HABITARE 2023 – YHDESSÄ

HABITARE 2023 – YHDESSÄ

Helsingin messukeskuksessa syyskuun puolivälissä järjestetty huonekalunäyttely on jo muutaman vuoden ajan ollut esteettisesti upeasti toteutettu, eikä todellakaan enää kalpene esimerkiksi Tukholman vastaavan näyttelyn rinnalla.

Yhdessä

Tällä kertaa Habitare-näyttelyn teema oli ”Yhdessä – Together”. Teemaosasto oli vaalein verhoin erotellussa tilassa, jossa teemaa lähestyttiin erilaisin pöytäryhmin, sillä pöydän ääreenhän usein kokoonnutaan yhteen.

Itse näin teeman toteutuvan myös tavoissa, joilla eri tyylejä, aikakausia, materiaaleja tai värejä oli yhdistelty. Monet yrittäjät olivat yhdistäneet voimansa esiintyen rinnakkain samalla osastolla. Esimerkiksi Cozy Livingin osastolla olivat edustettuina Skanno, Virtasen, Heirol, Tulikivi, Saari-keittiöt, Matri, Essis by Lasilinkki ja Tarkett. Kuusilinna puolestaan esitteli suurella osastollaan moderneja sohvia rinnan 70-lukua henkivän vihreän vakosamettisohvan rinnalla.

Nuoret muotoilijat ja yritykset

The Block Habitare esitteli nuoria nousevia muotoilijoita, prototyyppejä ja alan tuoreita startup-yrityksiä.


Riku Taneli Toivosen ständillä oli mielenkiintoisia puusta työstettyjä esineitä. Erityisesti ihastuin takaseinän Drop-hyllyihin ja Wakka sivupöytään.


Ryijyt ovat jälleen trendikkäitä. Melissa Sammalvaaran ryijyt oli solmittu käsin teollisuuden ylijäämämateriaaleista.


AVERI on startup-yritys, jonka tuotannosta osa on jo päässyt jälleenmyyntiin Stockmannille. Nietos-seinäkellon ja Hilla-pöytävalaisimen ainakin tunnistin. Vekatut riippuvalaisinten varjostimet heiluivat kevyesti ilmavirrassa.

Rohkeita väriyhdistelmiä


Hakolan huonekalutehtaan uutuus oli Ville Auvisen suunnittelema pinottava Domino-penkki, josta voi rakentaa myös hyllyn. Jurvassa valmistettavaa penkkiä saa eri väreissä.


Hakola tekee yhteistyötä Annalan kanssa. Mm. kaikki raidalliset villakankaat ovat Annalan mallistosta.


Valloittavan värikäs ja leikkisä nurkkaus Annalan osastolla oli Laura Annalan suunnittelema STEP IN -tekstiili- ja taideinstallaatio. Se ilmensi hauskalla tavalla iloa, kerroksellisuutta ja runsautta, jota yleensä on totuttu näkemään muualla kuin Skandinaavisessa sisustuksessa. Voin vain kuvitella, kuinka mielellään lapsenlapseni olisivat sukeltaneet tuohon värikylläiseen ja tunnelmalliseen pesään.

Annalan osastolla näkyi yhteistyö Adean, Hakolan, Suomen Käsityön Ystävien ja Timberwisen kanssa.


Finarten matot ovat hurmanneet väreillään jo vuosia. Kuvassa seinällä STOOL-matto, 70% villaa, 30% tenceliä, tausta puuvillaa, käsin tuftattu, nukan korkeus 7 mm, design Antti Kekki. Kuvassa myös Palsta-tyyny ja Maininki-päiväpeitto.


Innolux lanseerasi keväällä Yrjö Kukkapuron suunnitteleman värikkään Perhonen-lattiavalaisimen. Habitareen siitä tuotiin myös valkoinen pöytävalaisin. Kumpi on parempi, värikäs vai valkoinen? Itse valitsisin valkoisen, koska valo tulee siitä luonnollisemman näköisenä, vaikka värikäs on hauskan näköinen varsinkin, kun siinä ei ole valo päällä.

Raino Ranta on Momono Oy:n perustaja ja omistaja. Hän on muotoilija ja taiteilija, joka on suunnitellut kaikki Momonon sisustuskankaat, ja on tuttu nimi myös Lapuan Kankureiden sisustustekstiilien suunnittelijana.


Jo klassikoksi muodostunut ihana sisustuskangas Utopia.


Momonon sisustuskankaiden uutuus: Muhevaa multaa.

Momonon osasto ihastutti sekä sisustustekstiileillään että niiden yhteydessä esitellyillä lasitaide-esineillään ja valaisimillaan. Tuo Utopia-kangas on ihan mun lemppari!


Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan tapeteista ei värejä eikä kuoseja puutu.

Hillittyjä maanläheisiä sävyjä


Voiko messuosasto enää suomalaisemmalta näyttää? Annon kattaus sinistä seinää vasten näytti raikkaalta ja kutsuvalta. Ja mikä kukka-asetelma riippuikaan pöydän yläpuolella!


Annon sisustustuotteiden väriskaala oli hyvin maanläheinen: sammalenvihreää, tummanruskeaa, beigeä, valkoisen ja sinisen eri sävyjä.


Lapuan Kankureiden kaunis osasto ja mielenkiintoinen esillepano. Seinällä näkyivät sisustustekstiilien värit ja kuosit.


Lapuan Kankureiden keltainen uutuushuopa Juhannus oli valmistettu suomenlampaan villasta ja värjätty kahvilla.

Kotimaista puuta

Monet yritykset olivat käyttäneet huonekalujensa valmistuksessa kotimaista puuta. Olikin ilahduttavaa nähdä, että suomalaiseen puuhun luotetaan huonekaluvalmistuksessa.


Jo monena vuonna olen kiinnittänyt huomioni Juuripuun pieneen, minimalistisesti aseteltuun osastoon. Tämä oli ehkä koko näyttelyn hiljaisin osasto, sillä koskaan en ole nähnyt henkilökuntaa paikalla. Ilmeisesti Juuripuulla kuitenkin menee kohtalaisen hyvin, koska sillä on varaa olla mukana Habitaressa omalla osastollaan, ja koska se luottaa samaan esillepanotapaan vuodesta toiseen. Mikäpä siinä, tuotteethan ovat hienosti suunniteltuja ja valmistettuja, puusepän käsityönä. Ainakin minä huomasin hienosti työstetyt huonekalut, ehkä joku muukin.


Woodion pesualtaat, kylpyammeet, WC-istuimet – ne ovat puuta. Tuotteissa käytetty materiaali on 100%:sesti vedenpitävää puukomposiittia, mikä tarjoaa ekologisemman vaihtoehdon keraamisille ja kivimateriaaleille. Tuotteet kestävät hyvin kolhuja, ovat kevyitä ja helppoja asentaa ja myös helppoja puhdistaa. Värivaihtoehtoja on useita.

Tummaa tunnelmaa

Habitaressa oli kaksi osastoa, jotka puhuttelivat minua tummalla tunnelmallaan. Toinen niistä oli Betonituotteen karun oloinen makuuhuone. En ehkä joka yö haluaisi nukkua näin tummassa ja kovassa tunnelmassa, mutta hotelliyö olisi mielenkiintoinen. Millaisia unia näkisin?

Toinen tumma osasto oli Naka. Vuonna 2018 perustettu Naka Finland Oy on kotimainen kylpyhuonetuotteita myyvä verkkokauppa. Siistit saippuatelineet ja WC-paperiteline tulivat minulle tutuiksi jo Kevätmessuilla Trendikodissa.


Ovela juttu sijoittaa osaston katseenvangitsijaksi tuo ”tynnyri”, joka siis oli vain somiste. Mutta voisihan tuoterepertuaaria laajentaa ja kehittää siitä joko kylpytynnyri tai ulos sijoitettava tulisija. Miten olisi – pallo on nyt Nakan kehitystiimillä.

Yhteenveto

Mieleen jäi ylijäämämateriaalien hyödyntäminen ja ekologiset tuotantotavat, kotimaisten puulajien runsas käyttö, esineiden muunneltavuus ja monikäyttöisyys sekä siirtyminen kohti rohkeampaa värien käyttöä. Habitaren esillepanoista voisi päätellä myös, että trendikoti on tänä päivänä runsaammin tavaraa sisällään pitävä, eikä kaiken aina tarvitse olla vakavaa ja käytännöllistä. Vähän leikkisyyttä sekaan, niin elämä on mukavampaa.

Marja

0 Comments