VALON TAUSTAVAIKUTTAJAT

VALON TAUSTAVAIKUTTAJAT

Matkailu avartaa – myös itse matkanteon aikana. Niin kävi minulle taannoisen Thaimaan matkan aikana lentokoneessa. Istuintaskusta löytyneessä Finnair Blue Wings -lehdessä oli niin paljon mielenkiintoista luettavaa, että tällä kertaa otin lehden mukaani kotiin.

Suomalaisia vaikuttajia valon takana

Blue Wings 1/2020 tarjosi tosiaan paljon luettavaa, mutta kiinnostavimmiksi osoittautuivat sivut 48-55. Niissä kerrottiin kolmesta suomalaisesta, jotka ovat olleet mukana luomassa vaikuttavia valoratkaisuja. He ovat muotoilija Timo Niskanen, valotaiteilija ja kuraattori Mia Erlin ja Light Cognitiven perustaja Sami Salomaa.

Design-valaisin ponnahti klassikoksi

Timo Niskanen perusti Himmeen yhdessä vaimonsa Hanna Vallin kanssa vuonna 2014. Vuonna 2016 Himmee lanseerasi Loop-valaisimen Tukholman huonekalumessuilla, missä otin seuraavan kuvan.

Tukholman messujen jälkeen Himmee sai paljon viestejä, jotka johtivat siihen, että käsintehty design-valaisin Loop päätyi New Yorkissa sijaitsevaan MoMaan (Museum of Modern Art Design Store), ja niin siitä tuli klassikko. Himmee pyrkii suunnittelemaan jokaisen tuotteensa niin, että se kestää aikaa. Yhdeksänkymmentä prosenttia valmistukseen käytettävistä materiaaleista tulee Helsingin ympäristöstä ja valonlähteet ovat energiatehokkaita. ”Luomalla valaisinten avulla valoa vaikutetaan ilmapiiriin, ihmisten mielentilaan, elinvoimaan ja hyvinvointiin”, Niskanen sanoo.

Valotaidetta Leppävaaraan

Kuljen joka päivä useita kertoja Leppävaarankäytävän kautta kotoani kauppakeskus Selloon tai Leppävaaran rautatieasemalle. Leppävaarankäytävä alias Leppätunneli remontoitiin viime vuonna tuomalla sinne lisää valoa ja taidetta.


Valotaideteos Liito Leppävaarankäytävän katossa elää aina tasatunnein, jolloin valo kiertää värillisten ”varjostimien” takana.

Viime vuonna myös Leppävaaran Albergan tunneli sai uuden, vaaleanpunaisen ilmeen taiteilija Akseli Leinosen luoman ”Love, Love” -installaation pohjalta.


Lemmentunneli

Mia Erlin on valotaiteilija, jolla on teatteritaustaa. Hän on toiminut projektipäällikkönä WSP Helsingin toimistoissa ja vaikuttanut myös molempiin edellä mainittuihin Espoon kaupungin tilaamiin tunneleiden valaistussuunnitelmiin. WSP on toteuttanut lukuisia projekteja julkisiin paikkoihin kaupunkiympäristöissä. Omassa valotaiteessaan Mia Erlin yhdistää usein äänen ja valon keskenään.

Valoterapiaa julkitiloihin

Kun Sami Salomaa perusti Light Cognitiven vuonna 2014 hän halusi ihmisten voivan nauttia kirkkaudesta silloinkin, kun ulkona on pimeää. Kotimainen Light Cognitive valmistaa hyvinvointia tukevia innovatiivisia valoratkaisuja, jotka antavat luonnonvalomaisen kokemuksen. Valaistu paneeli sisätilassa luo vaikutelman aurinkoisesta päivästä paneelin takana.

Olin nähnyt Light Cognitiven ensimmäisen kerran Habitaren Showroomissa vuonna 2017. Muistikuva on säilynyt, mutta kuvaa en ole silloin älynnyt ottaa. Voit nähdä tämän ”keinotekoisen ikkunan”, joka tuottaa aidon päivänvalon näköistä valoa, mm. seuraavissa paikoissa Helsingissä: Big Sky kattovalo Pauligin Kulmassa ja Big Sky luonnonvaloseinä Hotel St. George spassa.

Tällä kertaa valaistuin matkan ansiosta sekä auringon valosta että valaistustietoudesta. Kuinka erilaisilla tavoilla valo ja valaisimet voivatkaan vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin!

Marja

0 Comments