ASUNTOMESSUT 2020 – TEEMANA TAIDE

ASUNTOMESSUT 2020 – TEEMANA TAIDE

Yksi tämänvuotisten Asuntomessujen teemoista on taide ja hyvinvointi. Taidetta eri muodoissa näkeekin Tuusulassa enemmän kuin millään aikaisemmista Asuntomessuista. Oheiskohteetkin ovat kovin taidekeskeisiä. Niistä kirjoitin jokin aika sitten täällä Tuusulan taiteilijakoteja. Taide tekee kodista persoonallisen ja on yksi muiden sisustuselementtien joukossa lisäämään hyvinvointia ja viihtyvyyttä kotona.

Taulut akustoivat tilaa

Maalattu kehystetty taulu tulee ehkä ensimmäiseksi mieleen, kun puhutaan taiteesta. Asuntomessukohteiden tauluista suurin osa on akustiikkateoksia, eikä niissä ole ollenkaan kehyksiä. Kaikki taulut eivät myöskään ole perinteisin menetelmin maalattuja, vaan niissä on käytetty sekatekniikoita ja erilaisia materiaaleja. On hienoa, että akustiikka on nykyään taidetta eikä vain tylsiä harmaita huopalevyjä.


Kohde 2b. Yläkerran aulassa lähes kaksi metriä korkea ja reilun metrin levyinen tulostettu akustiikkataulu ”Tuusula 2020”, Betoniriiviöt /Jenniemilia Design ja Pia Hiltunen. Toteutus Art4u.


Kohde 6b. Eva Wahlströmin taulut ”Kiintymys” ja ”Kosketus” pukevat lähes kuusi metriä korkeata oleskelutilan seinää ja tekevät sisustuksesta tasapainoisen.


Kohde 7 sisältää paljon taidetta: tauluja, patsaita, keramiikkaa ja muita pienesineitä. Kuvassa Niina Kratzin toteuttama rouheapintainen taulu ruokailutilassa.


Kohde 23. Sari Haapaniemen maalaama luontoaiheinen taulu on kodin ainoa väripilkku, johon katse välittömästi kiinnittyy.


Kohde 24. Tämä kohde on oikea akustiikan näyttelyareena. Kuvan jaavalaisessa Wayang Kulit -taulussa näkyvät perheen äidin indonesialaiset juuret. Konton akustiikkalevylle painettu teos on tilaustyö.


Kohde 27a. Olohuoneen akustiikkateos esittää Tuusulanjärven rannalla sijaitsevaa Sarvikalliota. Sen on maalannut Virpi Mäkinen /Keltainen Keinutuoli.


Kohde 27a. Korkeaa seinäpintaa koristaa Siinne-valoakustiikkateos.


Kohde 40. Ecophon Akusto Wall C -seinälevyssä on Texona kangaspinta. Kehyksenä Connect Thinline.

Jopa WC:n seinällä saattaa komeilla taulu, näin on ainakin kohteissa 21, 30 ja 32.

Piensisustus

Huolellisesti sisustetuissa kodeissa on asukkaille merkityksellistä piensisustusta. Asuntomessuilla somistuksissa on käytetty paljon kotimaista keramiikkaa ja lasiesineistöä. Kannattaa huomioida erityisesti Hanna Heinon ja Pasi Kärkkäisen veistokset sekä Henriikka Leppäsen keramiikka kohteessa 7.


Kohde 17. Olohuoneen musta aurinkopeili on artesaani-opiskelijoiden tekemä.


Kohde 23. Pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Kirjojen päällä kipsiveistos ”Character the Hedonist One”, Nordic Stories.

Puu ja laatat taipuvat taiteeksi


Kohde 12. Vierashuoneen seinällä Laura Itkosen keraaminen seinätaideteos ”Marquis”.


Kohde 14. Yläkerran aulassa Ella Hällforsin eläinaiheiset taulut, toteutettu sekatekniikalla koivuvanerille.


Kohde 23. Yläkerran työhuoneessa pöytään nojaa mosaiikkitaulu, Maria Juditseva/Mona Mosaic. Pienesineitä ei ole tästäkään tilasta unohdettu.


Kohde 24. Patinoitunut vihertävän turkoosi puuovi ei heti paljastu sähkökaapin oveksi.

Sängynpäädyt ja tehosteseinät taiteen muotona

Kohteessa 4b on käytetty maisematapettia vierashuoneessa, ja WC-istuimen taakse on asennettu kookas saniaisaiheinen vinyylitaulu. Kohteen 27a yläkerrassa on huomiota herättävän hienot paneloidut seinät. Materiaali on Lunawoodin lämpökäsiteltyä puuta, jossa on Jukola Industries’in 3D-kaiverrukset.


Kohde 17. Puujämäpalat hyötykäytössä. Näin upea persoonallinen sängynpääty on syntynyt, kun kakkosnelosten ylijäämäpätkiä on liimattu vaneriin ja pintakäsitelty valkovahalla.


Kohde 19, päämakuuhuone. Persikanvärinen (Tikkurila Siesta J407) tehosteseinä, ja sitä vasten koristeellinen rottinkinen sängynpääty. Näin syntyy taidetta.


Kohde 39. Iikka Hackman /Huonosti Maalatut Seinät on maalannut talon tarinan autotallin seinään.

Tekstiilitaide

Olin hämmästynyt, kun viime vuonna suuressa huudossa ollut makramee-taide loisti poissaolollaan. Bongasin vain yhden makrameen kohteen 19 seinältä. Kovasti nousua on povattu myös seinäryijyille, raanuille ja täkänille, mutta niitäkin näin Asuntomessuilla vain yhden, kohteessa 34. Kaikki kodin sisustustekstiilit ovat taidetta, ovathan ne printteineen, väreineen ja kuvioineen sisustuksen tunnelmaa muokkaavia yksilöitä. Ei suinkaan ole samantekevää, millaiset matot, torkkupeitot, koristetyynyt tai verhot kotiin on valittu.

Tekstit osana sisustusta

Sanat ”Home”, ”Love” tms kirjaintarroilla luodut tekstit eivät enää ole trendikkäitä. Tekstejä on vain kohteen 30 portaikossa ja kohteen 17 saunan lauteissa.

Taideteokset ulkona


Kohde 16. Samuli Alosen teos talon sisäänkäynnin ja pihasaunarakennuksen välisellä piha-alueella on nimeltään ”Puutarhakutsut”. Myös sisällä portaikon alla olevat linnut ovat Samuli Alosen käsialaa ja tunnetaan nimellä ”Citybird”.


Aasialainen twisti näkyy vesiaiheessa lasitetulla terassilla kohteessa 24.

Suomalaisia taiteen tekijöitä

On hienoa, että Asuntomessuilla on nostettu esiin niin paljon suomalaisia taiteilijoita, muotoilijoita ja taiteen tekijöitä. Asukkaille lienevät kuitenkin rakkaimpia heidän itsensä tekemät taideteokset (Mikael Turtiainen, Kati-Annika Aalto, John Hart). Otin paljon kuvia käydessäni Asuntomessuilla, myös siellä esillä olevasta taiteesta. Tässä blogissa pystyn julkaisemaan niistä vain murto-osan. Monta upeaa taideteosta jää tässä yhteydessä ilman ansaitsemaansa huomiota. Mutta jos taide kiinnostaa, käy ihmeessä itse Tuusulassa katsomassa. Vielä ehtii.

Marja

0 Comments