ASUNTOMESSUT 2019 – SISUSTUSTRENDIT

ASUNTOMESSUT 2019 – SISUSTUSTRENDIT

Keräsin tähän blogiin ajatuksia ja kuvia, joita mielessäni heräsi käytyäni vielä kerran Asuntomessuilla sisustusviikolla. Opastettu sisustuskierros ja suuri trendikeskustelu avasivat uusia näkökulmia. Sisustustrendit tulevat ja menevät, jotkut kestävät pidempään kuin toiset. Asuntomessut ovat hyvä läpileikkaus siitä, missä mennään suomalaisten kotien sisustamisessa.

Asuntomessujen suosituimmat sisustusratkaisut

Pholc Mobil 100 -valaisin oli muutamassa kohteessa. Sen moderni pelkistetty muotokieli pallomaisine polttimoineen puhuttelee tänä vuonna design-valaisimien ystäviä.


Kohde 13 Talo Korea. Olohuoneen kattovalaisin näyttää upealta portaikon seinustalle ripustettua makramee-työtä vasten. Makramee-ryijyt ja verhot olivatkin yksi näiden asuntomessujen suosituista sisustusratkaisuista. Käsityöt ja DIY-ratkaisut yleensäkin näyttivät olevan arvossaan, sillä niillä saa kotiin persoonallisuutta pienin kustannuksin.

Riisipaperivalaisimet ovat tulleet uudestaan muotiin. Ne ovat edullisia hankkia, ja niiden valo on pehmeää ja häikäisemätöntä. Erinomainen valinta esimerkiksi makuuhuoneeseen.


Kohde 22 Sievitalo Unto.

Rottinkisia kattovalaisimia näkyi monissa kohteissa. Näistä mieleen jäi erityisesti simpukkamainen rottinkivalaisin kohteen 16 ABC Apsi Apinan olohuoneessa.

Rottinkituoleja oli todella paljon, ja monta erilaista mallia. Yksi malli oli kuitenkin ylitse muiden: kuvan tuoli, tässä Paja-aukion Löylytuvassa (kohde 31).

Keinutuolit tulevat taas. Luonnonmullistukset, kuten tulvat ja maanjäristykset, ilmastonmuutos, terrorismi ja poliittisten tilanteiden epävakaudet saavat ihmiset sisustamaan pesämäistä kotia, turvapaikkaa. Yksi tyypillinen tällaisen kodin huonekalu on keinutuoli. Keinuminen rauhoittaa ja tyynnyttää.


Tämä Trendikodin (kohde 8a) olohuoneessa sijaitseva Thonetin keinutuoli on kierrätyslöytö kouvolalaisesta Goodwill-myymälästä.

Modernimpi, Magis Piña keinutuoli, puolestaan löytyy Trendikodin työhuoneen puolelta. Kohteessa 32 Jukkatalo Aina on vanha perintökeinutuoli olohuoneen katseenvangitsijana. Enkä varmasti maininnut vielä kaikkia.

Puusängyt ovat taas löytäneet tiensä makuuhuoneisiin. Runkopatjasänkyjen monopoliasema on järkkynyt.


Kohde 21 Dekolaku.

Saareke oli kaikissa keittiöissä, joissa tila vain antoi myöten. Kohteessa 32 Jukkatalo Aina se oli pieni pyörillä varustettu liikuteltava malli.

Peilit olivat enimmäkseen pyöreitä ja monissa niistä oli näyttävä koristeellinen kehys.

Taidetta ja viherkasveja huomasin lähes jokaisessa kohteessa. Nämä trendit tuntuvat olevan pidempään kestäviä, sillä niitä on ollut jo muutaman vuoden ajan asuntomessuillakin.


Kohde 28 Kotikolmio.

Maisematapetit suurine kuvioineen peittivät seiniä.


Kohde 25 Virkkulankylä Esikko. Jättimäinen kukkakuvio näyttää siltä, kuin se hyppäisi ulos seinästä.

Simpukanmuotoinen laatta kylpyhuoneen seinällä. Tätä oli useassa kohteessa, mm. Paja-aukion rivitaloasunnoissa. Alla olevassa kuvassa kylpyhuoneen seinässä on leikitelty Laattapisteen Shell-laatalla harmaan eri sävyissä.


Kohde 28 Kotikolmio.

Puupaneelia esiintyi monien kohteiden seinissä. Oli Siparilan Vire-paneelia ja tiilikuvioon jyrsittyä puupaneelia (Jukola Industries). Monet sängynpäädyt olivat puuta, vaneria tai puupaneelia, kuten esimerkiksi kohteessa 21 Dekolaku.

Tiilikuvio näytti muutenkin olevan Kouvolan Asuntomessujen “se juttu”. Oli tiilikuvioista tapettia, ja keittiön välitilat olivat enimmäkseen tiililadonnalla toteutettua laattaa. Kohteessa 2 Airon Neito mustan keittiön välitila oli punatiiltä muistuttavaa Wienerbergerin Retro de Namur -tiililaattaa.


Kohde 5 Villa Element. Tässä makuuhuoneessa puusta on jyrsitty kokonainen seinä tiiliseinän näköiseksi. Jukola Industries Tiili.

Uudet materiaalit

Sisustusmateriaaleissa tavoitellaan nyt tyylikkyyttä, kestävää laatua, helppohoitoisuutta ja ekologisuutta. Messuilla on laaja kirjo tapetteja, laattoja ja puupintoja. Kiertele kohteita ja näe, miten niitä on käytetty erityyppisissä asunnoissa. Käy Sisustusloungessa (kohde 8b) ja tutki niitä lisää. Voi olla, että löydät sinulle sopivan pintamateriaalin kotiisi juuri täältä.


Kohteessa 13 Talo Korea olohuoneen valkoinen nukkamatto on Annon mallistosta. En ollut heti uskoa, kun kerrottiin sen olevan valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista.


Kohteessa 22 Sievitalo Unto keittiön tasona on valkoista marmoria jäljittelevä kestävä ja helppohoitoinen Dekton komposiitti.


Kohde 13 Talo Korea. Woodion puukomposiittiamme mustana. Tumma mielenkiintoinen lattia on Sensi Mos Chevron -laattaa Värisilmästä.

Pinnalla nyt

Sisustuksissa pyritään käyttämään mahdollisuuksien mukaan ekologisia tuotteita ja kierrättämään. Muodoista kaaret ja pyöreys on trendikästä.


Trendikodin (kohde 8a) makuuhuoneessa kaaret toistuvat niin tapetissa kuin sängynpäädyssäkin.

Musta-valko-harmaan sisustuksen valta-asema on järkkymässä. Tilalle tulevat valkoisen, beigen ja ruskean eri sävyt. Käyttämättä yhtään harmaata voi sisustaa tyylikkään vaalean kodin, kuten sisustussuunnittelija Mikko Toppala on tehnyt kohteessa 4 Airon Haave.

Voimakkaampiakin värejä käytetään rohkeammin kuin ennen. Kohteen 2 Designtalo Airon Neito punainen seinäväri on saanut alkunsa punasävyisestä Kuutti Lavosen taulusta. Mielestäni räväkin huonekalu oli kuitenkin Sisustusloungen (kohde 8b) palasohva. (ks. Artikkelikuva).

Täysin valkoiseksi maalattuja seiniä ei enää juuri näe. Ihastuin messuilla näkemiini pehmeään greigeen Tikkurilan H484 Mulperi, jota oli käytetty kohteessa 4 Airon Haave, intensiiviseen siniseen Tikkurilan N429 Denim, jota oli käytetty kohteessa 32 Jukkatalon Aina, sekä hillityn voimakkaaseen harmaanvihreään Tikkurilan N494 Nefriitti, jota oli käytetty kohteessa 22 Sievitalo Unto.

Näitä ei näkynyt Pioneeripuistossa

Keittiön välitilassa viime vuosina vallalla ollut lasipinta on out. Nyt sisustetaan reilusti laatoilla, joita onkin monenlaisia. Uutta on laatoituksen tiililadonnan tekeminen pystysuuntaan, kuten kohteessa 4 Airon Haave oli tehty.

Yläkaapittomat keittiöt ovat out. Osa yläkaapeista on korvattu avohyllyillä, mutta yläkaapit kuuluvat ehdottomasti vuoden 2019 keittiöihin.

Mustia keittiöitä oli enää 25% kaikista asuntomessukeittiöistä. Ennustan, että ne tulevat väistymään trendien ytimestä samalla tavoin kuin tummat lattiat joitakin vuosia sitten.

Kirjahyllyt ovat korvautuneet senkeillä ja kaapeilla, joissa tavarat eivät pääse pölyttymään.

Konjakinväriset nahkasohvat olivat vielä viime vuonna kovassa huudossa Porin Asuntomessuilla. Tänä vuonna niitä oli asuntomessukohteissa enää muutama. Vaaleiden sohvien irrotettavat verhoilut ovat syrjäyttäneet helppohoitoisen nahkaverhoilun.

Pienemmissä asunnoissa ei välttämättä enää ole omaa saunaa. On huomattu, että kaikki eivät halua uhrata vähiä neliöitään saunaan, jota käytetään vain kerran viikossa tai harvemmin. Yhteisöllisyys korostuu taloyhtiöiden hienoissa saunaosastoissa.

Hiljaiset signaalit

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Jussi Laine, yksi suuren trendikeskustelun panelisteista, mainitsi yhdeksi hiljaiseksi signaaliksi eli nousevaksi trendiksi taideteoksen ja käyttöesineen symbioosin. Itse asiassa tämä on jo toteutunut Pioneeripuistossa kohteessa 14 Taide, jossa Johanna Oraksen taideteoksista on tehty tapetteja, tekstiilejä ja liukuovia.


Kohde 14 Taide. Lasiseen liukuoveen on etsattu Johanna Oraksen taidetta.

Tulevaisuutta ja sen trendejä on vaikea ennustaa. Miksi pitäisikään, sillä trendien perässä juokseminen ja niiden mukaan sisustaminen ei ole välttämätöntä. Ehkä on viisaampaa valita ajattomia sisustusratkaisuja trendien asemesta. Melkein aina sinne joukkoon joku trendikin sujahtaa.

Marja

0 Comments