KEINUTUOLI ON KLASSIKKO

KEINUTUOLI ON KLASSIKKO

Mielikuvissani jokaiseen mummolaan kuuluu keinutuoli. Oma kotinikin on nykyään mummola lapsenlapsilleni, mutta vielä siellä ei ole keinutuolia. Vakaassa harkinnassa on hankkia sellainen.

Keinuminen rauhoittaa

Suomalaisissa porvariskodeissa ja varakkaissa maalaistaloissa oli keinutuoli tuvassa tai salissa 1700-luvulta lähtien. Välillä ne katosivat sisustuksesta mummoloihin ja kesämökeille. Nyt ne ovat uudelleen yleistyneet kodeissamme. Tutkijat ovat havainneet keinumisella olevan ihmisen terveydelle positiivisia vaikutuksia. Keinutuolissa keinutteleminen pitää lihakset, ryhdin, tasapainon ja verenkierron kunnossa. Keinuminen on siis ihmisen keholle hyväksi. Sen vuoksi vauvojakin aikoinaan kehdoissa kiikutettiin. Keinuva liike rauhoitti lasta ja sai aikaan levollisen unen.

Keinuhevonen – lasten suosikkileikkikalu

Lapsillekin valmistetaan keinutuoleja. Samalla kun designklassikkotuolista tulee markkinoille keinutuoliversio, sitä aletaan usein valmistaa myös pienten ihmisten mitoituksilla. Todellinen lasten hittituote kautta aikain on kuitenkin keinuhevonen. Omaan lapsuuteeni kuului punainen puinen keinuhevonen, Jukka-tuotteen klassikko.

Keinuhevonen on lasten suosikki yhtä hyvin tänään kuin silloin ennenkin. Keinuhevosesta valmistetaan nykyisin erilaisia versioita: puusta, metallista, muovista jne. Myös designkalustesarjoihin kuuluu keinuhevosia.


Thonetin keinuhevonen Milanon huonekalumessuilla huhtikuussa 2016.

Perinteinen suomalainen keinutuoli

Suomen vanhin keinutuolivalmistaja on Eimi. Muistatko kenties omasta mummolastasi Eimi-kalusteen keinutuolin? Sen valmistuksella on todella pitkät perinteet. Meidän kesämökillemme on pesiytynyt malli Perinteinen mustana. Tämän mallin mukaista keinutuolia on valmistettu jo 40 vuotta.


Musta keinutuoli Oksjärvellä.


Modernimpaa muotoilua edustaa Nap-keinutuoli, valmistaja Eimi Kaluste. Kuvattu Habitaressa syyskuussa 2016.

Habitare 2012 -näyttelyssä esillä ollut keinutuolien muotoilukilpailun voittaja oli Koivunen, jonka suunnittelivat Lapin yliopiston opiskelijat Netta Korhonen ja Elina Hilden. Tästä mallista on sittemmin kehitelty Eimi Kalusteelle uusi keinutuolimalli Onni, joka on ollut myynnissä vuoden 2014 lopusta alkaen.


Eimi Kalusteen Onni. Kuvattu Seinäjoen asuntomessuilla heinäkuussa 2016.

Designkeinutuoleja

Monet klassikkotuolit ovat saaneet alleen keinun jalakset. Ilmari Tapiovaaran Domuksesta on olemassa keinuva versio, samoin Mademoisellesta. Charles ja Ray Eamesin suunnittelema Rar-keinutuoli mahtuu pieneenkin tilaan, ja sopii vaikka lastenhuoneeseen. Magisin Piña-tuolista valmistetaan myös keinuvaa mallia. Eero Aarnio suunnitteli ensimmäisen keinutuolinsa 1980-luvulla. Kesti jonkin aikaa ennen kuin sitä alettiin valmistaa, mutta nyt sitä on saatavilla.


Keinutuoli Eero Aarnio -näyttelyssä Designmuseossa syyskuussa 2016.


Eero Aarnion pallotuoli keinuvana, Designmuseo Helsinki syyskuu 2016.

Klassisia keinutuoleja

Kun valitset itsellesi keinutuolia, testaa useita malleja. Älä luota pelkkään ulkonäköön, vaan selvitä, missä on paras istumismukavuus ja sinulle paras asento. Istuimen syvyys, selkänojan korkeus ja jalasten pituus vaikuttavat siihen, millaista tuolissa on istua, ja onko keinumisliike laajaa ja verkkaisempaa vai lyhyttä ja nopeatempoista. Se mikä sopii ystävällesi ei välttämättä sovi sinulle.


Frederician J16-keinutuoli Milanon huonekalumessuilla huhtikuussa 2017.


Gervasonin keinutuoli Milanon huonekalumessuilla huhtikuussa 2017.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments