MAKUPALOJA MILANON HUONEKALUMESSUILTA 2016

MAKUPALOJA MILANON HUONEKALUMESSUILTA 2016

Mielenkiintoinen episodi sattui heti ensimmäisenä messupäivänä. Päästyäni portille kulunvalvontajärjestelmä kaatui juuri nenäni edestä. Mikä jono kasvoikaan taakseni sen kymmenen minuutin aikana, kun odottelin toimenpiteitä. Mieheni oli onnistunut pääsemään sisäpuolelle, ja otti kuvan, kun ”pomo” oli jumissa.

 

Milanon huonekalumessuilla oli kuuden päivän ajan melkoinen kuhina, kun noin 370000 messukävijää, joista 67% oli ulkomaalaisia, kerääntyi Fiera Milano Rho:hon. Yli 2400 näytteilleasettajaa esitteli siellä huonekalujen ja designin viimeisiä virtauksia. Jo 55. kerran järjestetty Salone del Mobile kattoi tänä vuonna myös EuroCucinan ja Salone del Bagnon. Niin keittiöistä kuin kylpyhuoneistakin olen kirjoittanut erilliset blogit täällä: www.sisustussuunnittelijat.pro/blogi. Seuraavassa keskityn sisustuksessa vallitseviin suuntauksiin oleskelutilojen näkökulmasta.

 

Yhdessäolon keskipiste

 

Olohuoneen pinta-ala on yleensä asunnon huoneista suurin, ja tuntuu siltä, että se kasvaa koko ajan. Olohuoneeseen nimittäin sijoitetaan aina vain enemmän toimintoja. Jo useita vuosia keittiö on yhdistetty olohuoneeseen ruokailutilan välityksellä niin, että on vaikea sanoa, onko ruokailutila osa keittiötä vai olohuonetta. Ainakin ruokapöydän ääressä vietetään yhä enemmän aikaa ja viihdytään niin perheen kuin vieraidenkin kanssa pitkiäkin aikoja. Milanon messujen ruokailuryhmissä näkyi tyylivaikutteita Aasiasta, Art Decosta ja 1970-luvusta.

 


Performax Intertrade Thailand. Tummaa bambua ja harmaata nahkaa.

 


Zanotta

 


Pacini & Cappellini

 

Olohuoneen uudet huonekalut

 

Sohvaryhmä nojatuoleineen ja sohvapöytineen on edelleen olohuoneen keskeisin kalustus. Olohuoneet kalustetaan nyt kodikkaan mukaviksi, ei liian hienoiksi tai pönöttäviksi. Vaikka messuilla näki paljon suuria oleskelutiloja sisustettuna, suunnittelijat huomioivat myös pienissä kaupunkiasunnoissa asuvat ihmiset. Tilaa säästäviä jatkettavia ruokapöytiä, pinottavia pikkutuoleja, pieniä ryhmiteltäviä sohvapöytiä ja siirrettäviä apupöytiä sekä huonekaluja, joilla on useampia eri toimintoja oli monilla näytteilleasettajilla.

 

Vahvan tulemisen olohuoneeseen ovat tehneet myös erilaiset hyllyköt, säilytettiinpä niissä sitten matkamuistoja, koriste-esineitä tai kauneimpia astioita. Tuskin kuitenkaan enää kirjoja, sillä kirjojen ostaminen ja omistaminen ei enää pitkään aikaan ole ollut trendikästä. Silti, nämä hyllyköt olivat ulkomuodoltaan juuri kuin viime vuosisadan avoimet kirjahyllyt.

 


Casamilano

 


Gianser

 

Senkit ja matalat kaapit kuuluvat taas olohuoneiden vakiokalustukseen.

 


Gervasoni

 


Harto

 

Vielä yksi olohuoneeseen viime aikoina hiipinyt huonekalu on pieni siro työpöytä tuoleineen. Mikäli teemme etätyötä kotona tai vaikka emme tekisikään, kannettava tietokone kuuluu lähes jokaiseen huusholliin laskujen maksamista tai erilaisten asioiden verkosta tilaamista varten. Tai sitten vaikkapa somettamista varten.

 


Harto

 


Thonet. Allegory Desk, Single Curve Stool

 

Puu, marmori ja sametti luovat kodikasta eleganssia

 

Puu, etenkin vaalea tammi ja tumma pähkinäpuu, metallit, lasi ja marmori olivat yleisimmät kalusteiden materiaalit. Ulkokalusteissa puu oli enimmäkseen rankkojakin sääolosuhteita kestävää teakia. Oli messinkiä ja kromattua terästä, lasia kirkkaana ja värillisenä sekä marmoria valkoisena, mustana, harmaana, tummanruskeana ja tummanvihreänä. Rottinki pitää pintansa. Sitä oli tuolien istuimissa, selkänojissa, käsinojissa, sängynpäätyinä ja valaisimien varjostimina.

 


Thonetin rottinkiset Hideout Lounge Chair -tuolit olivat muotoilultaan pesämäisiä.

 


Gervasoni. Ghost 12 -sohva.

 

Sohvien ja nojatuolien verhoilussa italialaiset luottivat edelleen nahkaan, mutta Milanon messujen yleisin verhoilumateriaali oli kuitenkin sametti. Painettuja kuvioita oli jonkin verran, mutta myös erilaiset tikkaukset antoivat elävyyttä verhoiluun. Sohvapöydissä selvästi eniten oli marmorikansia, joskin viime vuoden hittimateriaalia, lasia oli myös paljon.

 

Intensiivisten värien taidokkaita yhdistelmiä

 


Zanotta.

 

Tummat, murretut sävyt hallitsivat näyttelyosastojen seiniä luoden kehykset harkitulle tunnelmalle. Verhoilun yleisin väri näytti italialaisilla valmistajilla olevan keltainen, punainen syvästä viininpunaisesta poltettuun oranssiin tai vihreä. Paljon oli myös harmaan eri sävyjä ja roosaa. Muiden maiden valmistajat suosivat kalusteissaan tummanvihreätä yhdistettynä roosaan, tai tummansinistä yhdistettynä vaaleansiniseen. Valkoisia huonekaluja tai seiniä ei näillä messuilla juurikaan näkynyt. Useisiin huonekaluihin oli selvästikin otettu vaikutteita 70-luvulta. Kuinka elävästi tulivatkaan mieleen lapsuudenkotini tummansiniset plyysisohvat, jotka palvelivat ilman kunnostusta peräti 40 vuotta.

 


Montbel. Keltaisten huonekalujen suosittu väripari oli sininen.

 


Bontempi. Läpinäkyvästä muovista valmistetut käsinojat keventävät muhkeiden nojatuolien ilmettä. Nahkaremmi luo hauskan twistin ja tuo samalla käsinojan näkyvämmäksi.

 


Tässä Munna Designin tummanvihreään Newman-samettisohvaan on onnistuneesti yhdistetty vaalean roosan värinen rahi ja Ginger&Jaggerin tummanharmaata marmoria olevat veistokselliset pienet sivupöydät. Vaalean roosan värisellä taustaseinällä Ginger&Jaggerin pyöreä peili, jossa on kepeä kehys. Kalusteryhmän kruunaavat pöydille sijoitetut viherkasvit. Kokonaisuus on harmoninen, tyylikäs ja rento.

 


Munna Designin tummansininen Hughes-samettisohva ja viileän vaaleansiniset Polaire- samettinojatuolit. Sohvapöytä Ginger&Jagger, ja taustalla viherkasviviidakko.

 

Geometrian oppitunti

 

Erilaisia geometrisia muotoja näkyi paljon. Niitä oli kaikkialla: verhoilukankaissa, matoissa, metallissa, muovissa, lasissa, marmorissa ja puussa. Oli kolmioita, suorakaiteita, ympyröitä, neliöitä, raitoja, ruutuja ja kolmiulotteisia timantin muotoja. Terävimmät kulmat oli jätetty säilytyskalusteisiin, kun taas istuimissa oli eniten pyöreitä muotoja. Sohvat olivat pehmeitä, ja toisin kuin Tukholman huonekalumessuilla, edelleen melko muhkeita.

 

Viherkasvit valloittavat

 

On suosittua tuoda luonto sisään sisustuksellisin keinoin. Se merkitsee luonnonmateriaaleja, orgaanisia muotoja, kasveja ja luonnonläheisiä värejä. Viherkasvit ovat nyt supertrendikkäitä. Se näkyi jo Tukholman huonekalumessuilla, mutta Milano oli luonut sisustuksien lomaan aivan valtavia palmu- ja banaanipuuviidakoita. Viherkasveja käytettiin tilanjakajina, niitä riippui amppeleissa, ne muodostivat korkeita ja matalia ryhmiä lattioille, pöydille ja hyllyille. Kasvien vihreä toimii rauhoittavana taustana muulle värikkäälle sisustukselle. Viherkasvit myös puhdistavat huoneilmaa. Minimalisti asettelee leikkokukkansa näin: yksi vihreä oksa, mielellään suuri ja näyttävä kuten esimerkiksi peikonlehti, ja sen seuraan yksi tai muutama selkeälinjainen suurikokoinen kukka. Valkoiset kukat sopivat kaikenvärisiin sisustuksiin.

 


Pacini & Cappellini

 

Olohuone jatkuu ulos

 

Etelä-Euroopasta Suomeenkin pyrkii trendi, jossa pihakalusteet eivät ulkonäöltään enää eroa sisäkalusteista. Tyylillisesti terassit ja puutarhojen pergolat pyritään sisustamaan yhtenäisiksi sisätiloissa sijaitsevien oleskelutilojen kanssa, parhaassa tapauksessa jopa samoilla kalusteilla. Ulkona oleskellaan mahdollisimman paljon, aina sään salliessa.

 


Tribù.

 


Unopiù.

 

Kaiken kaikkiaan valokuvia tuli otettua lähes kaksi tuhatta, joista tähän kirjoitukseen sain vain pienen osan. Lisää kuvia erilaisilla otsikoilla voit käydä katsomassa osoitteessa www.facebook.com/cocovisio. Entä lähtisinkö uudestaan Milanoon, kannattiko messureissu? Minulle kaikki koettu ja nähty antoi niin paljon inspiraatiota ja energiaa tuleviin töihin, että kyllä kannatti. Hotelli ensi vuoden messuille on jo varattu.

 

Teksti ja kuvat: Marja Lähde

 

Marja Lähde, sisustussuunnittelija
marja@cocovisio.fi

0 Comments