HYVÄÄ MUOTOILUA SUOMESTA

HYVÄÄ MUOTOILUA SUOMESTA

Olen jo useamman vuoden ajan ihaillut sisustusarkkitehti, muotoilija Tapio Anttilan suunnittelemia huonekaluja ja valaisimia. Mielenkiinnolla olen myös kuunnellut hänen kertomuksiaan suunnittelutöiden vaiheista kunkin esineen takana.

Messuilla ja näyttelyissä

Kun vuonna 2013 kiertelin Hyvinkään asuntomessukoteja, kiinnitin huomioni kauniiseen hyvin valaisevaan Tip-valaisimeen. Itse asiassa Tip-riippuvalaisimet voisivat hyvinkin olla ratkaisu nykyisen olohuoneeni valaisimiksi. Haluaisin nimittäin olohuoneen molempiin kattovalopisteisiin keskenään samanlaiset valaisimet nykyisen kristallikruunun ja plafondin sijaan.


Tip-riippuvalaisimia Designmuseon Kaj Franck palkintonäyttelyssä 9.11.2018-13.1.2019.

Ensimmäisen kerran tapasin Tapio Anttilan Helsinki Design Week’in show-room kierroksella vuonna 2015. Näin kirjoitin silloin blogissani: “Sisustusarkkitehti Tapio Anttilan suunnittelema Link-hylly on hänen uusin työnsä. Anttila kertoi suunnitteluprosessin alkaneen aivan viime vuoden lopulla, joten projekti oli ollut hänen uransa lyhyimpiä. Link-hyllyä saa joko puun ja valkoisen yhdistelmänä tai puun ja mustan yhdistelmänä. Hyllykkö on tarkoitettu puhtaasti kirjojen tai koriste-esineiden säilytykseen, eikä hyllyvälejä ole suunniteltu säädettäviksi. Kuinka hienosti tämä ajatonta muotoilua edustava kaluste sopiikaan esimerkiksi Secto-valaisimien seuraan!”


Linkki avohylly. Good Design Award 2015.

Jatkoa seurasi Habitaressa syksyllä 2016. Tapio Anttila kertoi suunnittelemistaan huonekaluista, joita oli esillä Interfacen osastolla. Muistan Case-lepotuolin tarinan, Rim-sohvan sekä useita Mixrack-sarjan tuotteita. Aivan erityisen vaikutuksen minuun teki Jat-ko ruokapöydän muuntautuvuus. Pöydässä on kaksi jatkopalaa, toinen vaalean puun värinen kuten itse pöytäkin, toinen kuumia astioita kestävää laminaattia, toiselta puoleltaan musta ja toiselta valkoinen. Jatkopalan voi sijoittaa pöydän keskelle tai jompaan kumpaan päähän. Jat-ko -pöytä on nimensä mukaisesti jatkettava pöytä, joka on muutettavissa tilanteen mukaan neljälle tai kuudelle hengelle sopivaksi. Pöytä on myös varsin ekologinen, sillä sen kansipaloja voi uusia pala kerrallaan, mikäli tarve vaatii. Ellei kotonani olisi tällä hetkellä ajatonta ja kestävää jatkettavaa ruokapöytää, tämä olisi ehdottomasti se huonekalu, jonka omaan kotiini haluaisin. Mustan ja valkoisen puolen avulla saisi mukavaa vaihtelua sisustukseen. Voisin varmaan luopua kerniliinan käytöstäkin, sillä laminaattipinta toimii arkikäytössä sellaisenaan.


Jat-ko -pöytä, jonka ympärillä Limi-tuoleja ja Viiva-tuoleja. Kuvassa myös Palapala-tilanjakaja, Kukkelis-käkikello sekä Mars-riippuvalaisin.

Viime syksyn Habitaressa Anttila puhui juuristaan, työstään, ja siitä, mistä hän saa inspiraatiota suunnitteluunsa. Aski-sohvapöytä on kuulemma saanut innoituksensa hatturasiasta, kun taas Punnus-valaisimen innoittajana on ollut kalan punnituksessa käytettävä punnusvaaka.


Punnus-valaisin ja Aski-sohvapöytiä. Tuorein Good Design Award myönnettiin Anttilalle Punnus-valaisimesta vuonna 2018.

Monikäyttöinen Aski sohvapöytä-säilytin sopii kodin eri tiloihin ja eri käyttötarkoituksiin. Olen nähnyt sitä käytettävän mm. yöpöytänä. Kotimaisesta koivuvanerista valmistetun Askin sisäpinta on käsittelemätöntä koivua ja ulkopinta lakkapetsattu. Tuotteen siirtelyä helpottavat siinä olevat nahkaiset nostokahvat.

Mission toteuttaminen tuo palkintoja

Missiokseen Anttila määrittelee laadukkaiden, käytännöllisten, kohtuuhintaisten ja hyvin muotoiltujen esineiden suunnittelun tavallisille ihmisille. Loistava missio!

Design-tuotteiden ongelmahan on usein ollut niiden varsin korkea hinta, jolloin niiden hankinta on tavallisen kuluttajan, kuten esimerkiksi minun, ulottumattomissa. Anttilan suunnittelun lähtökohtana on käytännön tarve. Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila sanoo haluavansa auttaa kotien arkea rullaamaan kekseliäillä kalusteilla. Hänen mielestään koteihin tarvitaan huonekaluja ja valaisimia, jotka kestävät elämää. “Hyvät esineet ovat simppeleitä ja laadukkaita, mutta niissä pitää olla myös jotain toiminnallisesti uutta”, Anttila toteaa. “Arkipäivän ratkaisuja tavallisten ihmisten ongelmiin”, niinkuin hän itse asian ilmaisee.

Anttilan suunnittelemien tuotteiden omaperäinen muotoilu ja innovatiivisuus on tuonut hänelle lukuisia kansainvälisiä muotoilupalkintoja, mm. neljätoista Good Design Award -tunnustusta. ON-vuodesohva valittiin Vuoden huonekaluksi vuonna 2007. Tapio Anttila nimettiin Vuoden huonekalusuunnittelijaksi vuonna 2012. Viime vuonna palkintojen saldo lisääntyi arvostetulla Kaj Franck -muotoilupalkinnolla, jonka myöntää Design Forum Finland.


Limi-tuoli. Good Design Award 2017.

Tapio Anttila Collection

Anttila toimi Isku Interiorin in-house -suunnittelijana kaikkiaan kahdeksan vuoden ajan, ennen kuin hän perusti oman suunnittelutoimistonsa, Tapio Anttila Designin, vuonna 2005. Tuosta vuodesta lähtien tämän tuottoisan muotoilijan maine onkin kasvanut kohinalla.

Kansainvälistymisen voidaan laskea alkaneen vuodesta 2008, jolloin Tapio Anttila osallistui ensimmäisen kerran Milanon Design Weekille. Sen jälkeen hän on ollut mukana monissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Tapio Anttila Collection lanseerattiin vuonna 2015. Samana vuonna alkoi myös yhteistyö kiinalaisten valmistajien kanssa.


Puumerkki-tyynyssä on Tapio Anttila Collectionin logo. Logoon liittyy hauska yksityiskohta. Siinä voi nähdä muotoilijan nimen alkukirjaimet T:n ja A:n, mutta se tuo myös mieleen jakkaran. Voipa siitä löytää harpin ja suorakulman muotojakin. Mutta sitä, että logo on myös japanilainen kirjainmerkki, joka tarkoittaa ’puuta’, ei logon suunnittelija, graafikko Lauri Toikka, eikä sisustusarkkitehti Anttila itsekään tienneet, ennenkuin se heille selvisi muutama vuosi logon käyttöönoton jälkeen.

Vaikka Tapio Anttila Collectionin tuotteilla on eri valmistajia ja niitä myyvät eri yritykset, on kokoelmaan kuuluvilla huonekaluilla, valaisimilla ja pienesineillä yhtenäinen ilme. Yhteensopivuus syntyy suppeasta materiaalivalikoimasta ja harkitun hillitystä väriskaalasta. Tuotteissa käytetään massiivipuuta, vaneria ja metalliputkea – väreinä ovat musta, valkoinen ja luonnonvärinen puu. Esimerkkinä Tapio Anttila Collectionin huonekaluista on vuonna 2016 lanseerattu ja samana vuonna Good Design Awardilla palkittu Day&Night vuodesohva, vuodetuoli ja sohvapöytä.


DAY&NIGHT vuodesohvasta saa nostoliikkeellä nopeasti ja helposti divaanin, yhden parivuoteen tai kaksi erillistä vuodetta. Vetoketju sitoo saranan tavoin istuinpatjat yhteen. Selkänojatyynyjen täytteenä on vuodevaatteet. Näin et tarvitse ylimääräistä säilytystilaa. Tyynyistä löytyvät peitot, tyynyt ja sijauspatjat kahdelle. Päälliset ovat irrotettavat ja pestävät. Sarjaan kuuluu myös samalla periaatteella toimiva vuodetuoli.


DAY&NIGHT sohvapöytä yhdistää sarjan kodikkaaksi tuoteperheeksi, mutta toimii myös itsenäisenä tuotteena. Arkkumainen rakenne ja irrallinen kansi kätkevät sisäänsä leveys- ja pituussuunnassa 70 cm ja 16 cm korkean säilytystilan. Hyvä kätköpaikka oleskelutilan käyttöesineille ja lehdille tai vaikka torkkupeitolle.

Suosin mielelläni sisustusvalinnoissani hyvää suomalaista muotoilua. Tämän hetken muotoiluvaikuttajista lähinnä omaa sisustusajatteluani edustaa sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttilan missio. Tuotteet suunnitellaan asiakkaiden tarpeisiin, ne ovat monikäyttöisiä, muunneltavia, toisiinsa sopivia, ajattomia, ekologisia ja yksinkertaisen kauniita. Lisäksi niiden avulla ratkaistaan tavallisten ihmisten arjen ongelmia kohtuuhintaan.

Marja

0 Comments