TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2019 – MIKÄ OLI PARASTA?

TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2019 – MIKÄ OLI PARASTA?

Tukholman huonekalumessut ovat lähellä, ja ne on helppo käydä katsastamassa päivän reissulla lentäen. Odottaessani Arlandan lentokentällä paluulentoni lähtöä, vieressäni istunut minulle tuntematon mies kysyi, mikä oli parasta messuilla. Vastasin, että minun pitäisi tutustua ottamiini valokuviin, ennen kuin osaisin vastata, sillä olin kiertänyt messuhallit aikamoista vauhtia pitäen.

Käytyäni läpi valokuvasaaliini voisin nyt vastata, että parasta oli kokonaisuus. Näyttelyosastot eivät olleet toistensa kopioita, vaan yritysten imago näkyi. Persoonalliset, huolellisesti somistetut osastot tarjosivat messukävijälle tänä vuonna paljon kauneutta, leikkisyyttä, maanläheisiä värejä, pyöreitä muotoja, kodikasta pehmeyttä, luonnonmukaisia materiaaleja ja käytännöllisiä ratkaisuja.

Esteetikolle silmänruokaa

Harmonisesti sisustetut messuosastot sisälsivät harkittuja sommitelmia ja kauniita kukka-asetelmia. Kodikkuus oli saatu aikaan taustoina ja tilanjakajina käytettyjen pehmeän utuisina laskeutuvien verhojen avulla. Swedese Möbler oli rakentanut suurta osastoaan halkomaan kirsikkapuista kootun bulevardin. Mutta löpinät sikseen, antaa valokuvien puhua puolestaan. Artikkelikuva on italialaisen Gebrüder Thonet Vienna’n kauniilta osastolta.


&Tradition.


Bernhard Pedersen & Søn. Erityisesti huomioni kiinnittyi tuolien taidokkaasti työstettyihin selkänojiin, jotka olivat todella kauniit.


Tuotteiden taustana olevat taideteokset luovat tunnelmaa ja arvokkuutta Kartell Spa’n osastolla.


Tässä kylpyhuone, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Ruotsalainen Sanova House of Brands.

Leikkisyys

Leikkisyydellä tarkoitan tässä aikuisille tarkoitettuja sisustusesineitä, jotka on suunniteltu pilke silmäkulmassa. Niiden näkemisestä tulee aina hyvälle tuulelle. Tosin jo pelkästään rohkeat ja kirkkaat värit voivat luoda iloa ympärilleen.


Mikä värikimara! Seletti on tunnettu värikkäistä ja leikkisistä esineistään. Varsinkin eläinhahmoja esittävät valaisimet ovat levinneet ympäri maailman.


Ruotsalaisetkin olivat osanneet suunnitella hauskan valaisimen, RGE.

Maanläheiset värit

Kun valkoisen valta skandinaavisessa sisustuksessa alkoi väistyä jokunen vuosi sitten, tilalle tulivat ensin tummansininen ja tummanvihreä, joita utuiset pastellivärit pehmensivät. Ruskeaa, terrakottaa ja luumua alkoi näkyä Tukholman huonekalumessuilla jo viime vuonna, mutta vasta nyt ne olivat vakiintuneet pohjoismaiseen sisustustarjontaan. Tänä vuonna värimaailmaa hallitsivat maanläheiset ruskean eri sävyt, beige, greige, terrakotta ja keltainen.


Zilio A & C.


Ogeborg. Mattovalikoima sisältää kaikki tämän vuoden hallitsevat sisustusvärit.


Globen Lighting. Kauniit valaisimet kruunaavat harmonisen sisustuksen.


Kristina Dam Studio.

Pyöreys ja pehmeys

Ympyröitä, ovaaleja muotoja ja kaaria näkyi kaikkialla. Terävät kulmat oli pyöristetty. Erilaisia punoksia muovista, narusta tai nahasta oli lisätty kalusteisiin tekemään niistä kepeitä. Jopa sohva voi olla verhoiltu kuin lastukori, kuten esimerkiksi Iskun uutuus Wove. Puurimoituksia oli myös paljon. Pehmeys ja pörheys näkyivät varsinkin tekstiileissä: matot olivat paksuja, ja taljoja oli käytetty mielellään niin istuimien verhoilussa kuin seinillä ja lattiallakin.


Magis. Keinutuoli on hauskan pesämäinen.


Bruno Mathsson International.


Muuto.

Luonnonmukaiset materiaalit

Materiaaleista pinnalla ovat puu, rottinki ja nahka. Samettisohvat ovat edelleen trendikkäitä. Tekstiileissä suositaan luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, pellavaa, villaa ja sisalia.


Fuhrhome.


Askman Design.


Ruotsalainen Kasthall tuo markkinoille luonnonmateriaaleista valmistettuja mattoja. Raaka-aineet olivat osastolla selkeästi nähtävänä ja käsin kosketeltavana.

Käytännölliset ratkaisut


Harvalla meistä on liikaa säilytystilaa. Siksi sohvapöytä, jonka sisään voi säilöä jotain pientä tavaraa, on tervetullut käytännöllinen uutuus. Tässä tanskalaisen Woudin versio.


Swedese Möbler. Jo aiempina vuosina esitellyt siirreltävät rahit ovat saaneet pienen puisen kaaren selkänojakseen.

Siirreltävät sekä muotoaan ja käyttötarkoitustaan muuttavat kalusteet ovat käytännöllisiä. Peilit, rahit, daybedit ja tarjoiluvaunut porskuttavat edelleen. Moniosaiset ja -kerroksiset sohvapöydät ovat tulleet jäädäkseen. Tekstiilit ovat yhä suuremmassa roolissa skandinaavisessa sisustuksessa, eikä ihme, tuovathan ne kodikkuutta ja estävät kaikua.

Yllä olevat kuvat edustavat ruotsalaista, tanskalaista ja italialaista muotoilua. Tukholman huonekalumessuilla oli toki edustettuna yrityksiä monesta muustakin maasta. Esimerkiksi suomalaiset sisustusyritykset ja muotoilijat esiintyivät täällä edukseen. Kuvia Tukholman messuilta lisäilen instagramiin myöhemmin.

Marja

0 Comments