KEINUEN KESÄÄN

KEINUEN KESÄÄN

”Ai kun on kiva keinua, ai kun on kiva keinua”, lauloi kesämökkikiikussaan neljävuotias pikkutyttö herättääkseen naapuritontilla mökin ostokatselmuksella olevan perheen lasten huomion. No, vanhempani ostivat tuon kesämökin, ja naapurin pikkutytöstä tuli hyvä ystäväni ja leikkitoverini useiksi kesiksi eteenpäin.

Palaan vielä hetkeksi aikaan ennen kesämökkiä.


1950- ja 1960- luvuilla keinuttiin puistossa tällaisessa keinussa. Mahtaakohan Heinolan Maaherran puistossa enää olla tätä jäljellä. Kovat vauhdit siinä ainakin saatiin.

Kaikenlaiset keinut, keinutuolit, riipputuolit, riippumatot ja riippukeinut ovat nyt IN. Kesäaikaan niitä asennetaan terasseille, parvekkeille ja puutarhoihin kaiken ikäisille. Minulle keinu on aina kuulunut ja kuuluu edelleenkin kesään.

Lautakeinusta minulla on toinenkin muisto lapsuudestani. Olin muistaakseni yhdeksänvuotias jonottaessani taloyhtiön pihakeinuun. Minua puolta nuorempi tyttö keinui siinä pitkään ja hartaasti. Kun vain sisukkaasti odotin vuoroani, tyttö loihe lausumaan: ”Etkö tiedä kuka olen? – Olen Teija Sopasen tytär ja MINÄ keinun nyt tässä.” Kun aurinko jo rupesi laskemaan mailleen, Jaana Oravisto vihdoin luovutti ja pääsin kuin pääsinkin keinumaan.


Kotimainen Lillagunga-keinu.

Isä rakensi lautakeinun mökille minullekin, mutta ennen kaikkea muistan lapsuuteni mökkikesistä puisen puutarhakeinun. Siinä istuin serkkujeni ja tätieni kanssa jutellen, siinä luettiin Aku Ankkoja ja Agatha Christien dekkareita, nautittiin iltapäiväkahvit ja mehut, puhdistettiin mustikkametsän saaliit ja kudottiin villapaitaa. Puinen puutarhakeinu palveli yli kaksikymmentä kesää, kunnes sen tilalle hankittiin metallinen istuintyynyin varustettu puutarhakeinu, jossa oli markiisikankainen katos.


Kahden istuttava jenkkikeinu, Sapira Oy.

Kesän ulkotilojen sisustamiseen on tarjolla erilaisia keinumismahdollisuuksia, makuulla tai istuen, yksin tai kaksin, telineeseen, kattoon tai puunoksaan ripustettuna. Kuinka ihanaa onkaan lekotella riippumatossa kuunnellen lintujen laulua ja lehtipuiden havinaa tuulenvireessä. Jos silmät pysyvät auki, riippumatossa maaten on mielenkiintoista seurata valkoisten poutapilvien vaellusta sinistä taivasta vasten. Mikä kesäidylli!

Kun aikaisemmin oli valittava lautakeinu, puutarhakeinu tai riippumatto, niin nyt on riippukeinuissa ja riipputuoleissa valinnan varaa.


Fatboyn Headdemock-riippukeinu telineen kera. Saattaisin itse valita tämän keinun perinteisen riippumaton sijaan. Luulen, että se olisi selälleni armollisempi. Pitää toki koemaata ensin.


Tämä riipputuolimalli oli viime kesänä hyvin suosittu. Sitä myydään nimillä Aava ja Flow. Telineeksi käy vaikkapa Hammock Arc Chair Stand.


Hamacamundo-riipputuoli rentoon oleskeluun ulkona tai sisällä.

Ulkokalustevalikoimissa on myös keinujalaksin varustettuja tuoleja, siis ihan rehellisiä keinutuoleja.


Cane-Linen Parc-keinutuoli on omasta mielestäni siitä kauneimmasta päästä.


Kahden istuttava puinen Veera-keinutuoli, K-rauta.

Koko toukokuu on ollut ulkokalusteiden, myös keinujen myynnin sesonkiaikaa. Kesä on kuitenkin Suomessa lyhyt. Kannattaa pitää kiirettä, ellei sinulla vielä ole keinua hankittuna, sillä kohta niitä ei enää kaupoista saa. Keinuttelu on rentouttavaa, usko pois. Löysitkö yllä olevista kuvista mieleisesi?

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments