ETELÄ-AFRIKKA INSPIROI SISUSTAJAA

ETELÄ-AFRIKKA INSPIROI SISUSTAJAA

Palasin viikko sitten Etelä-Afrikasta. Matka oli yhdistelmä golflomaa, hopeahääpäivän viettoa, viinitiloihin tutustumista sekä nähtävyyksien, kukkaloiston ja villieläinten ihailua. Mutta kuten aikaisemminkin on tullut todettua, sissari on sissari lomallakin. En tosin päässyt vierailulle yhteenkään yksityiskotiin, vaan imin sisustusinspiraatiota hotelleista, ravintoloista, kauppakeskuksista ja viinitiloilta. Ideoita omaan kotiini ja työhöni sisustussuunnittelijana saan ympäristöstäni missä tahansa liikunkin. Eteläafrikkalaisiin sisustusvalintoihin ovat selvästikin vaikuttaneet kansan kulttuuriperimä ja käytännön sanelemat seikat, kuten esimerkiksi materiaalien saatavuus ja käsillä tekemisen taito. Vallitsevin sisustustyyli käymissäni kohteissa oli siirtomaatyyli.

Kierrätystä ja materiaaleja luonnosta

Kun materiaaleista on pulaa, on tultava toimeen sillä, mitä on tarjolla. Ehkäpä juuri siksi kierrätysmateriaaleja ja luonnosta löytyviä materiaaleja käytetään paljon eteläafrikkalaisissa sisustuksissa. Viinipullot ja pullojen kruunukorkit ovat päätyneet taide- ja hyötykäyttöön. Pullojen kruunukorkeista on tehty sisustusliikkeisiin hienoja taide-esineitä, mm. erikokoisia eläinhahmoja. Pullonkorkit soveltuvat käytettäviksi myös moniin arkisiin käytännön esineisiin kuten vaikkapa pannunalusiksi. Viinitynnyreistä saa mainioita kalusteita säilytys- ja esillepanotarkoituksiin. Ne toimivat myös pöytinä ja ruukkuina koristepensaille ja -puille.


Useita hienoja valaisimia oli valmistettu tyhjiä lasipulloja uusiokäyttäen.


Simpukoiden kuorilla voi päällystää koristeellisen seinän hotellin merenrantaravintolaan.


Luonnosta löytyviä kuivuneita oksia oli käytetty tämän ravintolan kattovalaisimen valmistuksessa.

Käsillä tekeminen

Eteläafrikkalaiset ovat ahkeria käsityöläisiä. Pienistä lasi-, muovi- ja metallihelmistä tehdään erilaisia pienoismalleja ja patsaita, tyynynpäällisiä, koruja jne. Luonnonväreillä värjätyistä langoista kirjoillaan tyynynpäällisiä, torkkupeittoja ja seinäkoristeita. Myös puuntyöstön osaajia maassa riittää. Ei siis ole ihme, että uniikkeja käsityönä valmistettuja huonekaluja näkee kaikkialla.

Huonekalut


Jykevät tummat puuhuonekalut kuuluvat siirtomaatyyliin. Puusta valmistetut pöydät ovat koristeellisia taidokkaine kaiverruksineen.


Lähes jokaisessa julkitilassa, jossa kävin, oli muutama valtaistuinmainen todella korkeaselkäinen tuoli. Vielä enemmän näin tuoleja ja penkkejä, joissa oli narusta tai nahkanauhoista punottu istuinosa.
Pöydän jalat oli sorvattu puusta tai muotoiltu takoraudasta mielenkiintoisiin muotoihin.


Tämä bistrotyylinen kattaus on mielestäni erinomainen keksintö, jota voisi hyödyntää myös meillä Suomessa kesäterasseilla. Pöytien kansissa on pitkittäiset raot kaitaliinamaisten pöytäliinojen pujottamista varten. Näin liinat pysyvät paikoillaan tuulisellakin säällä.

Sisustuksen värit olivat pääosin maanläheisiä ja murrettuja. Kirkkaampia päävärejä saattoi nähdä afrikkalaisten ravintoloiden tarjoilijoiden asuissa sekä seinille ripustetuissa öljyvärimaalauksissa.

Peilejä ja lasia


Yleinen piirre julkitilojen sisustuksessa näytti olevan peilien runsas käyttö, ja aina niissä oli leveät, massiiviset ja koukeroiset kehykset.


Peili saattoi olla jopa niin suuri, että sillä korvattiin väliseinä. Tämä lähes huoneenkorkuinen ja toista metriä leveä peili on peiliä molemmin puolin, vuoteen vieressä olevan sivupöydän taustana toisella puolella, ja lavuaarin taustana toisella puolella.


Yövyin matkan aikana neljässä eri hotellissa, ja kaikissa niissä kylpyhuone oli erotettu makuutilasta lasiseinäkkein. Seinäkkeet olivat joko sivuun vedettävät liukuovet tai kiinteiksi asennetut, ja aina läpinäkymättömäksi käsitellyt. Lasiseinämien ansiosta kylpyhuoneet olivat valoisia ja vaikuttivat todellista kokoaan suuremmilta. Jos peseytymistiloissa yksityisyys olikin toissijaista, oli WC-istuin kuitenkin aina kokonaan eristetyssä tilassa.

Seinien koristelu

Olipa seinien koristeina mitä tahansa – tauluja, golfmailoja, kalafiguureja, airoja, rantasandaaleja, olkihattuja, kelloja, antiloopinpäitä, kukkakuvioisia lautasia jne., valittua esinettä oli aina suurena ryhmänä. Toisto oli seinien sisustamisen tehokeino.


Viinitilan kahvilan seinää koristivat viinirypäleiden keruussa käytettävät korit.


Hotelli toivotti matkailijat tervetulleeksi aulan seinille sijoitetuilla erivärisillä ja erikokoisilla matkalaukuilla, uusilla ja vanhoilla.


Hotellin hissiaulaan oli ripustettu sängynrunkoja ja tuoleja, ja tietysti ryhmiksi.

Oli surullista kuulla maassa vallinneesta pitkästä kuivasta kaudesta, jonka seurauksena maanalaiset vesivarannot olivat huventuneet 25%:iin maksimista. Oppaamme kehottikin käymään suihkussa pareittain veden säästämiseksi ja juomaan viiniä veden sijaan. Kuivuuden huomasi myös golfkentällä pallon rullatessa ennätyspituuksiin. Kun itse sain nauttia ylellisyydestä ja kauneudesta, säälitti nähdä vähäosaisten hökkelikortteleita teiden varsilla. Köyhyyttä ja työttömyyttä on Etelä-Afrikassa paljon. Kuinkahan monella perheellä oikeasti on varaa tilata sisustussuunnittelua? Vai ovatko sisustussuunnittelijoiden asiakkaita tässä maassa vain yritykset? Kaikesta huolimatta mieleeni jäivät päällimmäiseksi turistibisneksessä työskentelevien ihmisten palveleva asenne ja onnelliset hymyt. Meidät toivotettiin tervetulleiksi Etelä-Afrikkaan seuraavallakin lomallamme.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments