KURKISTUS TUUSULAN ASUNTOMESSUILLE

KURKISTUS TUUSULAN ASUNTOMESSUILLE

Minusta on tainnut tulla oikein asuntomessufani. Tai ehkä olen jotenkin vain viehättynyt ihmisten koteihin kurkistelusta. Niin tai näin, jälleen kerran, saadessani kutsun osallistua Tuusulan Asuntomessujen mediapäivään, olin innoissani. Nämä ovat Asuntomessujen historian viidennetkymmenennet messut, ja minä olen vieraillut niillä säännöllisesti vuodesta 2012 lähtien.

Sisustamalla esteettisiä elämyksiä

Koronakevään vuoksi median toinen ennakkoretki Tuusulan Asuntomessuille oli jouduttu lykkäämään kesäkuulle. Turvallisuudesta oli huolehdittu tarkkaan: vain 35 henkilöä kerrallaan päästettiin tutustumaan alueeseen ja sen kohteisiin. Saatavilla oli kasvomaski ja kertakäyttöiset suojahansikkaat kaikille. Turvaliivit ja -kypärät desinfioitiin jokaisen kävijän käyttöön erikseen. Aikaa kohteiden kiertelyyn oli vain reilut kaksi tuntia, joten kaikkea en ehtinyt nähdä. Onneksi apunani kiersi valokuvaajani Reijo, jonka kanssa jalkauduimme kumpikin omiin kohteisiimme. Tavallista myöhäisemmästä ajankohdasta johtuen sisustukset olivat useimmissa kohteissa loppusilausta vaille valmiita, mikä oli hyvä juttu. Seuraavaksi muutama kuva tunnelmallisista, esteettisistä sisustuksista.


Mattamusta keittiö toimii hyvin puisen lankkupöydän parina. Välitilalaatoitus on uniikki. Kohde 6 Villa Sanni. Sisustussuunnittelu: Design Iisa Laatio Oy, Iisa Laatio.


Ihanan ylellinen hotellimainen makuuhuone kohteessa 7 HEVI kivitalo Lumitiikeri. Sisustussuunnittelu: Laura Seppänen design agency.


Työhuone kohteessa 14 Jukkatalon Tuulia. Sisustussuunnittelu: Jukkatalo, Sari Helin.


Näkymä ruokailutilasta keittiöön. Kohde 31 Jämerä Laventeli. Sisustussuunnittelu: Riina Lehikoinen.


Kutsuva makuuhuone kohteessa 39 Talo Uusi Unelma. Sisustussuunnittelu: Jukkatalo, Marjo Suuronen.


Näkymä ruokailutilasta keittiöön. Kohde 41 Honka Huomen.


Lastenhuone, kohde 41 Honka Huomen. Kohteen sisustussuunnittelusta on vastannut Nionio O, Maru Hautala.

Ekologisuus ja puurakentaminen

Ekologisuus on yksi asumisen megatrendeistä. Tuusulan Asuntomessualueelle rakentuu kyläkaupunki, jonka rakennuksista enemmistö on puurakentamista. 22:den pientalon ohella on puurakenteinen pienkerrostalo ja Asuntomessujen uutena aluevaltauksena townhouse-kodit, joita on sekä puisina että kivitaloina. Lisäksi julkisivu on puuta myös betonirunkoisessa kerrostalossa, päiväkodissa, hoivakodissa ja palveluasunnoissa. Tämän vuoden Asuntomessujen 41:stä kohteesta noin 80 prosenttia edustaa puurakentamista.


Näyttävän clt-talon, Finnlog Hetenan (kohde 38), atriumpiha vie meidät aikamatkalle vuoteen 1970, jolloin ensimmäiset Asuntomessut järjestettiin juuri Tuusulassa.

Puun käyttö sisustamisessa

Puu tuo kodikasta tunnelmaa ja lämpöä sisustukseen. Sitä onkin käytetty paljon sisätiloissa: seinien paneloinnissa, huonekaluissa, valaisimissa ja piensisustuksessa. Myös rottingin suuri suosio näkyy tämän vuoden messukotien sisustuksissa.


Yläkertaan vievät lasikaiteiset portaat on sijoitettu keskeiselle paikalle jakamaan suurta avointa alakertaa. Rigato-keittiö on Keittiömaailman uusinta A La Carte -mallistoa. Kauniin keittiön laatikostojen etusarjat ovat vaaleata massiivitammea. Kohteesta 13 Designtalo Puro löytyvät 80-luvulta tutut Venetsia-tuolit. Itsellänikin on ollut tällaiset, mutta nyt ne ovat kesämökin parvella odottamassa sopivaa uusiokäyttöä. Tuoleihin liittyy muistoja, jotka saavat minut herkistymään.


Kodinhoitohuone kohteessa 15 Kastelli Kuori 125.


Valaisin kohteessa 19 Sievitalo Villa Kultakoivu.


Yläkerran vierashuoneessa on seinäpintana lämpöpuusta tehtyä 3d-panelia kohteessa 27A Duplio Tynell.


Mustat sisäovet rytmittävät vaaleaa puuseinää. Kohde 38 Finnlog Hetena.


Uusi tyylisuunta ”japandi” näkyy kohteen 41 Honka Huomen makuuhuoneessa. Siinä skandinaavisuus on saanut vaikutteita japanilaisesta sisustuksesta. Vaaleaa puuta on käytetty matalassa futon-sängyssä ja pyöreämuotoisissa valaisimien varjostimissa. Sisustus on pelkistetty ja seesteinen.

Värit ja taide sisustuksessa

Murretut, maanläheiset sävyt sisäseinien pinnoissa saavat kodit näyttämään pesämäisiltä ja turvallisilta. Musta väri pieninä annoksina on tällä hetkellä eniten käytetty kontrastiväri. Keittiöiden pesualtaat ja hanat, kylpyhuoneissa suihkut sekä kaappien ja laatikoiden vetimet saattoivat muuten vaaleissa sisustuksissa olla mustia. Vaaleissa keittiöissä ja märkätiloissa on usein musta pesuallas ja hana, mustissa keittiöissä taas valkoinen, kromi tai messinki. Yhden kirkkaan keltaisen hanankin näin, se oli kohteessa 30 Jämerä Salmiakki.


Huonekalujen värimaailma toistaa usein taulussa esiintyviä värejä. Tässä esimerkkinä kohde 27A Duplio Tynell.


Kohde 30 Jämerä Salmiakki. Seinän maalaaminen kahdella tai useammalla värillä on trendi. Seinälle muodostuvat kuviot ovat kuin abstraktia taidetta. Kun seinän alaosa maalataan tummemmalla ja voimakkaammalla värillä kuin yläosa, saadaan korkea tila näyttämään matalammalta.


Keittiö voi olla myös mustikansininen, vaikka enemmistö olikin valkoisia, mustia tai vaalean puun värisiä. Puustellin keittiö kohteessa 41 Honka Huomen.

Toimivia sisustusratkaisuja

Olen itse liputtanut liukuovien puolesta jo pitkään. Ne säästävät tilaa pienissä asunnoissa, selkeyttävät kulkureittejä ja varsinkin seinän sisään liukuessaan antavat enemmän mahdollisuuksia sisustamiseen. Liukuovia on nerokkaasti käytetty etenkin kohteessa 19 Sievitalo Villa Kultakoivu. Siellä liukuovi on valittu myös keittiön ja kodinhoitohuoneen yläkaappeihin.


Pienissä asunnoissa kaikki tila kannattaa hyödyntää. Tässä talossa on suhteellisen pieni keittiö, joten ruokakomero ja jätteiden lajittelu on sijoitettu portaiden alle sopivasti keittiön yhteyteen. Kohde 14 Jukkatalon Tuulia.

Laatoitukset elävöittävät pintoja


Kohteessa 30 Jämerä Salmiakki on esimerkkejä monenlaisista laattaladonnoista. Tiloissa voi aistia laattojen väri-iloittelua mustavalkoisen rinnalla. Liekö rohkeiden valintojen takana ollut se, että rakennuttajaperhe, joka vastaa myös talon sisustussuunnittelusta, on asunut koko rakentamisen ajan ulkomailla, ja ammentaa valintoihinsa inspiraatiota sieltä.

Esteettömyys

Kohde 6 Villa Mikael on sisustettu pyörätuolilla liikkuvan nuoren miehen kodiksi. Kattavat esteettömyysratkaisut on räätälöity asukkaan tarpeisiin sopiviksi. Sisä- ja ulkotilat ovat samassa tasossa ilman kynnyksiä tai ramppeja. Kaikki tekniset ratkaisut, kuten sähköisesti avautuvat ja sulkeutuvat väliovet sekä etäohjattavat kaihtimet hallitaan matkapuhelimella tai tabletilla. Keittiön hanalla on erikoinen lisätoiminto: siitä saa suoraan myös kiehuvaa vettä. Enpä ole aiemmin törmännyt moiseen. Koirakin voi ulkoilla pihalla itsenäisesti ilman isäntäänsä, sillä talossa on sen kulkemista varten sirutunnistimella toimiva luukku.


Pesutiloissa huomio kiinnittyy upeaan messinkiseen suihkuun, jonka ylhäältä tulevan vesisateen lisäksi voi penkillä istuen saada poikittaisen suihkun selkäänsä. Lavuaari on uniikki puusta työstetty. Sen reunoja kiertävät sormiurat helpottavat pyörätuolissa istujan siirtymistä aivan altaan ääreen. Seinälaatoitus on todella hieno ja erikoinen.

Asuntomessut Tuusulassa, avajaiset elokuussa

Jännityksellä odotan monen muun asuntomessufanin kanssa, pystytäänkö messut avaamaan nykyisen suunnitelman mukaan 3.8.2020. Toivon todella, että pystytään, sillä paljon on nähty vaivaa tapahtuman järjestämiseen, ja upeata jälkeä on syntymässä.

Marja

0 Comments