MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – KIVITALOT

MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – KIVITALOT

Enemmistö Mikkelin asuntomessutaloista on rakennettu puusta. Minulle puutalot ja hirsirakennukset tuovat aina mökkifiiliksen. Eikä siinä mitään pahaa, ollaanhan Mikkelin asuntomessualueella Saimaan rannalla, siinähän tuo kesähuvila ja talviasunto on samassa paketissa.

Muistatteko lapsuudestanne sadun “Kolme Pientä Porsasta”? Siinä porsaat rakentavat talonsa oljista, risuista ja tiilestä. Iso paha susi onnistuu puhaltamaan kumoon kaksi ensimmäistä taloa, mutta tiilitaloa se ei saa nurin. Johtuukohan ihastukseni kivitaloihin kenties tästä sadusta.

Olen nyt lukenut tämän vuoden asuntomessuilta aika monta blogia ja lehtijuttua, ja pääroolin tuntuvat aina saavan samat kohteet. Siksipä päätin tarjoilla lukijoilleni jotain muuta vaihteeksi. Asuntomessuilla on tänä vuonna vain kolme kivitaloa, kaksi valkoista rannassa, ja yksi musta metsän rajassa. Niiden sisustukset eivät mitenkään kalpene nimekkäämpien suunnittelijoiden sisustuksille, joten tässä niistä pieni kooste kuvien kera.

Kohde 18 Casa WelliKulho

Valo-korttelissa, rannan tuntumassa on Passiivikivitalojen energiatehokas kosteusturvakoti, johon muuttaa kuusihenkinen perhe pienen Hupi-koiransa kanssa. Talossa on seitsemän huonetta, keittiö, sauna, autokatos, varasto ja uima-allas, asuinpinta-alaa yhteensä 183 m2. Yläkerrassa on neljä makuuhuonetta ja TV-huoneena toimiva oleskelutila. Kaikki lapset nukkuvat yläkerrassa, jossa sijaitsee myös saunaosasto. Aikuisten makuuhuoneessa on ’en-suite’ -kylpyhuone ja ’walk-in’ -vaatehuone ja se sijoittuu alakertaan. Talo sijaitsee loivalla rinnetontilla, ja olohuone ja vanhempien makuuhuone ovat muutaman porrasaskelman alempana kuin keittiö, ruokailutila ja kodinhoitohuone. Suurelle perheelle asunto vaikuttaa varsin toimivalta.

Kohde 20 Passiivikivitalojen Kosteusturvakoti

Ei ihan edellisen talon naapurina, mutta melkein, on tämä yksikerroksinen rinnetontille rakennettu kivitalo. Keittiö, ruokailutila ja olohuone sijaitsevat muutaman porrasaskelman verran alempana kuin muu osa taloa. Kokoa on 156 m2 sisältäen viisi huonetta, keittiön, saunan ja autokatoksen sekä varaston. Terassilla on luksuselementtinä poreallas. Tämä koti on suunniteltu kolmelle asukkaalle, mutta suunnittelussa on huomioitu erilaisten tarpeiden muutokset tulevina vuosina.

Kohde 27 Villa Kuusikko

En ole koskaan aikaisemmin törmännyt mustaan kivitaloon, mutta tässä se nyt on. Talo on maltillisen kokoinen, vain 107 m2. Se on suunniteltu kahden aikuisen kodiksi, ja siinä on neljä huonetta, keittiö, sauna, autokatos ja varasto. Tilaa on riittävästi myös pois muuttaneiden aikuisten lasten vierailuja varten. Villa Kuusikko sijaitsee metsäalueen reunalla, ja terassi kiertää sitä kahdelta sivulta. Toisella sivulla on kiva patio grilleineen ja toisella poreallas. “Moderni kivitalo on sisustettu ajattomin ja klassisin elementein kestämään aikaa. Sisustusta kuvaavat veistoksellisuus ja vahvat kontrastit, joita luonnonvalo tuo esiin. Elämyksellisyyttä lisää taide.” Näin todetaan Deko-lehden virallisessa messuluettelossa. Tämä oli minulle yksi messujen mieluisimmista taloista ja sisustuksista, vaikkakin sijainnin puolesta valitsisin jonkin toisen kohteen.


Kun kapeaan eteiseen ei mahdu laskutasoa, voidaan asia ratkaista näinkin. Puustellin eteiskaapistossa on kolo, johon voi laskea kädestään avaimet, kännykän ja postit.

Mikkelin Asuntomessuilla oli toinen toistaan hurmaavampia asuntoja, ja ainakin minä sain niistä paljon sisustusinspiraatiota. Kannattaa siis käydä paikan päällä, jos vaikka lomareissu Mikkeliin päin vie.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments