MILLAINEN SISUSTAJA OLEN

MILLAINEN SISUSTAJA OLEN

Vaihteeksi toisenlainen aihe, vähän henkilökohtaisempi sellainen. Vakiokysymyksillä varustetun blogin kirjoitti ensin Coterie-blogin Riika, minkä jälkeen luin Suvin postauksen ja Pihkala-blogin version aiheesta. Seuraavassa oma versioni siitä, miten kotiani sisustan.

Kuvaile kotiasi kolmella sanalla

Kompakti, valoisa, toimiva.

Mikä sai sinut valitsemaan juuri tämän kodin?

Sijainti, asunnon vapautumisajankohta ja sopiva hintapyyntö olivat ne seikat, jotka alunperin houkuttelivat asuntonäytölle. Loppupelissä kuitenkin minulle ratkaiseva tekijä oli pohjan toimivuus ja se, että tärkeimmät vaatimuslistallani olleet tilat löytyvät tästä asunnosta. Sijoittelin mielessäni tärkeimmät huonekalut paikoilleen jo näytöllä ollessani todeten, että hei, nehän sopivat sinne mainiosti. Reijoon taas teki suuren vaikutuksen huoneiston valoisuus ja se, että hänestä tuntui kuin olisi astunut omaan kotiin.

Millainen sisustaja olet?

Sisustajana olen tarkka niin mittasuhteista kuin yksityiskohdistakin. Tiedän, mitä haluan ja mitä en halua. Yritän välttää liikaa tavaramäärää kodissani, jotta siivoaminen olisi helpompaa. Valaistus on erityisen tärkeää, ja värit merkitsevät minulle paljon. Koska pidän enemmän kulmikkaista muodoista, haen pehmentävää vaikutusta materiaalien ja värien avulla. Puhdas mustavalkoinen sisustus on minulle liian kova. Taitettu valkoinen ja lämpimät vaaleat harmaat muodostavat hyvän pohjan, johon musta luo kontrastia ja raamit. Punaiset, keltaiset ja vihreät väripilkut ovat tervetulleita tyynyjen, muutaman koriste-esineen ja kukkien muodossa.

Mistä sisustusesineestä et luovu?

Haaveilin AJ-valaisimesta kahdeksan vuotta ennen kuin sain sen omakseni muutama vuosi sitten. Valaisimen varjostin edustaa minulle muotoilua parhaimmillaan. Selkeisiin dynaamisiin linjoihin en kyllästy koskaan. Musta AJ-pöytävalaisin on kodissani työhuoneen pöydällä, mutta se voisi löytää paikkansa yhtä hyvin myös makuuhuoneesta, olohuoneesta tai eteisestä.

Miten kiinnostuit sisustamisesta?

Kun sain oman huoneen täyttäessäni kaksitoista vuotta, äitini teetti sisustussuunnitelman sisustusarkkitehdillä. Muistan vieläkin, miltä huoneeni huonekortti näytti. Kiertelin vanhempieni mukana asuntonäytöissä lukioikäisenä, ja piirsin aina näytöiltä kotiin tuomiini pohjapiirustuksiin kalusteet. Kun työssäni Venäjän kaupan markkinoinnissa sain vastuulleni suunnitella messuosastoja, nautin eniten lay-outin suunnittelusta ja piirtämisestä. Kävin muutaman sisustuskurssin harrastuspohjalta ennen kuin rohkenin lähteä opiskelemaan alaa ihan tosissaan. Valmistuin sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutuksesta, kun olin juuri täyttänyt kuusikymmentäyksi vuotta. Työskentelin vuoden free-lancerina, kunnes perustin oman sisustussuunnitteluyrityksen. Viime vuodenvaihteesta lähtien olen ollut eläkkeellä ja nykyisin sisustan vain omaa kotiani.

Minkälainen äänimaailma on kodissasi?

En tiennyt tähän kotiin muuttaessani, kuinka hiljaista täällä on. Talo sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen teiden risteyskohdan läheisyydessä ja vain 200 metrin päässä junaradasta. Liikenteen äänet eivät silti kuulu, ellei avaa ikkunoita tai oleskele parvekkeella. Talon väliseinät taitavat myös olla paksumpaa laatua, sillä vuoden täällä asuttuani, en ole kuullut naapuriasunnoista mitään. Joskus tulee jopa tunne, että asun talossa kahdestaan Reijon kanssa.

Mitä kotini äänimaailmaan muuten tulee, minä katson televisiota lähes joka päivä, joskus parikin tuntia päivässä. Vanha kotiteatterijärjestelmä oli aikansa elänyt, ja tähän kotiin hankittiin Genelecin G Two -kaiuttimet. Suunnitelmissa oli alunperin astetta tehokkaammat versiot, mutta Reijo luki jostain, että G Two:llakin voi saada naapurisovun koetukselle. Kyllä, täydellä teholla ei näitä kaiuttimia ole meillä huudatettu, ja hyvin kuuluu.

Mitä sisustusostosta kadut?

Enpä sanoisi, että kadun oikeastaan mitään. Jonkin verran kyllä harmittelen, etten aina ole löytänyt juuri sitä, mitä olen hakenut. Muutaman kerran olen joutunut hankkimaan jonkin edullisen väliaikaisen ratkaisun. Esimerkkinä mainittakoon keittiön ruokapöydän ympärille ostamani neljä tuolia. Ne eivät ole täydelliset, mutta eivätpä paljon maksaneetkaan. Ilmankaan ei voinut olla. Täydelliset tuolit ovat edelleen haussa.

Mistä esineestä haaveilet?

Olen jo pitkään haaveillut Isamu Noguchin sohvapöydästä. Eläkkeestä ei juuri säästöjä kerry, joten jotain lottovoiton tapaista tässä odottelen.

Mitä koti kertoo sinusta?

Pidän modernista muotoilusta ja skandinaavisesta tyylistä aasialaisella twistillä, mutta kaikkein hulvattomimpiin designeihin en lähde mukaan. Hillitty tyyli sopii luonteelleni paremmin. Olen esteetikko, silti toimivuus menee kotini sisustuksessa kauneuden edelle. Toimiva huonekalu saa olla tavanomainenkin, mutta ei koskaan kuitenkaan ruma. Arvostan myös materiaaleissa kestävyyttä, ajattomuutta ja helppohoitoisuutta.

Kun vuosi sitten muutimme tähän kotiin, pyörittelin huonekalujen paikkoja pohjapiirustuksen päällä varmistaakseni, että olen valinnut suurimmille ja keskeisimmille huonekaluille parhaan mahdollisen paikan. Kun toimivin paikka on valittu, ei huonekaluja enää vuosikausiin siirrellä. Mikään tuuliviiri en siis ole, arvostan pysyvyyttä. Siksi pyrin sisustusvalinnoissa ajattomuuteen ja kestävyyteen.

Mitä sisustusratkaisua kodissasi ei nähdä?

Kodissani ei nähdä Vita Eos -valaisinta, sillä pahempaa pölynkerääjää en voisi kuvitella. Kun ensimmäisen kerran näin valaisimen Tukholman huonekalumessuilla joitakin vuosia sitten, se lähinnä huvitti minua. Höyhenpallo valaisimena, hih! Kriteereitäni toimivuudesta ja helppohoitoisuudesta se ei täytä.

En myöskään voisi kuvitella kirpputorilta hankittuja vanhoja huonekaluja kotonani. Jos jokin vanha esine tai huonekalu kotiini sattuu päätymään, on sen kerrottava minulle tuttua tarinaa.

Marja

0 Comments