli kuin luonnostaan meille kirjastokäytävä. Vaikka jouduinkin kierrättämään puolet kirjoistani muuton yhteydessä, sain sentään loput mahtumaan eteiseemme. Kirjahyllyssä ovat nyt sulassa sovussa sisustuskirjat, sanakirjat, lukuromaanit ja lastenkirjat. Alimmaisilla hyllyillä Ikeasta hankittujen lehtikoteloiden kätköissä säilytän sisustuslehtien viimeisiä vuosikertoja.

Pidempää eteiskäytävän osaa kutsun paitsi kirjastokäytäväksi myös julistegalleriaksi. Koska asunnon perällä oleva tila, jossa on keittiö, ruokailutila ja olohuone, on avointa yhtenäistä tilaa, seinäpintaa kodissamme on vähänlaisesti. Niinpä halusin hyödyntää kirjahyllyä vastapäätä olevan seinän ja sijoittaa siihen mustavalkoisia matka-aiheisia julisteita. Kaikki hopeanväriset julistekehykset olivat ennestään olemassa, tilasin niihin vain sopivat julisteet. Vaikka julistegalleria ei oikeasti kavenna käytävää kuin reilun sentin verran, on kaventava vaikutus suurempi. Siksi halusin säilyttää julisteiden värityksen mahdollisimman vähäeleisenä mustavalkoisena. Kulkuväylän leveys on kirjahyllyn kohdalla edelleen 110 cm.

Pitkän eteiskäytävän päässä häämöttää lasitettu parveke. Sieltä asuntoon tulee paljon eteläistä luonnonvaloa, josta osansa saavat eteisessä vain reunimmaiset julisteet ja kirjahyllyn äärimmäiset hyllyt. Käytävän varrelta on kulku sekä työhuoneeseen että makuuhuoneeseen ja sitä vastapäätä sijaitsevaan kylpyhuoneeseen ja saunaan.


Yllä olevassa kuvassa näkymä olohuoneesta eteisen toiseen päähän avonaulakkoa kohti.

Uutta ja vanhaa

Eteisemme sisustus on kerroksellinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, johon oman lisänsä tuovat uusvanhat 50-lukulaiset valaisimet. Punainen sisalmatto on vanha, kun taas harmaa Ristomatti Ratian suunnittelema VM-Carpetin villaa ja paperinarua yhdistävä Rytmi-matto on uusi. Tilasin sen käytävän mittoihin sopivana. Valaisimet on hankittu tähän kotiin samoin kuin mustavalkoiset julisteet. Sen sijaan julisteiden kehykset ja värillinen julistetaulu ovat entisestä kodista, kuten myös kirjahylly sisältöineen, Shogun-jakkara, konsolipöytä ja peili. Ovistoppari on ostettu tähän kotiin. Uudet ja vanhat tavarat sopivat hyvin yhteen muodostaen selkeän ja toimivan kokonaisuuden, joka ei ole liian levoton.

Konsolipöydän alla oleva keinonahkainen laatikko on Ikeasta. Siihen kokoan paperinkeräykseen menevät lehdet ja paperit.

Joskus tulevaisuudessa sisääntuloeteisen kiinteä kaapistorivi saa liukuovet, joista yksi on peiliä. Silloin saatan myös vaihtaa huonekalujen paikkoja. Mitään kiirettä tai akuuttia tarvetta tällaisille muutoksille ei tosin ole. En ole sisustajana sitä tyyppiä, että kovin helposti vaihtelisin huonekalujen paikkoja. Eteinen moninaisine funktioineen toimii ja miellyttää silmää juuri sellaisena kuin se nyt on.

Marja

0 Comments