ILOA ELÄMÄÄN TAITEESTA

ILOA ELÄMÄÄN TAITEESTA

Museot ovat olleet suljettuina jo kuusi viikkoa, mutta halu taiteen äärelle on kova. Ratkaisuksi muodostui kierros Helsingin taidegallerioihin. Lumimyräkkää uhmaten toteutin sen Nuutinpäivänä. Se oli viimeinen päivä käyttää lokakuun lopussa saavuttamaani etua matkustaa päiväsaikaan kertalipulla puoleen hintaan. Sitäpaitsi, oli odotettavissa, ettei gallerioissa tuolloin olisi ruuhkaa. Oikeassa olin, sillä kuudessa galleriassa olimme jopa ihan kahdestaan.

Taide elävöittää sisustusta ja tyydyttää estetiikan nälkääni. Alkuperäinen lista gallerioista supistui kahdeksaan toisiaan lähellä sijainneeseen, koska osin auraamattomat kadut toivat haasteita siirtymiin. Aikaa oli käytettävissä reilut kaksi tuntia, ja se riitti hyvin. Suurin osa näytteillä olleista taideteoksista oli näkyvästi hinnoiteltu, mutta onneksi ostohousut jalassa ei gallerioissa tarvinnut asioida. Yleensä hinta näytti määräytyvän ensisijaisesti teoksen koon mukaan: pienimmän maalauksen saattoi saada 450:llä eurolla. Yli neljä metriä leveä kolmiulotteinen taideteos oli kierroksen kallein. Sen tekemiseen oli varmasti mennyt hirveästi aikaa ja hintalappu olikin 145 000 euroa.

Interiöörejä, luonnonvoimia ja harmaata vettä

Galleria Heino ja tm-galleria sijaitsevat ihan vierekkäin osoitteessa Erottajankatu 9 A ja 9B. Kumpikin galleria avautui keskiviikkona jo klo 11.

Galleria Heino on kaunis kaksikerroksinen näyttelytila, jonka alakerrassa on tammikuun loppuun asti esillä Marko Backmanin maalauksia teemalla ”Force/Counterforce”. Hän keskittyy tässä näyttelyssä interiööreihin, joissa ei ole ihmisiä. ”Luonnon elementit – kasvillisuus, ilma, painovoima, vesi ja valo – tuntuvat hiljalleen tunkeutuvan ihmisten rakentamiin tiloihin ja niissä oleviin esineisiin. Tutuissa interiööreissä kuten toimistotilassa tai väestönsuojassa olevat esineet alkavat luoda merkillistä, surrealistista tunnelmaa”, sanoo taiteilija itse.


Marko Backman: Suoja. Öljy kankaalle, 88 cm x 117 cm.

Yläkerrassa on ABC collection – myyntikokoelma, jossa on tällä hetkellä teoksia taiteilijoilta, joiden nimet ovat aakkosten alkupäästä: mm. Alvar Gullichsenin geometrisia akvarellimaalauksia, Aaron Heinon pienoisveistosten sarja sekä Elina Brotheruksen, Miklos Gaálin ja Matti Jämsän valokuvasarjoja. Mieleen jäi myös Bo Haglundin ruutupaitoja kuvaavat teokset ”Side Effects #1, 2 ja 3” sarjasta ”Don’t worry, we will find a solution”. Ne oli työstetty tussilla ja guassilla paperille.

Vieressä sijaitsevan tm-gallerian näyttely vaihtui juuri. Esillä on 13.1.-31.1.2021 Markus Lampisen vesivärimaalauksia teemalla ”Shallow Water”. Teokset koostuvat kuutiomaisista rakenteista ja harmaasta vedestä. Osa rakennelmista näyttää olevan veden peitossa. Teoksissa taiteilijan näkökulma hetkeen on yksi tapa kuvata maiseman hienovaraista liikettä. Minulle nämä teokset näyttäytyivät liian samankaltaisina, epäselvinä ja likaisen harmaina, en saanut niistä otetta.


Markus Lampinen, vesivärimaalaus sarjasta ”Shallow Water”

Talvikokoelman eteerisiä naishahmoja ja kiviveistoksia

Taidesalonki Piirto sijaitsee osoitteessa Uudenmaankatu 7. Galleriassa on helmikuun loppuun asti esillä Talvikokoelma, joka koostuu Tapani Piirton öljyvärimaalauksista ja Marja Uusiluoto-Raaskan veistoksista. Kaksikerroksisen taidesalongin vaihtuvat näyttelyt valikoituvat aina johonkin teemaan sopivista Tapani Piirton maalauksista ja rinnalle valitun taiteilijan teoksista.

Ihastuin Tapani Piirton maalauksiin, joissa on yksinkertaista kauneutta. Niissä kuvataan ihmisiä, usein naisia tai lapsia, samaan tapaan suurpiirteisesti kuin suosikkitaiteilijani Jack Vettrianon tauluissa, mutta pehmeämmin sivellinvedoin. Erityisesti pidin Piirton eteerisistä naishahmoista, joilla oli yllään upea asu. Voi kunpa näitä taideteoksia saisi edullisina julisteina, hankkisin heti!


Kuva on Taidesalonki Piirton Facebook-sivujen tämänhetkinen kansikuva. Siinä on Tapani Piirton öljyväreillä kankaalle maalaama ”Usvan takaa”, 80 cm x 60 cm ja Marja Uusiluoto-Raaskan käsin rakennettu ja poltettu, patinoitu kiviveistos ”Pegasos”, 23 cm x 23 cm x 13 cm.

Onnen hetkiä ja surumielisyyttä

Vanhan kirkkopuiston kohdalla osoitteessa Annankatu 16 on vierekkäin kaksi taidegalleriaa.
Galleria G12 esittelee vaihtuvassa näyttelyssään 28.1.2021 asti Päivi Kukkasniemen maalauksia. Kukkasniemi maalaa akryyliväreillä mdf-levylle pyrkimyksenään kuvata ohikiitäviä onnen hetkiä tavallisesta arjesta. Teokset syntyvät impulsiivisesti suunnittelematta. Näyttelyn teoksiin voi tutustua myös G12:n verkkokaupassa. Galleria G12:ssa toimii lisäksi taidelainaamo. Kaikki verkkokaupan ja näyttelyiden teokset voi ostaa kertaostona tai lainaamon kautta.


Vasemmalla Päivi Kukkasniemi, Yöruusu, 81 cm x 122 cm ja oikealla Ihanasti aina nyt, 81 cm x 122cm. En tiedä, miten teosten nimet ovat syntyneet, itse en nähnyt niiden välillä suurtakaan eroa, eivätkä ne jättäneet minuun selvää muistijälkeä. Yleisvaikutelma oli keväisen toiveikas teosten yhteneväisen värimaailman vuoksi.

Galleria Brondassa on tammikuun loppuun asti Panu Ruotsalon näyttely ”Hiljaiset maalaukset”.


Panu Ruotsalo: Hiljaiset maalaukset 2. Akryyli kankaalle, 108 cm x 120 cm.

Nämä teokset olivat omaan makuuni liian pelkistettyjä, karuja ja osa hyvin synkkiä. Omaan kotiini en niitä huolisi, sillä olo olisi ahdistunutta ja ankeaa tällaisten taideteosten keskellä.

Kalevankadun galleriat tarjoavat monipuolista taidetta

Galleria Halmetoja osoitteessa Kalevankatu 16, on tammikuun ajan Ville Rädyn kookkaiden taulujen valtaama. Viihdyin tässä miljöössä hyvin, sillä teema ”Underneath the Horizon” kätki kokonaisuutena voimakasväristen teosten sisään mielenkiintoisia yksityiskohtia, kerrostumia ja mittasuhteita. Usein tuntui, että sain katsella poikkileikkausta maapallon jostain kohdasta sälekaihtimien läpi.


Ville Räty: Fathom The Deep. Akryyli kankaalle, 120 cm x 100 cm.


Ville Räty: Subconscious Hazard. Akryyli kankaalle, 160 cm x 140 cm.

Galleria Duetto lähes vastapäätä Galleria Halmetojaa osoitteessa Kalevankatu 15 sijaitsee katutasossa yli sata vuotta vanhassa uusrenessanssitalossa. Kaksi huonetta käsittävän gallerian näyttelyt vaihtuvat kerran kuukaudessa. Niiden pääpaino on grafiikassa, mutta esillä on myös maalauksia ja veistoksia. Tammikuussa näytteillä on Airi Salosmaan veistoksia teemalla ”Valoa ja pimeää”. Gallerian kadunpuoleisessa huoneessa on valoa ja ihana keväinen tunnelma ikkunalaudalle somistettuja tulppaaneja myöten. Takahuoneeseen on sijoitettu elämän murheellisempiin hetkiin liittyvät veistokset. Veistokset kuvastavat paitsi taiteilijan henkilökohtaisen elämän vaiheita, myös yleismaailmallista muutosta – terveys ja sairaus, seura ja yksinäisyys, hyvä ja paha – korona-aikana ne koskettavat meitä kaikkia.


Airi Salosmaa: Päiväperho 1. Graniitti, vuolukivi, polyesteri, väri, h 46 cm.


Airi Salosmaa: Pikku punkkari. Graniitti, vuolukivi, polyesteri, väri, h 29 cm.

Tästä galleriasta ja näyttelystä ystävättäreni oli antanut minulle vinkin, ja samaisen vinkin haluan välittää edelleen tämän blogin lukijoille. Kannattaa käydä.

Upea Galerie Forsblom Yrjönkadulla

Arvorakennuksessa Vanhan kirkkopuiston koilliskulmassa osoitteessa Yrjönkatu 22 sijaitsee upea Galerie Forsblom. Jo sisäänkäynti (artikkelikuvassa) henkii arvokkuutta ja antaa odottaa jotain suurta.

Vasen puoli galleriasta on omistettu tammikuun loppuun asti Stig Baumgartnerin töille teemalla ”Key Figures”. Kankaalle maalatut öljyvärityöt perustuvat sommitteluperiaatteeseen, jossa yhdistyy sama määrä vaaka- ja pystysuoria palikoita. Keskiössä olevat värikkäät geometriset kuviot muodostavat hahmoja, elollisia tai elottomia.


Taaempana oikealla Stig Baumgartner: Up in the Sky, 140 cm x 200 cm. Etualalla vasemmalla Stig Baumgartner: Closed, 90 cm x 90 cm.

Gallerian takahuoneessa on yksitoista Rafael Wardin öljy- ja pastellimaalausta.


Rafael Wardi: Enkelit 7, 89 cm x 116 cm.

Gallerian oikea puoli on varattu Jacob Hashimoton kolmiulotteisille taideteoksille teemalla ”Progress” tammikuun loppuun saakka. Ensireaktioni oli, että WAU! Hashimoto käyttää teoksissaan materiaaleina paperia, puuta, akryylia, dacronia ja bambua. Kolmiulotteiset teokset koostuvat sadoista, elleivät jopa tuhansista pienoispaperileijoista, jotka on sidottu toisiinsa ja teoksen runkoon mustilla langoilla. Teoksissa on abstrakteja, graafisia yksityiskohtia huolellisesti suunniteltuna. Voi vain kuvitella, kuinka pikkutarkkaa ja aikaa vievää teosten työstäminen on ollut.


Jacob Hashimoto: The Very Landscape of Mythologies and Prophets, 168 cm x 154 cm x 22 cm.


Jacob Hashimoto: Methuselah, 168 cm x 154 cm x 22 cm.

Galerie Forsblom on suuri ja valoisa taidegalleria, jota ei galleriakierroksella missään tapauksessa pidä jättää väliin. Sijaintinsa puolesta se sopii niin kierroksen alku- kuin loppupäähän, tai vaikka keskelle sitä.

Paluumatkalla poikkesimme vielä Keskuskadulla Nespresso-myymälässä täydentämässä kahvivarastojamme. Myymälä on kuin galleria sekin värikkäine kahvikapseleineen, ja miten loistavaa palvelua siellä saa!

Marja

2 Comments

2 thoughts on “ILOA ELÄMÄÄN TAITEESTA

  1. Ville Räty kirjoitti:

    Kiitos nostosta. Tervetuloa
    työhuoneelle joku päivä.
    T. Ville Räty

  2. Marja Lähde kirjoitti:

    Kiitos kutsusta, saatanpa tullakin. Ihastuin tyyliisi ja taiteeseesi siinä määrin, että olisi kiinnostavaa nähdä lisää.

Comments are closed.