SILMÄNRUOKAA SISUSTAJALLE

SILMÄNRUOKAA SISUSTAJALLE

Parista yhteensattumasta johtuen juhannuksen viettosuunnitelmat jäivät viime tippaan. Juhannuspäivän ex-tempore päiväristeily Tallinnaan onnistui silti mainiosti ja Noblessnerin alueella riitti paitsi silmänruokaa myös herkullista vatsan täytettä.

Koronakevään jälkimaininkeja

Koronakevät on sotkenut monet asiat. Automme juuttui korjaamon ruuhkaan juuri juhannuksen alla, joten mitään automatkoja emme voineet juhannukseksi suunnitella. Niinpä päätimme viettää juhannusaaton kotinurkilla, ja tilasimme päiväristeilyn Tallinnaan juhannuspäiväksi. Pääsimme kolmen ja puolen kuukauden koronakotoilun jälkeen vihdoinkin ulkomaille!

Noblessner

Viking XPRS lähti Helsingistä klo 10:30 ja oli perillä A-terminaalissa klo 13:00. Laivalla ei ollut ruuhkaa, mutta joukkoon mahtui myös matkustajia, jotka viis veisasivat turvaväleistä. Näin myös muutamia lukutaidottomia matkustajia, jotka surutta istuutuivat pöytään, jossa oli monella kielellä suurin kirjaimin kirjoitettu lappu: ”Tämä pöytä ei ole käytössä”. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, joskin meren rannassa tuuli kohtalaisesti. Noblessner on kehittyvä satama-alue Pohjois-Tallinnassa. Vanhan sukellusvenetelakan ympärille on alkanut rakentua mielenkiintoinen kaupunginosa, jossa on omaperäistä ja värikästä arkkitehtuuria, taidetta ja ravintoloita. Noblessner on saanut nimensä sukellusvenetelakan perustajien Emanuel Nobelin ja Arthur Lessnerin mukaan. Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja Telliskiven alueseen olen tutustunut monella aikaisemmalla Tallinnan matkallani, mutta Noblessnerissa en ollut koskaan käynyt. Selkeä rantaviivaa mukaileva reitti kesti kävellen vähän yli puoli tuntia sinne ja toisen mokoman takaisin. Saimme päivän kuntoilut samalla ja perillä ennätimme olla noin kaksi tuntia.


Kulttuurikilometriksi nimetty oikotie kohti Noblessneria oli reunustettu mm. graffititaiteella.


Noblessnerin arkkitehtuuria.


Noblessnerissa on vierasvenesatama.

Lore Bistroo

Netistä selaamalla ei selvinnyt, miten ruokailu sujuisi Vikingillä, ja olisiko suosikkiravintolamme laivalla edes auki. Niinpä varasin etukäteen pöydän Lore Bistroosta lounasta varten. Wine & Dine ei lopultakaan ollut auki, joten olipa hyvä, että olin tehnyt pöytävarauksen Tallinnaan. Sisältä Lore Bistroosta olisi ollut vaikea saada vapaata pöytää ilman etukäteisvarausta, mutta ulkona oli kyllä tilaa. Kova tuuli olisi kuitenkin haitannut ulkona ruokailun nautinnollisuutta. Sitäpaitsi halusin nähdä tämän kehutun ravintolan sisätilat. Sisustus oli yksinkertaisen pelkistetty, mutta omalla tavallaan kiehtova. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu erinomaista. Haluan tietysti joskus kokea alueen muutkin ravintolat ja kahvilat, mutta Lore Bistroo on ehdottomasti uuden käynnin arvoinen.


Sisäänkäynti Lore Bistroon on vaatimattoman huomaamaton.


Sisustusta ravintolasalin peräosassa, jossa lounastimme.


Osa ravintolapöydistä oli kevyempiä, kahvilatyylisiä.


Lore Bistroon etuosassa oli pöytä isommalle seurueelle.


Jos ruokailet ravintolasalin etuosassa, voit nähdä, kuinka ruokasi valmistetaan. Tunnelmallisina sisustuselementteinä toimivat polttopuut ja persoonallinen takka, joka on alla olevassa kuvassa.

Taidekeskus Kai

Samassa rakennuksessa, entisessä sukellusvenehallissa, sijaitsi myös modernin taiteen museo Kai. Siellä oli paraikaa esillä näyttely ”Radical Light”. Tässä Anne Katrine Senstadin valotaiteessa ääni ja liike yhdistyvät valoon luoden kävijälle maagisen tunnelman. Näyttelyhalli oli nopeasti kierretty, mutta kokemus oli hieno.


Tässä rakennuksessa sijaitsevat taidekeskus Kai, Lore Bistroo ja pari muuta ravitsemusliikettä.


Anne Katrine Senstad, ”Radical Light”.

Sisustusliike Shishi

Peetri-kadun alkupäässä, alikulkutunnelin toisella puolella sijaitsee kaunista piensisustusta myyvä sisustusliike Shisi. Shishi on sesonkeihin panostava sisustuskauppa, joka on norjalais-virolaisen ystäväjoukon perustama vuonna 1998. Kun astuin myymälään sisään, näin tekokasveista rakennetut viherkeitaat, messinkiset eläimet, kynttilänjalat ja ruukut, keramiikkaruukut, lasimaljakot, värikkäät kukat ja papukaijat. Runsaus ja suurikokoiset esineet – niistä on Shishin valikoima tehty.


Tässä rakennuksessa on sisustuskauppa Shishi. Myymälän nimi ei kovin hyvin erotu harmaasta tiiliseinästä.


Papukaijoilla saa väriä sisustukseen.


Messinki on yksi sesongin sisustustuotteiden materiaaleista.

Ostin tuliaisiksi pari muratin oksaa, koska ne parvekkeeltamme vielä puuttuivat. Kuten ostoskassissakin lukee: SHISHI – Home of Beauty, tämä sisustuskauppa tarjoaa kotiin paljon kaikkea kaunista. Huhu kertoo, että syys-talvisesonkina Shishi on joulukoristeiden huippukauppa.

Noblessneriin uudestaan

Vielä jäi koettavaa seuraavalle Tallinnan reissulle. Ainakin keksintötehdas Proto ja Lentosatamassa sijaiseva Viron merimuseo on nähtävä. Kalamajan alueen kaduilla käyskentely on kuulemma omanlaisensa elämys, joten sekin sopii vielä kaupan päälle. Lähiaikoina sinne avataan myös uusi museo: Kalamajan museo.

Marja

0 Comments