VÄREISTÄ VOIMAA

VÄREISTÄ VOIMAA

Aina, kun harmaa marraskuu koittaa, se masentaa niin, että alkaa tehdä mieli ulkomaille. Tänä vuonna konsepti ei toiminut. Syksyn ja alkutalven harmaisiin päiviin olen matkustamisen sijaan saanut voimaa väreistä.

Syksyn värit

Parasta syksyssä ovat aurinkoiset, kuulaat päivät ja luonnon vaihtuvat värit. Ennen kuin koronan toinen aalto pääsi valloilleen Suomessa, ehdin tehdä nopean automatkan Lappiin ihailemaan pohjoisen luonnon ruskaa – turvallisesti auton ikkunasta käsin. Poistuin autosta kuvaamaan vain, kun ihmisiä ei ollut lähistöllä. Kotona vaihdoin sohvan koristetyynyt heleän vihreistä kullankeltaisiin. Ne tuovat aurinkoa ja eloisuutta olohuoneeseen. Ostin jopa yhden uuden keltaisen tyynyn. Se oli kymmenen euron tarjouksessa Sellon Citymarketissa.

Lokakuun vaihtuessa marraskuuhun, sisustuksen keltaiset väripilkut voimistuvat oransseiksi. Halloween-kukkakimpussa oranssi loistaa parhaimmillaan.

Joulu tuo tullessaan vähän punaista

Joulukuu on jo pitkällä, mutta harmaus ulkona jatkuu, sillä eteläinen rannikko on viime vuosina ollut useimmiten lumeton. Vuoden pimeimpänä kuukautena elämääni piristävät joulun odotus ja kynttilät. Tyynyt sohvalla vaihtuvat keltaisista punaisiin, ja joulukoristeita haetaan kellarin kätköistä.

Turvallisuussyistä itsenäisyyspäivän kynttilät ovat meillä nykyään ledikynttilöitä. Niissä on heiluvat liekit, joten ne näyttävät kauempaa katsoen ihan aidoilta. Marraskuun värikkäiden leikkokukkakimppujen ajan mentyä ohi panen maljakot kaappiin ja otan tilalle suojaruukut. Joulun ruukkukukat valtaavat vuorostaan olohuoneen. Suosikkikukkiani ovat valkoinen amaryllis ja punainen joulutähti. Vaikka olenkin siirtynyt punaisista joulukoristeista enemmän vihreisiin, valkoisiin ja hopeisiin, on vähän punaistakin aina oltava. Punainen väri tuo lämpöä ja aktivoi, ja minulle se kuuluu jouluun.

Joulun pyhät kuluvat maalaten

Näyttää siltä, että joudumme viettämään joulun kahdestaan omassa koronakuplassamme. Viime joulunahan sitä jo harjoittelimme tietämättä tulevasta. Yhden joululahjankin olen ennättänyt ostaa itselleni. Lidlin tarjouksessa ollut maalaussetti on hankittu. Olenhan pitkään haaveillut maalaavani joskus muutaman taulun. Nyt siihen tuntui olevan tilaisuus, kun tuo pakkaus maksoi vain 25 euroa, ja joulun pyhinä tulisi olemaan aikaa. Ei aavistustakaan, osaanko akryyliväreillä maalata, mutta edullinen hinta houkuttelee kokeilemaan.

Lempivärit

Mistä oikein kumpuavat mieltymykset tiettyihin väreihin? Voiko syntymävuodenajalla olla jotain tekemistä sen kanssa? Pukeudunko samoihin väreihin, joilla sisustan? Olenko uskollinen samoille väreille vai vaihdanko värejä ympärilläni kuin kameleontti?

Olen syntynyt syksyllä, ja pukeutumisessa monet lämpimät punaiset ovat minulle sopivia värejä, etenkin rusehtava viininpunainen. Väripilkkuina kotini musta-valko-harmaassa sisustuksessa punaiset toimivat hyvin, myös unikonpunainen, jota on joissakin koriste-esineissä ja koristetyynyissä. Ihailen ja voimaannun syksyn väreistä, mutta lempiväreiksini niitä en lue.

Kaksi väriä näyttelee pääroolia elämässäni. Ne pysyvät suosiossa vuodesta toiseen. Tummansininen on lempivärini pukeutumisessa ja valkoinen sisustamisessa. Kummastakin väristä löytyy paljon sävyjä, ja eri materiaaleissa ne saavat eri sävyjä. Kumpikin väri voi ajoittain piipahtaa myös toisessa käytössä: tummansininen sisustamisessa ja valkoinen pukeutumisessa. Rinnakkain nämä värit näyttävät upeilta – ja niin suomalaisilta!


Tämän neulepuseron ostin syyskuussa heräteostoksena. Siinä ovat lempivärini tyylikkäästi toteutettuina. Pusero on ollut kovassa käytössä alusta alkaen, siitä on tullut lempipuseroni.


Tummansininen on sisustuksen uusi musta. Väri on lempeämpi kuin syvän musta, ja samettisena se luo pehmeän vaikutelman. Tummansininen tyyny toimii hyvin kontrastivärinä vaaleassa sisustuksessa.

Olen kuullut sanottavan, että henkilö, joka pitää tummansinistä lempivärinään, on turvallisuushakuinen. Omalla kohdallani tuo pitää suureksi osaksi paikkansa. Väreillä on suuri merkitys elämässäni. Vuodenaikojen mukaan vaihtelen niitä hiukan ympärilläni, mutta sekä sisustuksessa että pukeutumisessa pitäydyn pääosin väreissä, jotka toimivat tilanteessa kuin tilanteessa ja joihin en kyllästy. Vaihtelua ja voimaa harmaaseen ja pimeään vuodenaikaan tuokoot pienet pilkahdukset keltaista, oranssia ja punaista – niin sisustuksessa kuin pukeutumisessakin!

0 Comments