MUOTINUKEN VAATEKAAPPI – OSA 1

MUOTINUKEN VAATEKAAPPI – OSA 1

Varoitus! Tässä blogissa ei puhuta sisustuksesta. Yleisön pyynnöstä esittelen Barbie-nukeille ompelemiani vaatteita ja kerron niiden syntytarinoita.

Neuloosista vaatesuunnitteluun

Olen kutonut vauvan nuttuja, töppösiä, tumppuja ja pipoja perinteisesti aina kun odotan lapsenlapseni syntymää. Neljäs lapsenlapseni syntyi syyskuussa 2020. Sen jälkeen minulta tilattiin pipo vastasyntyneen isoveljelle. Sitten piti kutoa pipo toisellekin tyttären pojalle. Seuraavaksi Reijo pyysi kutomaan pipon, ja kudoinpa yhden vielä itsellenikin. Näiden käsitöiden valmistuttua en halunnut jättää langantähteitä nurkkiin lojumaan, vaan kudoin lopuista langoista pikkupojille kaulaliinat. Toiseen niistä silmikoin dinosaurusten kuvia, ja nurja puoli piti siistiä vuorittamalla kaulaliinan päät. Nyt puolestaan vuorikangasta jäi yli. Aloin suunnitella siitä mekkoa Barbie-nukelle. Ja sittenhän homma karkasi käsistä. Kiertelin Eurokankaassa kuin lapsi karkkikaupassa, ja löysinkin useita mielenkiintoisia kuoseja ja värejä. Kymmenen sentin pätkästä puolitoista metriä leveää kangasta saa kolmekymmensenttiselle muotinukelle aika paljon kaikenlaista.

Iltapukujen suunnittelua

Ihaninta oli suunnitella iltapukuja. Olen ommellut kapeita, runsashelmaisia, merenneitomallisia, avonaisia, savupiippukauluksellisia, laahuksella ja ilman – monenlaisia iltapukuja. Barbie-nukkeja minulla oli vuosi sitten kolme, ja lisäksi yksi Ken-nukke. Nyt niitä on paljon, paljon enemmän: tummatukkaisia, vaaleaverikköjä, punatukkaisia… Esittelen nyt ensimmäisen Barbie-nukkeni, Sara Sofia Susannan, garderoobin. Hän löysi tiensä meille jo kymmenen vuotta sitten, kun ensimmäiselle lapsenlapselle piti löytyä leikittävää mummolasta.


Korona-aikaa kun eletään, se näkyy myös Saran ilta-eleganssissa. Sininen paljetti-iltapuku mustin tyllisomistein, maskin kanssa tottakai. Toinen iltapuku syntyi mustasta paljettikankaasta. Sen olkaimiin löysin hienoa kapeata koristenauhaa. Tähän pukuun tein myös viitan siitä kaulaliinan ylijääneestä vuorikankaasta, josta mainitsin aiemmin.

Uimapukuja ja bikineitä

Jokaisella muotinukella pitää olla myös uimapuku. Missikisoja ei voi leikkiä ilman uimapukukierrosta. Jos olin onnistunut ompelemaan kapeat iltapuvut ilman kaavoja, uimapuvun ompelemiseen tarvitsin kaavan. Otin tarkat mitat nukestani ja piirsin uimapukukaavan skissipaperille. Kaavan mukaan leikatun puvun sovitin nuppineulattuna nuken päälle, tein tarvittavat säädöt, ja ompelin.


Sara sai kirkkaanpunaisen uimapuvun ja vihreät bikinit. Bikinit ovat kuin Bond-tytöllä.

Työvaatteita

Kaikilla Barbie-nukeillani on jokin ammatti, ja joissakin ammateissa tarvitaan työvaatteita. Sara on hammaslääkäri ja käyttää työssään valkoista takkia. Tässä vaiheessa vielä opettelin hihojen istutusta, mikä sujuu nyt jo hyvin. Kauluksen teko oli vähän hakusessa.


Valkoisen lääkärintakin alla on harmahtavan sinisestä trikoosta ommeltu koteloleninki.

Harrastuspukeutuminen

Kaikki harrastukset eivät edellytä tietynlaista pukeutumista, mutta Saralle olen ommellut yhden tanssimekon kilpatanssiharrastusta varten. Toinen on vielä työn alla, malli suunniteltu, kankaat hankittu, mutta en ole ennättänyt vielä ompelemaan. Siitä tulee kirkkaan punainen.


Korallinvärisessä tanssipuvussa taittuu niin tango kuin pasodoblekin.

Hellekesän vaatteita


Kankaan tähän hellemekkoon ostin kangaskauppa Menitasta. Samasta kankaasta tuli vielä hattu, kangaskassi, pusero ja vielä capritkin. Kuvassa kuitenkin ylioppilaslakki.


Toinen kesäinen asu on ommeltu valkoisesta brodeeratusta puuvillakankaasta. Kirkkaanpunaisesta uimapukukankaasta ompelin kivat takataskulliset caprit ja topin.

Häitä ja muita juhlia


Ystävän lakkiaisiin tai häihin sopii ruohonvihreä leninki tai mustavalkoinen asu. Laukku, kengät ja vyö ovat tulleet nukkeostosten myötä.


Kesän aikana ompelin seitsemän erilaista morsiuspukua. Omiin häihinsä Sara valitsi tämän morsiuspuvun. Sen tarvikkeet maksoivat 5,60 euroa. Trooppiseen ilmastoon suuntautuvalla häämatkalla on käyttöä värikkäälle mekolle, johon ostin kankaan edullisesti Eurokankaan poistomyynnistä.


Sara lähdössä lääkärikillan pikkujouluihin yönsinisessä strassein koristellussa samettimekossa. Kaula- ja rannekorun olen myös suunnitellut ja tehnyt.

Villaa talveen


Sara esittelee vaatekaappinsa sisältöä pukeutuneena pitkähihaiseen neulemekkoon. Mekko on ommeltu merinovillaneuloskankaasta. Sara viihtyy parhaiten kirkkaissa ja puhtaissa perusväreissä. Hänen garderoobinsa perustuukin siniseen, punaiseen, vihreään, valkoiseen ja mustaan.


Ulsteri ja leveälierinen hattu valmistuivat tummasta violetista villasekoitekankaasta, joka oli kiitollista ommeltavaa, koska se ei rispaantunut lainkaan ommellessa. Takin takaosassa on tamppi. Takki on tarkoituksella väljä, hihat ovat reilun pituiset, ja itse takki maxipituinen. Tämä siksi, että takkia tulee pitämään toinenkin Barbie-nukke, pitkä Irene. Irenestä ja hänen vaatekaappinsa sisällöstä lisää seuraavassa blogissa.

Marja

6 Comments

6 thoughts on “MUOTINUKEN VAATEKAAPPI – OSA 1

 1. Marja-Liisa Nikka kirjoitti:

  Aivan ihania! Olet kyllä taitava, miten saatkin kaikki pienet yksityiskohdatkin siististi vaatteisiin!

 2. Marja Lähde kirjoitti:

  Kiitos Marja-Liisa! Sorminäppäryys onneksi vielä riittää näihin haasteisiin. Valoa saisi kyllä olla enemmän, jotta näkö riittäisi myös. Tunnustan, että muutama pieni muovineppari on kadonnut nukkamaton uumeniin.

 3. Anita Huotari kirjoitti:

  Aivan mielettömän upeita vaatteita!
  Ryhdy vaihteeksi
  muotisuunnittelijaksi,
  sisustussuunnittelu on niin last
  season. 😂😂

 4. Marja Lähde kirjoitti:

  Anita, molemmat suunnittelualat ovat kiinnostavia. Työkseni en kuitenkaan enää suunnittele, mutta omaksi ilokseni kyllä. Toivoakseni tästäkin Barbie-villityksestä on iloa joskus myös muille kuin itselleni. Blogini on saanut niin hyvän vastaanoton, että jatkoa seuraa.

 5. Pirjo Koskela kirjoitti:

  Todella upeita ja monipuolisesti erilaisia vaatteita! Kaikki tyylikkäitä. Kyllä
  sulla on kädentaitoa ja mielikuvitusta.

 6. Marja Lähde kirjoitti:

  Kiitos Pirjo! Kun en enää ole nuori enkä nätti, on paljon kivempaa vaatettaa Barbie-nukkeja kuin itseään. Tulee sitä paitsi halvemmaksikin, niin vähän kangasta tarvitaan. Itse nuket ovat olleet se suurempi kuluerä. On ollut mieluinen koronaharrastus.

Comments are closed.