SISUSTUKSELLINEN LAHJAVINKKI 70 VUOTTA TÄYTTÄVÄLLE

SISUSTUKSELLINEN LAHJAVINKKI 70 VUOTTA TÄYTTÄVÄLLE

Meidän perheessä vietetään tänä vuonna useita “pyöreitä” merkkipäiviä. Ensin toukokuussa sekä Reijon että minun riemuylioppilasjuhlaa (kirjoitimme ylioppilaaksi 50 vuotta sitten), sitten elokuussa Reijon 70-vuotispäivää, ja lokakuussa aiomme juhlistaa ensisuudelmamme 30-vuotispäivää.

Syntymäpäivälahjan hankkiminen tuottaa yleensä päänvaivaa. Mitä iäkkäämpi sankari, sitä vaikeampaa on lahjan valinta. Tällä kertaa ratkaisun avaimet antoikin sankari itse. Reijo tietää, että sisustaminen on lähellä sydäntäni, ja on messumatkoilla mukanani kiertäneenä itsekin perehtynyt design-huonekaluihin. Miksen siis lahjoittaisi miehelleni design-huonekalua tai -esinettä, joka myös täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Tämä oli hänen lahjavinkkinsä. Ensimmäiseksi tuli mieleeni String-hylly. Sen pocket-versio meillä on jo valkoisena, mutta voisihan sille hankkia kaverin. Mitään isompaa meille ei oikeastaan mahdukaan.

String suunniteltiin alunperin kirjahyllyksi


Vuonna 1949 ruotsalainen arkkitehti Nils Strinning yhdessä Kajsa Strinningin kanssa loi toiminnallisen, muuntautuvan, yksinkertaisen minimalistisen String-hyllyjärjestelmän, jotta ihmiset ostaisivat enemmän kirjoja koteihinsa. Hyllyjärjestelmä voitti syntymävuonnaan Bonnier kirjahyllykilpailun. Viime vuosina kirjoja ei ole hankittu koteihin enää samassa määrin kuin heti sotien jälkeen. Kirjahyllyksi alunperin suunnniteltu String ilmentää silti yhä ihmisten persoonallisuutta: hyllyyn sijoitetaan nykyään muuta esineistöä kuin kirjoja kertomaan siitä, millaisia kodin asukkaat ovat.

Stringiä valmistettiin ja myytiin tasaiseen tahtiin aina 1970-luvulle asti, jolloin se hetkellisesti menetti suosiotaan. Uuteen kukoistukseen String-järjestelmä nousi jälleen vuonna 2004. Tuolloin myös Artek löysi sen Lontoosta Skandium-nimisestä myymälästä, ja toi Suomeen. Vuoden 2019 String-uutuudet ovat olleet esillä ensin helmikuussa Tukholman huonekalumessuilla, matkanneet sieltä huhtikuisille Milanon huonekalumessuille, ja ovat nyt Helsingissä Artekin myymälässä nähtävänä. Kaikki String-hyllyt valmistetaan tänä päivänä Ruotsissa. Suomessa niitä voi ostaa monista laatukalusteita myyvistä huonekaluliikkeistä. String on muodostunut klassikoksi, joka kestää “isältä pojalle”.

Kirjahylly muuntuu työpisteeksi


Perushyllykokonaisuuteen kuuluu tikasmaiset teräslangasta rakentuvat sivupaneelit, joko lattiaan tukeutuvina tai seinään kiinnitettävinä. Niiden varaan ripustetaan tarvittava määrä hyllylevyjä halutuin välein. Normisyvyisen hyllylevyn asemesta voidaan ripustaa myös syvempi levy, joka toimittaa työpöydän virkaa.

String sopii myös makuuhuoneeseen ja lastenhuoneeseen


Muunneltavuutensa ansiosta String hyllyjärjestelmä taipuu helposti makuuhuoneeseen ja lastenhuoneeseen.

Eteiseen ja keittiöön on olemassa omat kokoonpanonsa


Eteiskalusteena tai vaatehuoneen säilytyskalusteena käytettävä String varustetaan asianmukaisilla lisäosilla, kuten mm. metallisilla kenkähyllyillä.


Stringistä voi rakentaa myös keittiöön sopivia hyllyjä.

Metallihyllyt sopivat kosteisiin tiloihin, jopa ulos


Kuvassa String hyllyjärjestelmästä rakennettu kylpyhuoneen peilikaappi ja säilytystä muulle tarpeistolle. Metalli ja pleksimuovi täydentävät materiaalivalikoimaa.


Galvanoidut sivupaneelit ja rei’itetyt alumiinisinkkihyllyt ovat uutta Stringiä. Ne eivät pelkää pohjoismaisia sääolosuhteita, joten niitä voidaan käyttää varastohyllyinä jopa ulkona.

Stringin värit seuraavat aikaa


String Pocket -hyllyjä on markkinoilla kaksitoista eri väriä. Pantone-instituutin nimeämä vuoden väri on tänä vuonna koralli. Tämä väri on myös uusin String Pocket-hyllyn väri. Seuraava malliston uutuusväri tullaan lanseeraamaan tammikuussa 2020. Mikä se on, sitä ei vielä tiedetä. Muissa String-hyllyjärjestelmän osissa värit eivät päivity yhtä tiuhaan tahtiin. Valkoinen, harmaa ja musta sekä viilupintaiset saarni, tammi ja pähkinäpuu ovat jo vakiintuneet värivaihtoehdot, uusin väri on beige.


Kuvassa juhlavuoden erikoisuus, rajoitettu erä lasihyllyin varustettua Stringiä.

Lisäosien avulla String muuntautuu moneksi


Lokerot ja koukut kiinnittyvät helposti sivupaneeleihin ja antavat lisää mahdollisuuksia järjestämiseen.

String-järjestelmään kuuluu kaappeja, laatikoita, lehti- ja esitehyllyjä, kenkähyllyjä, ripustuskoukkuja, lokerohyllyjä, pullotarjottimia ja vaateripustimia. Kaikista näistä en tiennytkään ennen kuin ne juuri tänä juhlavuotena olivat laajasti esillä niin Tukholman kuin Milanonkin huonekalumessuilla.

Mikä kumman String?

Itse asiassa Reijo on tilannut stringejä postimyynnistä jo vuosia. Kun aikoinaan näin avaamattoman pienen litteän paketin, yritin arvailla, millaisia stringejä se voisi sisältää. Alushousumalleista stringit eivät oikein olleet hänen tyyliään. Kunnes selvisi, että kitaran kieliähän ne hänen tilaamansa stringit olivatkin. Tänä vuonna kuitenkin vahvana ehdokkaana Reijon syntymäpäivälahjaksi on miehekkään musta String Pocket -hylly. Ellen sitten keksi jotain muuta design-esinettä, joka myös täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Aikaa lahjan mietintään on vielä reilut kaksi kuukautta.

Marja

0 Comments