VÄRIKKÄITÄ TALOJA REYKJAVIKISSA

VÄRIKKÄITÄ TALOJA REYKJAVIKISSA

Islantilaiset osaavat ja uskaltavat käyttää värejä talojen julkisivuissa. Värikkäät yksityiskohdat, kuten ikkunanpokat, sokkelit ja ovet piristävät mukavasti kaupunkikuvaa.

Matkustin tänä kesänä Reykjavikiin viettämään juhannusta, jota siellä ei oikeastaan vietetä. Ei haitannut, sillä islantilaiset pitävät hauskaa kaikkina viikonloppuina. Niinkuin ei haitannut sekään, että kesä Islannissa on aina viileä, koska tänä vuonna alkukesä ei Suomessa ollut juurikaan ollut yhtään sen lämpimämpi. Juhannuspäivä oli jo aurinkoinen ja islantilaisittain lämmin Reykjavikissa, mutta sunnuntaina vasta komea sää olikin. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, ja jos löysi tuulensuojaisan terassin, tarkeni mainiosti hihattomassa T-paidassa ja shortseissa.

Ilmasto-olosuhteet Islannissa ovat tasaiset ja lämpötilavaihtelut vähäisiä. Luonnossa esiintyvien suurten laavamäärien neutraalin värityksen vastapainoksi talojen ovia on maalattu voimakkailla väreillä. Siitä todisteena seuraavat kuvat.

Monet keskustan talot olivat satunnaiselle turistille silmänruokaa, kun niissä oli kauniita värikkäitä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi ikkunanpokat. Valkoinen talo oli raikastunut sinisin ikkunanpuittein, okranvärisen talon ruutuikkunat puolestaan olivat saaneet tummanvihreät kehykset ja ikkunaluukut somistuksekseen.

Ja mitäs sanotte tästä punaisesta talosta, jonka jokaista ikkunaa koristi erivärinen ikkunanpoka.

Värikkäiden omakotitalojen rinnalle Reykjavikiin on viime vuosina rakennettu useita tyylikkäitä moderneja rapattuja kerrostaloja, joiden julkisivuissa näkee vain harmaan eri sävyjä. Ehkä juuri siksi nämä vanhempaa rakennuskantaa edustavat pikkutalot pompsahtivat sisustussuunnittelijan silmään aivan erityisesti.

Värit ovat pinnalla myös sisustamisessa. Valkoisen valtakausi on hiipumassa. Paitsi matkustaessaan ulkomailla, väri-inspiraatiota sisustamiseen voi hakea myös Habitare-messuilta, jotka järjestetään tänä vuonna Helsingin messukeskuksessa 13.-17. syyskuuta. Kirjoita tämän postauksen kommenttikenttään, mikä tai mitkä ovat omat lempivärisi sisustamisessa, ja olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa pääsylipun messuille. Arvon yhden lipun kahdelle onnekkaalle 4.9.2017, ja lähetän liput sähköpostilla. Muista siis jättää kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi. Onnea arvontaan!

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

4 Comments

4 thoughts on “VÄRIKKÄITÄ TALOJA REYKJAVIKISSA

 1. Kaija Räsänen kirjoitti:

  Minun vaatimattomassa
  kodissani on valkoisen eri
  sävyjä, piristeenä keltainen
  nojatuoli ja ripaus mustaa +
  puuta.

 2. Marja Lähde kirjoitti:

  Sisustuksellisesti hyviä värivalintoja. Itsekin pidän neutraalista ja rauhallisesta väripaletista eniten. Onnittelut rohkeudesta valita keltainen nojatuoli piristykseksi.

 3. Essi kirjoitti:

  Heippa, mukana arvonnassa!
  meillä on aika harmonista; valkoista,
  harmaata ja sitä ryhdittää musta,
  mutta ehdoton lempparivärini
  sisustamisessa on kuitenkin vihreä,
  jota siellä täällä yksityiskohtien
  muodossa. Sellainen kaunis
  keväänvihreä, paikoitellen utuinen,
  pastellinen ja pehmeä. :)

 4. Marja Lähde kirjoitti:

  Hyvät sisustusvärit sinullakin. Keväinen vihreä oli muuten Pantone-instituutin valinta vuoden 2017 väriksi. Veikkaanpa, että Habitaressa on paljon sinua miellyttäviä värejä esillä. Onnea arvontaan!

Comments are closed.