HUONEKALUOSTOKSILLA

HUONEKALUOSTOKSILLA

Olin siinä uskossa, ettei kotiini koskaan enää hankittaisi uusia huonekaluja. Tekstiilien ja piensisustuksen piti riittää sisustushankinnoiksi. Koskaan ei pidä sanoa ”ei koskaan”, sillä elämässä tilanteet muuttuvat ja niin muuttuvat suunnitelmatkin. Kun lastenlasten lukumäärä viime vuonna kasvoi, tulin siihen tulokseen, että lisäistuimia tarvitaan kaikkien läheisten istuttamiseksi samanaikaisesti ruokapöydän ääreen. Ja niin kävi, että meille kotiutui kaksi siroa mustaa kaunotarta.

Kyllä klassikon tuntee

Mieleeni tuli muisto reilun kymmenen vuoden takaa, jolloin istuin sisustuskurssin ensimmäisellä piirtämisen tunnilla AJK-jatkokoulutuksessa. Opettajamme Erkki Parhamaa havainnollisti pohjapiirustusten tulkintaa piirtämällä yksinkertaisen pyöreän kuvion, jossa oli tasaisin välein kolme pientä uloketta. ”Mitä tämä esittää”, hän kysyi. Tiesin heti: sehän oli ilmiselvästi Alvar Aallon suunnittelema kolmejalkainen jakkara päältäpäin katsottuna! Kyllä minä klassikon tunnistin.

Luulenpa, että ainakin siitä asti olen alitajunnassani kypsyttänyt tuon jakkaran hankintaa. Mikään hetken mielijohde ei siis ole kysymyksessä.

Hyvä design kestää aikaa

Oikea aika hankkia Artekin Jakkara 60 oli viimeinkin koittanut. Sille oli syntynyt tarve, ja Stockmannin verkkokaupasta sen sai kanta-asiakashintaan muutamassa päivässä kotiin. Alvar Aallon vuonna 1933 suunnittelema Jakkara 60 on funktionaalisen huonekalun perikuva. Se on Artekin myydyin tuote ja yksi maailman tunnetuimmista muotoilutuotteista. Ei ole pelkoa, että tämä huonekalu menisi pois muodista. Se on käytännöllisyytensä ja monikäyttöisyytensä puolesta ajaton. Alvar Aalto on suunnitellut monta designklassikkoa, jotka kestävät aikaa, ja Jakkara 60 on yksi niistä.

Artekin jakkara on trendikäs

Tänä päivänä Artekin Jakkara 60 on ajattomuuden ohella myös trendikäs. Kun Suomessa rakennetaan aina vain pienempiä koteja, tarvitaan juuri tällaisia siroja huonekaluja, jotka ovat kevyitä siirtää, monikäyttöisiä ja vielä pinottaviakin.

Jakkara 60 on kevyt ja siro huonekalu, se painaa alle kolme kiloa, eikä pinottavuutensa ansiosta vie paljon tilaa pienistäkään neliöistä.

Värivalikoimaa riittää

Jakkara 60:tä valmistetaan vaaleasta koivusta, ja sitä myydään vakiona koivuisena, valkoisena ja mustana sekä valkoinen/koivu ja musta/koivu yhdistelminä. Siitä on valmistettu ajoittain eriä lukuisissa muissakin väreissä. Meille valitsin maalatun mustan, joka on olohuoneemme puuosien tehosteväri jo ennestään. Mustana jakkara sulautuu hienosti mustan kirjahyllyn viereen tai mustakehyksisen lasikantisen sohvapöydän alle. Äkkisiltään ei edes huomaa, että olohuoneessamme mitään uutta onkaan.

Jakkaran monet funktiot

Jakkara on monikäyttöinen huonekalu. Se toimii yhtä hyvin varaistuimena kuin pikkupöytänäkin. Jos meillä on paljon vieraita, on olohuoneen valkoinen penkkikin otettava istuinkäyttöön ja Jakkara 60 saa funktion apupöytänä, jolle lasketaan kahvikuppi ja pullalautanen.

Jouluksi hankkimani huonemänty kukoistaa, kun hoidan sen kastelun tasaisesti Muurlan kastelupallon avulla. Jakkara on nyt tilapäisesti mainio kukkapöytä.

Laskin mielessäni, että joulupuuron nauttijoita on tulevana jouluna jo kymmenen, ja se tietää tarvetta lisäistuimille ruokapöydän ääressä. Makuuhuoneen penkki sijoitetaan pöydän ikkunapäätyyn, uudet jakkarat toiseen päätyyn.

Samat lisäistuimet voi siirtää olohuoneen sohvapöydän ympärille, kun on lautapelien aika. Paikkoja on sen myötä kuudelle hengelle, eli kaikki lastenlapset pääsevät mummin ja papan kanssa pelaamaan Afrikan Tähteä.

Moni käyttää jakkaraa yöpöytänä tai pienen eteisen ainoana huonekaluna. Meillä uudet jakkarat vaihtavat paikkaa vain olohuoneen ja keittiön välillä. Kun jakkaroita ei tarvita, toinen niistä naamioituu mainiosti olohuoneen lasikantisen sohvapöydän alle, missä se ei ole kenenkään tiellä.

Toisen jakkaran sijoitan odottamaan käyttöä joko olohuoneen nurkkaan mustan kirjahyllyn jatkoksi tai toiselle puolelle huonetta hyllyn eteen. Paikka määräytyy sen perusteella, kummalla puolella lastenlasten lelupussia on tarkoituksenmukaisinta kulloinkin säilyttää.

Kunpa koronapandemia jo hellittäisi, ja saisi ottaa takaisin menetettyjä lasten, vävyjen ja lastenlasten tapaamisia. Mummolassa ollaan täysin varustautuneina. Istuin löytyy nyt jokaiselle pyllylle ja pakastin on täynnä mummin leipomia pullia ja kahvikakkuja.

Marja

0 Comments