VALOLLA TUNNELMAA

VALOLLA TUNNELMAA

Luonnossa kaikki kasvaa valon voimasta. Ilman valoa ei ole värejä eikä muotoja pysty hahmottamaan. Näkemiseen tarvitsemme valoa, iän myötä enemmän kuin nuorena. Päivänvalo on parasta valoa. Sisustamisessakin kannattaa suosia ikkunoiden kautta tulvivaa luonnonvaloa ja säädellä valon määrää verhojen avulla. Keinovalolla korvaamme päivänvalon silloin kun sitä ei vuorokauden ajasta tai vuodenajasta johtuen ole tarpeeksi.

 


Tässä Seinäjoen asuntomessujen kohteessa olohuoneen valaistuksessa on huomioitu eri valaistustasot, myös viime aikoina harvemmin nähdyt seinävalaisimet.

 

Kotona viihtyvyyteen ja kodin tunnelmaan valaistuksella on suuri merkitys. Valaistussuunnittelu on taitolaji, joka pitäisi oikeastaan aina jättää asiantuntijan tehtäväksi. Harvalla meistä muun ammatin harjoittajista on aikaa ja viitseliäisyyttä paneutua valaistusasioihin niin perusteellisesti, että lopputulos olisi varmasti hyvä. Valinnan varaa kun riittää: on kattovalaisimia, seinävalaisimia, lattiavalaisimia ja pöytävalaisimia. On rakenteisiin upotettavia, pinta-asennettavia, riippuvia ja eripituisten varsien ja jalkojen varassa olevia valaisimia. Valaisin voi tuottaa hajavaloa tai pistemäistä valoa. Ensisijaisesti tilassa tehtävät toiminnot määrittävät missä määrin yleisvalaistusta, kohdevalaistusta ja tunnelmavalaistusta tarvitaan.

 


Suuret ikkunat antavat paljon päivänvaloa.

 


Koristekiviseinä herää eloon suunnattavien kattospottien avulla.

 

Alla olevassa Seinäjoen asuntomessujen kohteessa on eräs esimerkki hyvin suunnitellusta olohuoneen valaistuksesta.

   


Ikkunoita on kahteen ilmansuuntaan, Vecta Designin stretch-katossa on spotein ja valonauhan avulla toteutettu yleisvalaistus, tunnelmavalon päälähteenä tilan kokoon nähden riittävän suuri kattokruunu, matalan senkin päällä pöytävalaisimet, ja lukunurkassa lattiavalaisin.

 

Valaistus on tunnelman luojana kodin tärkein sisustuselementti. Erilaisessa valossa värisävyt toistuvat erilaisina. Jopa päivänvalossa värit näkyvät eri sävyisinä riippuen siitä, mihin ilmansuuntaan huoneen ikkunat ovat ja siitä, onko päivä aurinkoinen vai pilvinen. Keinovalossa värisävyt muuttuvat taas toisenlaisiksi. Tilan pintojen kiiltoasteet ja värien tummuusasteet vaikuttavat siihen, kuinka paljon valoa pinnasta heijastuu. Häikäisyä voidaan välttää joko varjostimien avulla tai heijastamalla valoa katon tai seinän kautta, jolloin puhutaan epäsuorasta valaistuksesta. Jotta tilaan saadaan tasaisesti ja oikea määrä valoa, on valaisimet valittava oikean kokoisina, niitä on oltava riittävän monta, ja ne on sijoitettava eri korkeuksille tilassa. Itse valaisimen ulkonäkö on tyyli- ja makuasia, mutta sopivan polttimon eli valonlähteen valinta onkin sitten ihan eri lukunsa. Siitä lisää seuraavassa blogissa.

 

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments