VALOA KAAMOKSEEN

VALOA KAAMOKSEEN

Kuva: Innolux.

Tuntuuko sinustakin siltä, että tänä vuonna talvi on ollut tavallistakin pimeämpi? Lunta ei saada millään, ja aurinkokin on näyttäytynyt vain muutamana päivänä. Asialle kannattaa tehdä jotain. Itse olen ratkaissut ongelman matkustamalla johonkin lämpöiseen maahan, jossa auringonvalo on taattu. Ratkaisu voi toki olla yksinkertaisempi, ekonomisempi ja ekologisempi.

Kirkasvalohoito

Kävin viime viikolla Innoluxin showroomilla Sissareiden koulutustilaisuudessa, jossa sain muistutuksen mm. siitä, kuinka tärkeää valo on elämälle ja hyvinvoinnille. On turhaa potea kaamosmasennusta ja väsymystä. Omassa olossani olen huomannut taipumusta painon nousuun, kun pimeänä vuodenaikana tulee syötyä liikaa makeaa ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Kirkasvalohoito voi korvata puuttuvan luonnonvalon. Innoluxilla on laaja valikoima erilaisia kirkasvalaisimia, pitkälti toistakymmentä erilaista tuotetta.


Origo, suunnitellut Eero Aarnio vuonna 2007. Valaisimen yläpäässä oleva lenkki helpottaa sen siirtämistä. Valaisimen voi myös ripustaa lenkistä roikkumaan. Kuva: Innolux.

Innosol kirkasvalolaitteet, Mesa

Innojok on vuonna 1993 perustettu valaisinyritys, joka nykyään tunnetaan myös brändinimellä Innolux. Aluksi yritys toi markkinoille kirkasvaloja Innosol-tuotemerkillä. Vuonna 1998 valmistui ensimmäinen Innojokissa suunniteltu kirkasvalolaite, Mesa. Se oli muotoilultaan yksinkertainen valolaatikko, mutta toiminnallisuustesteissä se pärjäsi hyvin.


Mesa. Kuva: Innolux

Aurora ja Rondo

Sen jälkeen, kun EU-direktiivi määräsi, että kirkasvalolaitteet pitää rekisteröidä lääkinnällisiksi laitteiksi, Innojok lanseerasi Aurora- ja Rondo-valaisimet. Niissä on jo nähtävissä muotoiluakin, sillä Innojokin perustaja, toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi haluaa sokeudestaan huolimatta, että hänen yrityksensä valmistamat valaisimet ovat sopivia niin näkemiseen kuin katsomiseen ja katsottaviksi.


Aurora. Kuva: Innolux.


Rondo. Kuva: Innolux.

Supernova

Mesa-valaisimesta kehitettiin himmennettävä Supernova, joka tuottaa 200 cm:n etäisyydeltä 2500 luksia ja 100 cm:n etäisyydeltä 10 000 luksia valaistusvoimakkuutta. Valon väri on puhdas valkoinen 4000 K. Tekniikan Maailma -lehti vertaili testissään kirkasvalolamppuja marraskuussa vuonna 2019. Testivoittajaksi selviytyi kotimaisen Innoluxin valmistama Supernova. Supernovan ulkomuoto on hieman tehdasmainen, mutta se pysyy tukevasti paikoillaan metallisen tukijalkansa ansiosta. Vaikka saksalainen Beurer on yhdessä Innoluxin kanssa dominoinut kirkasvalolamppujen markkinoita jo vuosia, peittosi suomalainen yritys testissä saksalaisen selvästi. Myös Philips on aiemmin valmistanut kirkasvalolamppuja, mutta keskittyy nykyään herätysvalojen kehittämiseen.

Candeo ja Candeo Air

Itse pidän parhaina valaisimina ja huonekaluina muunneltavia malleja. On siis erinomainen asia, että on olemassa valaisimia, joita voi käyttää sekä kirkasvalolaitteina että tavallisina sisustusvalaisimina. Meilläkin on yksi sellainen, nimittäin Katriina Nuutisen suunnittelema Candeo-riippuvalaisin. Reijo lukee päivän digilehden työhuoneessa Candeon kirkkaassa valossa, ja loppupäiväksi nipsauttaa kytkimestä sisustusvalon päälle. Hänestä tuntuu kuin olisi ollut aamun ensimmäisen tunnin auringonvalossa kaamoksen keskellä. Candeo Air on litteämpi malli alkuperäisestä, ja siinä on valonlähteenä led-tekniikka.


Candeo-riippuvalaisin työhuoneessamme.

Valovoima ja Valovoima Mini

Innoluxin osasto Habitare-näyttelyssä vuonna 2018 oli uskomattoman ihana, omasta mielestäni messujen kaunein osasto. Kirjoitin siitä silloin blogissa täällä Habitaren kauneimmat osastot.


Riippuvalaisimet Candeo, Candeo Air sekä pöytävalaisin Valovoima Habitaressa työhuoneessa. Kuvassa myös prototyyppi Valovoima Ministä.

Harri Koskisen suunnittelema Valovoima kuuluu suosikkivalaisimiini, sillä se on minimalistiseen sisustukseen sopivan linjakas. Lisäksi sen himmennysmahdollisuus ja valonlähteen suunnattavuus lisäävät valaisimen monikäyttöisyyttä. Hienoa on myös, että Valovoimaa voi hankkia vaikka kokonaisen perheen: lattiavalaisimen, pöytävalaisimen, riippuvalaisimen ja pienen siirrettävän Valovoima Minin. Ehkä seuraavan talven kaamosmasennuksen pelastaja onkin Valovoima-valaisin ulkomaanmatkan sijaan. Pitääpä ruveta suunnittelemaan sille sopivaa paikkaa kotonani.

Marja

0 Comments