MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – SIEVITALO TUNTURIKOIVU

MIKKELIN ASUNTOMESSUT 2017 – SIEVITALO TUNTURIKOIVU

Ensimmäinen asuntoesittelyni Mikkelin asuntomessuilta on kohde 1, Sievitalo Tunturikoivu 140. Syynättyäni tarkkaan kaikkien kohteiden pohjapiirustukset, tulin siihen tulokseen, että tämän talon pohja on selkein ja toimivin. Lisäksi kyseisestä kohteesta on toistaiseksi kirjoitettu ja kuvia julkaistu kovin vähän, ja se kyllä ansaitsee parempaa huomiota osakseen.

Hyvän pohjaratkaisun tunnusmerkit

Mistä muodostuu toimiva asunnon pohja? Eteisen ei tulisi olla loputtoman pitkä, kapea ja pimeä käytävä, vaan emännän pitäisi päästä eteisestä sujuvasti keittiöön ostoskassien kanssa, ja vieraiden puolestaan suoraan olohuoneeseen. Eteisestä kulku WC:seen. Keittiö, ruokailutila ja olohuone mielellään jonkinlaisessa yhteydessä toisiinsa. Päämakuuhuoneesta käynti lähellä sijaitsevaan kylpyhuoneeseen. Kaikki edellä luetellut kriteerit kohteen 1 pohjaratkaisu täyttää.

Lisäksi arvostan sitä, että asunto on yhdessä tasossa, puhumattakaan sen muuneltavuudesta. Perheen aikuistuva nuori saa jo hieman yksityisyyttä huoneessa, joka sijaitsee välittömästi talon sisäänkäynnin läheisyydessä. Tuosta huoneesta on jopa oma käynti muun perheen ja vieraidenkin käytössä olevaan WC:seen. Myöhemmin, nuoren muutettua pois kotoa, huoneelle on helppo keksiä uusi käyttötarkoitus. Se soveltuu yhtä hyvin yksityisyrittäjän työhuoneeksi kuin yksin jääneen isovanhemman huoneeksi. Se on mitä mainioin vierashuone, ja voihan siihen ottaa vaikka alivuokralaisen. Pikkulinnut lauloivat, että päämakuuhuone sisustettaisiin messujen jälkeen keskemmälle asuntoa, ja asuntomessuille makuuhuoneeksi sisustetusta huoneesta tulisikin arkiolohuone. Tässä vain muutama esimerkki Sievitalo Tunturikoivun muuntautumiskykyisestä pohjaratkaisusta.

Sisustussuunnittelu

Dekolehden virallisen messuluettelon yleiskuvausta lainaten, kohde 1 on “tyyliltään kodikas ja ajaton kokonaisuus, johon graafiset kontrastit ja etniset vivahteet tuovat jännittäviä yksityiskohtia”. Tuo kuvaus kolahti minuun heti täysillä. Sehän kuulosti tyyliltä, jota itse omassa kodissani tavoittelen.

Linda Baki Sisustussuunnittelu LB Design:sta ansaitsee kehut tämän kohteen sisustuksesta. Hän on valinnut ajattomia, laadukkaita huonekaluja, mm. ihailemiani tanskalaisia BoConceptin huonekaluja. Skandinaavisen muotoilun helmien lomaan sujahtavat sutjakasti monet kansainväliset klassikot.

Raikkaat värivalinnat

Mustan värin suosio kotien sisustuksissa näyttää jatkuvan. Valkoisen ja harmaan ohella siihen on tässä kohteessa yhdistetty paljon keltaista ja myös ripaus vaaleanpunaista. Olohuoneen ja päämakuuhuoneen kaikissa ikkunoissa oli ihastuttavat valkoiset pellavaverhot, jotka oli kantattu mustalla. Mustavalkoiset ja musta-hopeiset samettipintaiset tapetit loivat upean taustan huolella valituille sisustuselementeille.

Luonnonmateriaalien käyttö

Runsas luonnonmateriaalien, kuten puun, kiven, betonin, nahan, puuvillan, villan ja pellavan käyttö tekee asunnosta kodikkaan ja samalla ylellisen oloisen. Keittiön välitilaan oli valittu sinisen ja harmaan sävyissä kimaltelevat mosaiikkilaatat. Pesuhuoneessa samansävyiset laatat koristivat osaa seinästä kuusiokulmion muotoisina.

Sisustuksen pienet yksityiskohdat

Virpi Mäkisen ja Manuela Boscon maalaamat taulut sekä Neiti Neilikan toimittamat viherkasvit ja leikkokukat viimeistelevät tämän maltillisen kokoisen kodin ihastuttavan tunnelman.


Olohuoneen taulu on Virpi Mäkisen maalaama.


Nojallaan oleva taulu on Manuela Boscon käsialaa ja nimeltään “No Matter How, The Why is Enough”.

Ulkotilat lisäävät arkeen luksusta


Lasitetulla terassilla tarkenee vielä pimeinä syysiltoinakin. Vanhan ompelukoneen jalka jatkaa elämäänsä lasikannen alla sivupöytänä.


Välittömästi lasiterassin vieressä sijaitsee ulkoporeallas.


Pihalla on lisäksi vesipisteellä varustettu katettu patio, jossa on mukava kesällä grillata tai savustaa ruokaa, sekä ruokailla sinne sijoitetun ruokapöydän ääressä.


Koko rakennuksen pitkä sivu on terassia, jota reunustavat pirteän keltaiset pylväät.

Tämä viehättävä kokonaisuus sijaitsee Suomi-korttelissa aivan messualueen alkupäässä. Sen suojainen piha-alue rajoittuu Nordenstrengin puistoon, ja rannassa olevalle messualueen asukkaille yhteiselle Huldanrannan nuotiopaikallekin on vain kivenheiton matka.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments