HABITARE 2019 – VESI SISUSTUKSESSA

HABITARE 2019 – VESI SISUSTUKSESSA

Habitaren teema tänä vuonna on Mindspaces – Mielen tiloja. Siitähän sisustamisessa juuri on kysymys – tunnelmasta, jota mielen tila ohjailee. Messuosastoilla on pyritty osoittamaan, miten tilat, materiaalit, värit, tuoksut, valaistus ja esineet luovat erilaisia tunnetiloja. Ihmiset ovat yksilöitä, ja jokaisen mieli kokee asiat kukin omalla tavallaan. Siksi viihdymmekin erilaisissa tiloissa. Monenlaisia tiloja onkin Habitare pullollaan: seesteisiä, harmonisia, vaaleita, tummia, monivärisiä, monokromaattisia, romanttisia, pehmeitä, rauhoittavia, energisoivia…

Vesi vanhin voitehista

Susanna Björkludin ja Sisse Collianderin luoma Signals-osasto esittelee neljä tunnelmaltaan erilaista sisustettua tilaa. Tilat ovat elämyksellisiä ja koskettavat kaikkia aisteja. Yksi niistä on saanut innoituksensa vedestä. “Vesi on läsnä elämässämme enemmän kuin luulemmekaan. Ihmisestä suurin osa on vettä. Veden katsominen rauhoittaa. Miten vesi on läsnä kodissa?” Näin kuvaillaan Signals-osaston tilaa “Vesi vanhin voitehista”. Tilan sisustus pohjaa veden väreihin ja myös itse veteen elementtinä. ABL-laatat seinäpintana tukevat oivallisesti haluttua tunnelmaa.

Kylpytilat

Ensivaikutelmani keskiviikon messuvierailulla oli, että kylpyhuoneisiin panostetaan sisustuksessa yhä enemmän. Valkoiset kylpyhuoneet ovat jääneet vähemmistöön. Tilalle on tullut harmaata laattaa, vaaleaa puuta, voimakkaan vihreää niin viherkasvien, puukomposiittialtaiden kuin laattojenkin muodossa. Kylppärikylän kaksi toisistaan tyylillisesti eroavaa esimerkkiä:

K-raudan kylpytiloissa oli aivan erityistä tunnelmaa, joka oli saatu aikaan katosta roikkuvilla viherkasveilla ja niiden lomaan sijoitetuilla valaisimilla. Näköaisti sanoo “wau”, mutta se on vain osa mielen maisemasta. Vasta kun astuu tilaan sisään, ja voi kosketella pintoja, kuunnella ääniä sekä haistella tuoksuja, tila pääsee todella oikeuksiinsa. Molemmat kuvat ovat samasta suuresta kylpytilasta.

Woodio Oy palkittiin Habitare-messujen avajaispäivänä Vuoden Designteko -tunnustuksella. Design from Finland -merkin kriteerit tunnustukselle olivat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea. Woodio Oy valmistaa kylpyhuonekalusteita vedenkestävästä puukomposiitista, joka on yhdistelmä puuhaketta ja hartsipohjaista sidosainetta. Jos ei pidä perusbeigestä, on mahdollista valita mieleisensä monista muista väreistä. Seuraavat kaksi kuvaa ovat Woodion osastolta. Ensimmäisessä kuvassa on beigen värinen kylpyamme kasvien ja kivien somistamana, ja toisessa upea vihreä pesuallas. Kummastakin kuvasta välittyy omanlaisensa tunnelma.

Aivan erilaisiin tunnelmiin siirrymme Vieserin osastolla. Kummassakin suihkutilassa on vaaleat harmaanbeiget Dekton-pinnoitetut seinät ja Vola-suihku. Ensimmäisen kuvan pyöreä lattiakaivo on Vieser Dot Accoya, ja toisen kuvan Vieser Square Accoya. Voin vain kuvitella, miten miellyttävä tuollainen lattiakaivo olisi märkien jalkojen alla – ja miten kaunis suihkutila!

Svedbergs on valmistanut laadukkaita ja tyylikkäitä kylpyhuonekalusteita jo vuosikymmeniä. Svedbergsin kalusteilla yhdistät sisustamisen, designin ja rentoutumisen. Seinät ovat merkittävässä asemassa tunnelman luojina.

Viimeiseksi halusin vielä tuoda Bo LKV:n osastolta nappaamani kuvan. Sen tummanpuhuva, hillitty mielen tila on eniten omaan makuuni. Jos nyt remppaisin kylpyhuoneeni, ottaisin tästä mallia.

Luontoa halutaan tuoda sisustukseen, myös kylpytiloihin. Saniteettitilojen sommitelmissa näkyy viherkasveja, heiniä, oksia, puuesineitä, kiviä ja betoniharkkoja. Kun kylpyhuoneiden tunnelmaan panostetaan enenevässä määrin, pitääkö meidän myös viettää samassa suhteessa enemmän aikaa kylpyhuoneissa? Jos lillimme ihanassa kylpyammeessa liian kauan, kasvaako meille evät? Onko suurimmalla osalla ihmisistä kuitenkaan aikaa hemmotella itseään spa-tyyppisessä kylpytilassa pidempiä aikoja? Meillä suomalaisilla ei ole pulaa makeasta vedestä, mutta globaalisti vedestä on pulaa. Onko eettisesti oikein lotrata vettä, kun monissa maapallon kolkissa samaan aikaan kärsitään kuivuudesta? Näitä kysymyksiä jäin pohtimaan ensimmäisen messupäivän jälkeen. Lisää tunnelmia messuilta seuraavassa blogissa.

Marja

0 Comments