VEISTOKSELLISTA ARKKITEHTUURIA

VEISTOKSELLISTA ARKKITEHTUURIA

Matkustaminen kuuluu olennaisena osana kesääni. Suomen kesä on ihana – satoi tai paistoi. Lämpötila on justiin passeli, en kaipaa helteitä. Siksi kesän matkakohteetkin löytyvät pääosin Suomesta. Viime kesänä tosin tuli käytyä myös Oslossa. Miksi, sen paljastan myöhemmin tässä blogissa.

Löyly, Wave, Oodi

Viime vuosina Suomeen on rakennettu useampia arkkitehtuuriltaan veistoksellisia puuverhoiltuja rakennuksia. Vuonna 2016 valmistui Helsingin Hernesaaren rantaan Löyly.


Löylyn ulkokuori on rakennettu lämpökäsitellystä männystä. Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se sulautuu täydellisesti rantamaisemaan muistuttaen muodoltaan kallioluotoa. Sälekaihtimia muistuttava monimuotoinen ulkokuori, “hulmu”, tarjoaa näkösuojaa saunoilla, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Puusäleikkö myös suojaa rakennusta ankaralta meri-ilmastolta. Hulmun poimut toimivat terassialueen istuinpaikkoina ja rakennetta pitkin voi kiivetä katto- ja näköalatasanteelle. Saunomisen ohella Löylyssä on ravintola laajoine terassialueineen. Löyly on Avanto Arkkitehdit Oy:n käsialaa.


Kuka muistaa Mikkelin Asuntomessuilta vuodelta 2017 Wave-nimisen puutalon? Minä ainakin muistan. Honkatalo Wave edustaa innovatiivista puuarkkitehtuuria, jonka takaa löytyy arkkitehti Seppo Mäntylä. Virtaviivainen talo on saanut inspiraation autojen ja veneiden vauhdikkaista muodoista. Talo on rakennettu massivisesta kuusen lamellihirrestä.


Joulukuussa 2018 yleisölle avattu Helsingin keskustakirjasto Oodi jatkaa veistoksellisten puuverhoiltujen rakennusten sarjaa. Tutustuin tähän rakennukseen tänä vuonna kesäkuun alussa, kun kansalaisparvekkeen kaidekin oli saanut lopullisen muotonsa. Arkkitehtitoimisto ALA on suunnitellut Oodin kaareutuvan siltamaisen muodon. Ylintä kerrosta lukuun ottamatta Oodin julkisivu on kuusta, kansalaisparveke on mäntyä.

Kuopion Saana

Meillä on Kuopiossa sukulaisia, joita ainakin kerran kesässä pyrimme tapaamaan. Tällä kertaa tapaaminen järjestyi Kuopion Siikarantaan keväällä avatussa Matkailukeskus Saanassa. Ihmettelin ensin, että mitä tekemistä Saana-tunturilla on Kuopion kanssa, kunnes rakennuksen nähtyäni tajusin, että sehän on “sauna” savon murteella. Rakennus nimittäin muistutti ensinäkemältä kovasti Helsingin Löylyä. Ja tosiaan, konseptissa on paljon yhteistä Löylyn kanssa: ravintola, terassi veden äärellä, ja unisex-sauna. On myös sanottu Saanan muistuttavan ulkomuodoltaan Oslon oopperataloa. Tämähän piti käydä itse toteamassa Osloon suuntautuvalla pidennetyllä viikonloppureissulla.


Vuonna 2008 valmistunut Oslon oopperatalo nousee merestä kuin jäävuori. Sen ulkokuori on Carrara-marmoria, valkoista graniittia, valkoista alumiinia ja lasia.


Oopperatalon sisätilojen aaltoilevissa seinissä, portaissa ja rampeissa on käytetty tammea. Arkkitehtitoimisto Snöhetta palkittiin tämän hienon monumentin suunnittelusta. Käykää ihmeessä katsomassa, jos Oslossa matkailette! Turistina pääset kävelemään rakennuksen katolle katsomaan maisemia, sisälle ihailemaan valoisaa aulaa, kahvilaan nauttimaan jotain hyvää. Myös WC:t ovat käytettävissä ihan ilmaiseksi.


Kuopion Saana laiturin päästä katsoen. Muistuttaa Oslon oopperataloa lähinnä tuon kattoterassille johtavan rampin ja kaltevan katon vuoksi. Muilta osin mielestäni enemmän yhtäläisyyksiä on Löylyn kanssa.


Saanan katto on purjemainen. Rakennuksen on suunnitellut QVIM Arkkitehdit Oy. Se on rakennettu Honkarakenteen painumattomasta hirretä.


Aivan kuten Löylyssä Saanassa on mahdollisuus saunoa. Pienen spa-tilan yhteydessä on unisex-sauna, jonne mahtuu noin 20 henkeä. Kuvassa näkyvä pienempi sauna on tarkoitettu korkeintaan kahdeksan hengen yksityistilaisuuksiin. Terassilla on myös uima-allas.


Sisällä ravintolassa on 200 asiakaspaikkaa, ja kahdessa kerroksessa sijaitseva terassi tuo kesäisin lisäpaikkoja tuhannelle henkilölle.

Testasin Saanan kesäisen lounaan, ja voin kyllä suositella. Yksinkertainen, sopivan kevyt lounas, joka maistui. On meillä Suomessa vaan upeata puuarkkitehtuuria, vai mitä!

Marja

0 Comments