MUURAME-HUONEKALUJA MEILLÄ JA MUUALLA

MUURAME-HUONEKALUJA MEILLÄ JA MUUALLA

Katsoin ympärilleni omassa kodissani, ja siinä se on: valkoinen kampauspöytä, huonekalu, joka sytytti rakkauteni Muurame-sarjan huonekaluihin kolmekymmentä vuotta sitten. Pirkko Stenrosin suunnittelemat Muurame-huonekalut kuvastavat täydellisesti omaa tyyliäni. Ne ovat selkeitä, linjakkaita, laadukkaita ja muotoilussaan ajattomia. Ne sopivat monenlaiseen tilaan erilaisiin käyttötarkoituksiin ja erilaisissa kokoonpanoissa. Arvostan kalusteiden muuntautuvuutta.

Klassikko kestää

Moduli-sarjaan kuuluva Muurame-laatikosto on suunniteltu jo kuusi vuosikymmentä sitten. Kolmosen ja Kaksosen muotoilu miellyttää silmää edelleen. Laatuun voi luottaa, siitä ovat todisteena monet tarinat, joissa kerrotaan Muurame-kalusteen kestäneen sukupolvelta toiselle useita vuosikymmeniä.


Kolmonen-laatikosto Reijon yöpöytänä.

Moduli-sarjan laatikostot valmistetaan massiivipuusta. Sokkelit ja laatikoiden sivu- tai etuosat ovat mdf-levyä tai lastulevyä. Materiaalia, heloja ja rakennetta on kehitetty vuosien kuluessa vastaamaan nykyajan vaatimuksia, jotta laatikostot kestäisivät mahdollisimman pitkään. Design on kuitenkin säilynyt alkuperäisessä 50-luvulta peräisin olevassa muodossaan, ja toimii edelleen.

Muuramen valkoinen

Muuramen valkoinen on käsite, jolle usein kysellään koodia. Yksityisille kuluttajille rautakaupoista löytyvä Empire kalustemaali A on lähimpänä Muuramen valkoista. Tehdaskäyttöön tarkoitetun valkoisen värin koodi on DH 855-90123. Valitettavasti RAL tai NCS -järjestelmän koodia Muuramen valkoiselle ei ole.

Toki Muuramen kalusteita valmistetaan muitakin värejä kuin valkoista, vaikka valkoinen onkin se alkuperäinen pääväri. Alkujaan lastenhuonekalusteista lähteneet retrovärit punainen, keltainen, sininen ja vihreä tuovat valkoisiin kalusteisiin pirteyttä. Viime vuosina myös luonnonväristä tammea ja mustaa väriä on yhdistetty valkoisiin Muurame-huonekaluihin.

Kampauspöytä

Ensimmäinen kotiini hankkima Muurame-huonekalu on valkoinen kampauspöytä, joka koostuu 160 cm pitkästä kaksinkertaisesta pöytälevystä, jonka keskiosan kannen alta voi nostaa esiin peilin. Kannen alla on moniosainen lokerikko pientavaroita, kuten vaikkapa kampoja, hiusharjoja ja hiuskoristeita varten. Pöytälevyä kannattelevat Kolmonen ja IsoKolmonen, jotka seisovat kymmenen sentin sokkelin päällä. Kahdessa ensimmäisessä kodissani tämä kokonaisuus on toiminut makuuhuoneessa nimenomaan kampauspöytänä.


Yllä olevassa kalustejärjestelyssä erilliselle yöpöydälle ei ollut tarvetta.


Myöhemmin kampauspöytä siirtyi ikkunan eteen.


Nykyään kampauspöytä toimii työpöytänä.

Koivurengas-sänky

Seuraavaksi meille hankittiin Muurame Koivurengas parisänky ja sen viereen Kolmonen yöpöydäksi Reijon puolelle. Parisänky oli meillä käytössä 26 vuotta. Muutto uuteen kotiin sai minut myymään sen. Se oli edelleen hyväkuntoinen, mutta patjat olivat ihan finaalissa. Minulla ei ollut koskaan ollut näyttävää sängynpäätyä, ja nyt oli tullut aika hankkia sellainen. Tietääkseni Koivurengasta ei enää valmisteta, vaan sen tilalle on tullut muita Muuramen sänkymalleja.

Kolmonen ja Kaksoset


Kolmonen siirtyi myöhemmin yöpöydän roolista Reijon työhuoneeseen. Maskusta hankitun yksinkertaisen työtason alla se jatkaa edelleen elämäänsä. Ja on kuulkaa kestävä! Laatikot on sullottu täpötäyteen painavia tavaroita, mutta Kolmonen ei ole moksiskaan.


Jo siinä vaiheessa, kun Kolmonen siirtyi Reijon työhuoneeseen ja kampauspöytä löysi uuden paikan makuuhuoneen ikkunan alta, meille ostettiin yöpöydiksi Muuramen Kaksoset. Korkean, 12,5 cm:n sokkelin kanssa ne olivat juuri oikean korkuiset. Kaksoset muuttivat mukanamme myös uuteen kotiimme.

Nepparit ja SuperNepparit

Kun Reijolle kertyi musiikkiäänitteitä, minä ”keräilin” kirjoja. Valkoinen tanskalaista designia oleva kirjahyllymme tuli täyteen, ja hyllytilaa kirjoille tarvittiin lisää. Silloin ostettiin Muuramen Neppari- ja SuperNeppari-hyllyjä. Niistä koottiin sopivia kokonaisuuksia makuuhuoneeseen, työhuoneeseen ja kirjastohuoneeseen. Neppariin päädyimme sen kapean runkosyvyyden vuoksi (vain 26 cm), ja myös siksi, että siihen oli mahdollista jälkeenpäinkin asentaa ovet, jolloin kirjat säilyisivät paremmin pölyttöminä. No, saamattomuutta varmaan, mutta ovia ei koskaan hankittu. Neppari-kirjahylly on ollut tuotannossa vuodesta 1975 asti, SuperNepparia ei enää valmisteta.


Neppareista ja SuperNeppareista koottu kirjahylly edellisen kotimme kirjastohuoneessa.

Mittajärjestelmällä muuntautuvuutta

Kaikissa Muurame-huonekaluissa, niin vanhoissa kuin uusissakin, noudatetaan samaa 50-luvulla kehitettyä mittajärjestelmää. Kalusteet ovat moduuleja, joista voi muodostaa erilaisia kokoonpanoja, ja muunnella niitä vuosien kuluessa. Kun mittajärjestelmä on muuttumaton, osat sopivat yhteen, ja kalusteet muuntautuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin kodin eri tiloissa. Muurame-laatikostoja käytetään yöpöytinä, eteispöytinä, työpöydän laatikostoina, senkkeinä ja osana isompaa kaapistokokonaisuutta vaatteiden, astioiden ja lelujen säilytyksessä. Huonekalujen mitoitukset on erikorkuisten sokkelien avulla suunniteltu niin, että ne sopivat niin lapsille kuin nuorille ja aikuisillekin. Näin kalusteilla on mahdollisimman pitkä elinkaari.

Uutta Muuramelta

Muurame-huonekalujen kehittäjä, sisustusarkkitehti professori Pirkko Stenros on jo 90 vuoden ikäinen, ja suunnittelee yhä. Hän on uransa aikana suunnitellut yli tuhat Muurame kaluste-elementtiä. Kun sisustustrendiksi tulivat sirot ja kepeät kalusteet, uusittiin Muuramen mallistoa myös ajan hengen mukaiseksi. Syntyivät OhutÄllä, Slimmi L-taso, Viisto-pöytä ja viime vuonna lanseerattu Slimmi-parisänky.


Tämä kuva on Mikkelin asuntomessuilta vuodelta 2017. Kohteen 19 Muuramen Helmi työhuoneessa on lasikantinen Viisto-pöytä ja valkoinen Mup-kaapisto.

Suomalaisten sisustusmaku näkyy hyvin asuntomessuilla. Esimerkiksi viime kesän asuntomessuilla Muurame-huonekaluja oli ainakin neljässä kohteessa.


Vuonna 2018 lanseerattu Slimmi-parisänky tässä Porin asuntomessuilla kohteessa 15 Kastelli Viva.


Kuvassa Viisto-ruokapöytä kohteessa 10 Valovoima, Porin asuntomessut 2018.

Varsinkin lastenkalusteet ovat saaneet paljon jalansijaa suomalaisissa kodeissa. Tuttuja ovat Milla-pinnasänky, Molla-hoitotaso ja Jungmanni-sängyt. Mup senkit, vitriinit ja kaapistot ovat olleet tuotannossa vuodesta 1999 alkaen, ja Ikoni-kirjahyllyjä on valmistettu vuodesta 2010 asti. Minulle Muurame-huonekalut edustavat konstailematonta muotoilua, jonka en usko ärsyttävän ketään. Nykyään on trendikästä sekoittaa eri tyylejä keskenään, ja Muuramet sopivat hyvin monenlaisiin tyylisekoituksiin. Ne ovat sisustusikoneja, joilla on pitkä elämä, joko omassa kodissani tai kierrätettynä jonkun muun Muurame-fanin kotona.

Marja

0 Comments