MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – KEITTIÖTRENDIT

MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – KEITTIÖTRENDIT

Asuntomessut ovat alkaneet Mikkelin Kirkonvarkaudessa, ja kestävät aina 13.8.2017 saakka. Asumisesta kiinnostuneille siellä on vaikka mitä nähtävää. Puitteet eivät tästä enää parane.

Millainen on asuntomessukeittiö? Ainakin se on väriltään valkoinen tai musta. Mustien keittiöiden osuus on entisestään kasvanut. Valkoiset keittiöt johtavat vielä messutalojen tilastoa, sillä niitä oli Mikkelin Asuntomessuilla 14:ssä kohteessa, kun mustia keittiöitä oli nyt kymmenessä kohteessa. Keittiövalmistajia oli edustettuna kaikkiaan 18, joten samasta muotista eivät asuntomessukeittiöt ole.


Kohde 19. Keittiössä toimii tammen ja valkoisen liitto, Puustelli.


Kohde 16. Musta-valkoinen Ala-Carte keittiö.

Vaalea marmori yhdistettynä mustaan tai valkoiseen keittiöön on yksi messukeittiöiden trendeistä. Vetimettömyys ja sileät ovimallit jatkavat voittokulkuaan. Kodinkoneet integroidaan mahdollisimman huomaamattomiksi kaapistoihin, koska keittiöt ovat yhtä tilaa ruokailun ja oleskelun kanssa. Sileä kaapistoseinä saattoi olla jopa neljän metrin korkuinen. Siinä tarvitaan jo kunnon tikkaita. Mutta hyvä idea säilyttää harvemmin tarvittavaa tavaraa. Joissakin kohteissa yläkaapit puuttuivat kokonaan tai niiden tilalla oli muutama kevyt avohylly.

Saareke tai niemeke on nykyään jo melkein vakio. Vain neljästä keittiöstä (kohteet 14, 22, 28 ja 29) se puuttui. Saareke erottaa keittiön kaapistot muusta oleskelusta ja usein liesitaso sijoitetaan siihen, jotta ruuanvalmistaja ei olisi selin oleskelutilaan nähden. Saarekkeet saattavat olla melko massiivisia, varsinkin silloin kun säilytystä on sijoitettu saarekkeeseen molemmin puolin.


Kohde 6. Keittiön saareke, Topi-keittiöt.


Kohde 10. Nixi-Keittiöt.


Kohde 11. Kontio Living.

Välitilat ovat laatoitettuja tai vettähylkivillä pinnoitteilla käsiteltyjä. Eniten oli lasilla suojattuja välitiloja, ja usein lasin takana oli luontoaiheinen kuva. Osa työskentelytasosta voi sijaita kaappien kehystämässä syvennyksessä, ja saarekkeessa on lisää työskentely- ja laskutilaa.


Kohde 3. Novartin keittiössä on räväkän punainen välitila ja vaaleanpunaiset kodinkoneet.


Kohde 12. JSP-Keittiöt, välitilassa lasin alla luontoaiheinen kuva.

Liesituulettimet ovat kehittyneet massiivisista ja koristeellisista malleista yksinkertaisen pelkistetyiksi, toisinaan katosta laskeutuviksi tai työtasosta nouseviksi, ja uusimpana villityksenä on liesitasoon integroitu malli. Astianpesukonetta ei enää tarvitse sijoittaa ergonomisesti oikealle korkeudelle – riittää, kun alaritilän voi nostaa yläritilän korkeudelle.


Kohde 27. Puustellin musta keittiö, jolle tammiviilupinta antaa kevyempää ilmettä. AEG:n astianpesukone, jossa nostettava alaritilä helpottaa koneen täyttämistä ja tyhjentämistä.

Keittiökaapistojen sisään on kehitetty uusia mekanismeja ja toimintoja. Kaapinovet työntyvät pois tieltä kaapin sivuilta sisään ja hyllyt ovat ulosvedettäviä. Tällaiset kaapit sisältävät yleensä aamiaiskaapeiksi suunniteltuja kokonaisuuksia. Kaapistoissa voi olla myös avoimia syvennyksiä, jolloin syvennyksessä voi istuskella vaikkapa viiniä maistellen. Liukuovien tuloa keittiökaapistojen vakiovarusteiksi saamme vielä odotella.


Kohde 20. Liesituuletin kuin koru. Pesualtaan messinkinen hana sävy sävyyn liesituulettimen kanssa. Sivuseinään on upotettu aamiaiskaappi. JSP-Keittiöt.


Kohde 26. Viininurkkaus, Puustelli.


Kohde 6. Topi-keittiöiden takaseinä on rauhallinen tammenvärinen tausta mustalle saarekkeelle, kun ovet on suljettu. Kaappien sisus on musta. Saareke on valaistu tyylikkäin eleettömin riippuvalaisimin.

Keittiökaapistojen mekanismit ja käyttömukavuus kehittyvät vuosi vuodelta pikku hiljaa. Pistorasiat osataan jo kätkeä siististi tasoihin. Kodinkoneisiin liitetään yhä enemmän älytoimintoja. Esimerkiksi Siemensin ja Boschin koneita voidaan etäohjata mobiililaitteiden, kuten älypuhelimen tai tabletin avulla. Ruuanvalmistuksesta on tehty helppoa ja hauskaa, ja keittiössä viihtyy koko perhe, jopa vieraatkin.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments