KOUVOLAN ASUNTOMESSUT 2019 PÄHKINÄNKUORESSA

KOUVOLAN ASUNTOMESSUT 2019 PÄHKINÄNKUORESSA

Jokakesäiset Asuntomessut käynnistyivät perjantaina 12.7.2019 Kouvolan kyljessä, entisellä Korian varuskunta-alueella. Tämänvuotisen messualueen historia ja yli 100 vuotta vanhat tiilirakennukset sijoittuvat sulavasti viimeisten asumistrendien ja uusien rakennusten joukkoon.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on perustettu vuonna 1966. Vuodesta 1970 lähtien organisaatio on esitellyt yli 50 uutta asuinaluetta ja niiden kautta yli 8000 ihmistä on saanut uuden kodin. Kuinka Suomessa asutaan – siitähän Asuntomessuilla on kyse. Vuoden 2019 Asuntomessut voisi kiteyttää seuraaviin teemoihin:
– korjausrakentaminen
– uudet omakotitalot, puurakentaminen
– kompaktia asumista pari- ja rivitaloissa sekä minitaloissa
– yhteisöllistä senioriasumista pientaloissa
– sisustamisen trendit

Korjausrakentamista historiaa kunnioittaen

Odotin paljon korjausrakennuskohteilta. Täytyy tunnustaa, että vähän petyin, kun en löytänytkään messualueelta sitä taloa, jossa isäni perhe on aikoinaan Korian varuskunta-alueella asunut. Hatun noston ansaitsevat kuitenkin ne kohteet, jotka on nyt kunnostettu uuteen käyttöön.

Korjausrakentamista esiteltiin ensimmäisen kerran Asuntomessujen historiassa viime vuonna Porissa yhden kohteen verran. Tänä vuonna messualueella on useita korjausrakennuskohteita: neljä vanhaa tiilirakennusta (kohteet 1, 6, 10 ja 33), vuonna 1936 rakennettu Pioneerikoulu (kohteet 7-9) sekä aikoinaan sotasaaliina Pioneeripuistoon kulkeutunut Tallisilta (kohde 11).


Kohde 6 Muusikon talo. Tämän talon remonttivaihe oli kohdannut matkan varrella paljon ongelmia, jotka olivat viivästyttäneet sen valmistumista. Kosteusvaurioiden vuoksi vain osa talosta oli saatu sisäpinnoiltaan ja sisustuksen osalta valmiiksi.


Kohde 33 Puistoklubi on alun perin toiminut varuskunnan palovajana ja polkupyöräkorjaamona. Nyt siellä on juhla- ja edustustila saunaosastoineen.

Omakotitalot

Noin kolmannes asuntomessukohteista on uusia omakotitaloja. Messukohteita on kuitenkin kaikkiaan 33, joten siitä voi päätellä, että tarjolla on paljon muutakin kuin omakotitaloja. Uusista omakotitaloista neljä on kaksikerroksisia (kohteet 2, 3, 4, 13). Suurimmissa taloissa on noin 200 m2, ja kalleimman kustannusarvio on yli puoli miljoonaa (kohde 13). Pienin omakotitalo, jos ei huomioida minitalonäyttelyn kohteita, on kohde 32, neliöitä 103 ja kustannusarvio vajaat 300 000 euroa.


Kohde 32 Jukkatalo Aina.

Omistus- ja vuokrakoteja

Asumisen trendi on maltillisemman kokoinen koti, joka sopii myös tavallisen ihmisen kukkarolle. Pari- ja rivitaloasunnot edustavat juuri tätä trendiä. Asunnot ovat myös hyviä esimerkkejä eri elämänvaiheisiin ja -tarpeisiin muuntautuvista kodeista. Lisäksi ne on sisustettu kauniisti ja mielenkiintoisin yksityiskohdin.


Kohde 16 ABC Apsi Apina, olohuone.

Minitalonäyttely

Asuntomessualueella on esiteltävänä poikkeuksellisen monta minitaloa. Suurin niistä on kohde 18, jossa on 65 m2, ja pienin kohde 19, jossa puolestaan on vain 22 m2. Minitalonäyttelyyn voidaan katsoa lukeutuvan myös kohteen 15 kaksi taloa sekä kohteet 20 ja 24.


Kohde 18 BVG-minitalo.

Senioriasumista

Yhteisöllisyys ja kaikki ikäryhmät on huomioitu Kouvolan Asuntomessuilla. Nämä asumisen teemat olivat vahvasti esillä jo viime vuonna Porissa. Nyt ne on viety vielä pidemmälle. Messualueelle rakentuu kokonainen kylä senioriasuntoja. Pioneeripuiston Virkkulankylään valmistuu kahdeksan senioritaloa, joissa kussakin on neljä huoneistoa ja yhteistilat. Lisäksi kylään tulee korttelitalo, jossa on lisää yhteisöllisiä tiloja. Asuntomessuilla pääsee tutustumaan kahteen Virkkulankylän sisustettuun senioriasuntoon sekä yhteen korttelitaloon (kohteet 25-27). Näiden asuntojen sisustamiseen on todella paneuduttu. XAMK’n opiskelijat ovat perehtyneet seniorien asumistarpeisiin mm. asumalla itse jonkin aikaa vanhainkodissa havainnoiden seniorien arkea.


Kohde 27 Korttelitalo Kaislikko. Seniorien yhteisöllinen tila.

Minitalonäyttelyn kohteen 15 kaksi pientaloa on myös tarkoitettu senioriasumiseen. Lapinjärvitalo on erilaisiin tehostetun palveluasumisen tarpeisiin muunneltava pientalokonsepti. Mm. kirkkaanpunaisten ovenkahvojen on todettu toimivan hyvin etenkin muistisairaiden arjessa.

Uusia ratkaisuja rakentajille

Puurakentaminen lisääntyy vuosi vuodelta, ja kuulemma tulee lisääntymään entisestään, kun päästään vuoden kuluttua Asuntomessuille Tuusulaan. Tämä on ekologisuuden sanelema trendi. Jos siis puurakentaminen kiinnostaa, messut tarjoavat monenlaisia julkisivuvaihtoehtoja, kuten hienosahattua lehtikuusta, ulkoverhouspaneelia ja CLT-levyä. Myös sisäpinnoissa ja kiintokalusteissa messuilla esitellään monenlaisia puusta työstettyjä ratkaisuja.


Kohde 3 Talo Aito. Olohuoneen seinä.

Uusia, kestäviä, laadukkaita ja kierrätettäviä materiaaleja kehitetään jatkuvasti, ja niitä on Asuntomessuilla useissa kohteissa. Asuntomessujen teettämissä kyselyissähän ihmiset ovat kertoneet vihaavansa siivoamiseen kuluvaa aikaa, joten materiaalien helppohoitoisuus on tärkeää. Nopea, helppo siivottavuus lisää vapaa-aikaa ja tuo arkeen kaivattua luksusta.


Kohde 13 Talo Korea. Talossa uusinta uutta ovat siihen muuttavan perheen isän, Vesa-Matti Moilasen kehittämät lasiset kattoelementit. Ne kuulemma kestävät painaviakin lumikuormia, joita kuitenkaan tuskin pääsee syntymään, sillä paksut lasielementit sulattavat lämmöllään lumet. Lasin ulkopinta on käsitelty niin, ettei sadepisaroiden jälkiäkään pitäisi jäädä näkyviin. Talo on pilottikohde. Aika näyttää, kuinka lasielementit toimivat Suomen sääolosuhteissa.

Sisustaminen isossa roolissa

Koskaan ennen ei Asuntomessuilla ole panostettu niin paljon sisustamiseen kuin nyt Kouvolan Asuntomessuilla. Tässä on kuunneltu messukävijöiden toiveita aikaisemmilta vuosilta, ja otettu opiksi: kävijöille tarjotaan sitä, mitä he haluavat. Tämähän minulle sopii, messut ovat eläkkeellä olevalle sisustussuunnittelijalle tällä kertaa entistäkin kiinnostavammat.


Skandinaavinen musta-valko-harmaa sisustustyyli on sitä perinteisempää asuntomessusisustusta, mutta kuinka tyylikkäästi se onkaan toteutettu kohteessa 21 Dekolaku!

Aikaisempien vuosien tapaan messuohjelma painottuu viikottain eri teemoihin, ja sisustamisen viikko on vuorossa 22.-28.7. Uutta ovat opastetut sisustuskierrokset, joissa sisustusalan ammattilainen kertoo sisustusvalintojen taustoja ja tarinoita. Sisustamisen viikolla on myös ilmaista sisustusneuvontaa Sisustusloungessa (kohde 8b).


Kohde 8b Sisustuslounge.

Summa summarum

Vaikka Asuntomessut ovat tänä vuonna, etten sanoisi kompaktit monella tapaa, niin monipuoliset ne ainakin ovat. Kaikki ikäryhmät ja asumistyylit on otettu huomioon. Kerrostaloasumista tosin ei Pioneeripuistossa esitellä, mutta rivitalo- ja paritaloasunnoista voivat kerrostaloasukkaatkin saada ideoita ja vinkkejä koteihinsa. Aion mennä messuille vielä uudestaan sisustamisen viikolla. Sisustustrendeistä ja sisustamisesta yleensäkin bloggaan sen jälkeen erikseen.

Marja

0 Comments