SISUSTA SIIVOAMALLA

SISUSTA SIIVOAMALLA

Miten teillä määräytyy siivouspäivä? Voiko siivoamalla sisustaa? Kuinka lähellä toisiaan siivoaminen, järjestäminen, stailaus ja sisustaminen oikeastaan ovatkaan? Näihin kysymyksiin pohdintoja seuraavassa.

Siivouspäivä

Koulun kotitaloustunnilla 1960-luvulla opetettiin kodin siivousta tiettynä viikonpäivänä, yleensä ennen viikonloppua. Puhuttiin viikkosiivouksesta, joka piti sisällään kodin lattiapintojen imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen tasopinnoilta. Muistini mukaan lapsuudenkodissani näin tapahtuikin joka perjantai. Äitini oli helppo noudattaa tällaista rytmiä, koska hän ei käynyt kodin ulkopuolella töissä. Erikseen olivat sitten suursiivoukset, joihin kuului mm. lattioiden ja ikkunoiden pesu sekä mattojen tamppaus. Ahkerimmat meistä siivosivat komerotkin sisäpuolelta! Tällaisia päiviä oli kahdesta kolmeen vuodessa, yleensä suurten juhlajaksojen, kuten joulun ja juhannuksen, joskus lisäksi pääsiäisen tai vapunkin alla.


Siivottu avara ja valoisa olohuone.

Kun itse muutin omilleni, pyrin noudattamaan samaa järjestystä. Aluksi se onnistuikin kovalla yrittämisellä, mutta lasten tultua kuvioihin, kaikki tuntui hajoavan käsiin. Aikaa kului työssä kodin ulkopuolella, minkä lisäksi hoidin lapset, pyykit, ruoanlaitot ja siivoamiset yksin. Siivoamisesta tuli välttämätön paha siellä listan loppupäässä. Varsinkin, kun en erityisemmin koko touhusta pitänyt.

Nykyisessä avioliitossani on ollut sikäli helpompaa, että kotityöt on jaettu Reijon ja minun kesken kutakuinkin tasan. Mutta kun on huonoille tavoille kerran oppinut, on sieltä tavattoman vaikeaa palata vanhaan ahkeraan siivoustahtiin. Nykyään suursiivousten määrä on kaksi kertaa vuodessa, eikä se välttämättä osu jouluun ja juhannukseen, vaan johonkin muuhun tärkeään ajankohtaan. Sellaisia ovat olleet esimerkiksi suursiivous keittiöremontin jälkeen, muuttosiivous tai siivoaminen juuri ennen kuin juhlimme pyöreitä vuosia. Viikkosiivous on vaihtunut siivoukseen ennen vieraiden saapumista. Onneksi meillä käy vieraita sen verran usein, ettei siivouspäivien harvenemisesta ole tullut ongelmaa.

Muutama aurinkoinen päivä on saatu jo kokea tänä vuonna, vaikka elämme vasta tammikuuta. Aurinko paistaa vielä kovin matalalta paljastaen kodin perimmäisessäkin nurkassa olevat pölypallerot. Ikävä kyllä myös ikkunoiden likaisuus näkyy aurinkoisina päivinä turhankin hyvin. Vaikka koti olisi kuinka kauniisti sisustettu, sisustus ei pääse oikeuksiinsa, ellei koti ole siivottu.

Stailaus

Siivoamisen ja sisustamisen läheinen yhteys pälkähti päähäni, kun tuli tarve laittaa oma entinen koti myyntiin. Sehän tarkoitti sitä, että jonkinasteista stailausta tarvittiin. Ei niin, että ehjien ja kauniiden tavaroiden tilalle vaihdettaisiin uusia, mutta ehdottomasti risa ja kulunut piti saada pois näkyvistä. Meidän kohdallamme stailauksen avulla tehty sisustaminen myynnin yhteydessä tarkoitti yksinkertaisesti tavaroiden, ja varsinkin henkilökohtaisten tavaroiden, karsimista tai panemista pois näkyvistä. Kaikilla tavaroilla, jotka jätettiin paikoilleen, piti olla tarkoitus, ja niiden tehtävänä oli tuoda asunnon parhaat puolet esiin.


Kuvassa asunnon myyntiä varten stailattu makuuhuoneemme. Stailaus tehty tavaroita karsimalla ja siivoamalla. Ammattilaiset palkattiin kotiimme ensin pesemään ikkunat ja sitten suorittamaan ns. muuttosiivous.

Järjestäminen

Tavaroiden järjestäminen paikoilleen on myös siivoamista, ja siitähän siivoaminen yleensä aloitetaankin. Siistiä ei tule ennenkuin säilytys on ratkaistu. Kaikille kodin tavaroille tulee olla asianmukainen säilytyspaikka. On tullut muodiksi karsia tarpeeton tavara kodista. Sen myötä “Konmaritus” ja ammattijärjestäjien käyttö ovat yleistyneet.


Makuuhuoneemme liukuovikomerot kätkevät hyvässä järjestyksessä vaatteeni, joita muuten on paljon. Tämäkään komero ei ollut toimiva ennen kuin tavalliset kääntyvät ovet vaihdettiin liukuoviin, ja yksi vaatetanko vaihdettiin kahteen päällekkäiseen vaatetankoon.


Avohyllyistä keittiössä en pidä, ja niiden sisustaminen oli haasteellista. Tyttäreni ehdotti musta-valkoisten kauniiden astioiden sijoittamista hyllyille. Se osoittautuikin hyväksi ideaksi.

Sisustamalla pyrimme oikeanlaiseen tunnelmaan ja viihtyvyyteen. Siivoaminen ja sisustaminen tukevat toinen toistaan, sillä niillä on sama päämäärä. Ammatiltaan sisustussuunnittelija tai sisustaja ei kuitenkaan ole ammattisiivooja. Sisustussuunnittelijalla on lupa palkata kotisiivousta helpottamaan elämäänsä, ja aivan yhtä lailla ammatiltaan siivoojalla on oikeus palkata sisustussuunnittelija suunnittelemaan hänelle koti, joka on helppo siivota.

Marja

0 Comments