NUORET SUUNNITTELIJAT MILANOSSA

NUORET SUUNNITTELIJAT MILANOSSA

Tänä vuonna jo 20. kertaa järjestetty Salone Satellite kokosi jälleen lahjakkaiden uusien kykyjen suunnittelemia töitä ja prototyyppejä yhteiselle foorumille. Näyttely on osa Salone del Mobilea eli Milanon huonekalumessuja, ja se on erinomainen ponnahduslauta alle 35-vuotiaille design-opiskelijoille ja uraansa aloitteleville suunnittelijoille ympäri maailman.

Dezeen, arkkitehtuurin ja designin aikakausilehti, valitsi Salone Satelliten osallistujista kahdeksan lupaavinta osastoa tai kykyä. Valittujen joukkoon mahtui peräti kaksi suomalaista: Luomo Collective ja Studio Wilenius. Tämä kertoo jotain maamme nuorten suunnittelijoiden potentiaalista. Salone Satellitessa esillä olo onkin ollut monen suomalaisen designerin ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Tapahtuman myötä saatu suuri medianäkyvyys edesauttaa tunnettuuden saavuttamisessa.


Hanna Särökaaren suunnittelema Lollipop pöytävalaisin.

Mielestäni yksi kauneimmista osastoista oli artikkelikuvassa näkyvä osasto Luomo. Sen hennosti vaaleanpunaiseen taittavat seinät loivat oivan taustan mustille veistoksellisille valaisimille ja pienesineille. Tätä osastoa ihasteltiin ja kuvattiin paljon. Luomon takaa löytyvät suunnittelijat Hanna Särökaari, Elina Ulvio ja Laura Väre.


Tässä kuvassa on Janne Johan Wileniuksen suunnittelema puinen pöytä nimeltä Reflection. Studio Wileniuksen osaamista on paitsi puun työstö huonekaluiksi myös lasitaide.

Salone Satellitessa esiintyi toinenkin suomalaisista naisista koostuva suunnittelijakolmikko. Studio Finnan muodostavat Anni Pitkäjärvi, Sarianna Niskala ja Hanna-Kaarina Heikkilä.


Finna. Riippuvalaisin Vuono on Pitkäjärven ja Heikkilän suunnittelema ohutviiluvanerista valmistettu kauniisti muotoiltu valaisin.

Kasper Nyman ja Simo Serpola olivat Milanossa myös viime vuonna ja saivat ansaittua huomiota silloinkin. Tänä vuonna kärkituotteiksi Nyman & Serpolan osastolta valikoituivat Nymanin suunnittelema tuoli Tom ja Serpolan suunnittelema seinävalaisin Lieke.


Tuoli Tom ja seinävalaisin Lieke

Salone Satellitessa esiteltävät työt on huolellisesti suunniteltu pienimpiä yksityiskohtia myöten. Niissä on käytetty luovasti erilaisia materiaaleja ja materiaaliyhdistelmiä, ja suunnittelussa on pyritty huomioimaan kierrätettävyys, esteettisyys ja toiminnallisuus. Painakaapa kaikki edellä mainitut suomalaisnimet mieleen, sillä uskon, että heistä kuulemme vielä. Monista Salone Satellitessa kannuksensa hankkineista nuorista suunnittelijoista on kasvanut kansainvälisesti tunnettuja nimiä.

Esittelen vielä kuvin muutamia muiden kuin suomalaisten tuotteita Salone Satellitesta. Seuraavat työt herättivät huomioni, osa esteettisyydellään, osa erikoisuudellaan:


Venise by PaulinePlusLuis, Belgium. Kiva seinävalaisin.


Winding Light by Anqi Tang, China. Kaunis katsella, mutta miten se toimii?


Pina Wall Swing by Massimo Cappella, UK. Kovia vauhteja tässä keinussa ei voi ottaa, muuten lyö selkänsä seinään.


Fluoripista bike by Adriano Design, Italy. Kuntopyörä kotiin. Sen on tarkoitus olla niin kaunis esine, ettei sitä tarvitse piilotella. Mutta onko se sittenkään tarpeeksi huonekalumainen?


Amisol valaisin by Daniel Rybakken. B Table pöytä by Ifeanyi Oganwu. Ribbon Chair tuoli by Nika Zupanc. Rybakkenin valaisimet ovat eleettömyydessään nerokkaan toimivia. Erikoinen sohvapöytä, näyttäisi muodostuvan kahdesta erillisestä puolikkaasta. Tarkoittaako tämä sitä, että pöydästä saa neliömäisen tai pitkulaisen aina tarpeen mukaan? “Rusettituoli” on suloistakin suloisempi.


Studio Bonpart, France. Tämä osasto oli Luomo Collectiven rinnalla yksi Salone Satelliten kauneimmista.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments