ASUNTOMESSUJEN PERSOONALLISET KODIT

ASUNTOMESSUJEN PERSOONALLISET KODIT

Ajellessani Mikkelistä kotia kohti pohdiskelin mielessäni, mikä ero on asunnolla ja kodilla? Olinhan juuri käynyt asuntomessuilla tutustumassa erilaisiin koteihin – vai pitäisikö kuitenkin tässä vaiheessa vielä puhua asunnoista. Eihän niissä vielä asu ketään.

Mikä tekee asunnosta kodin

Koti on jokaiselle asukkaalle se oma turvapaikka, joka syntyy ennen kaikkea itselle tärkeistä huonekaluista ja esineistä sekä ihmisistä tai lemmikkielämistä, jotka siellä hänen kanssaan asuvat. Koti on paikka, jossa on kaikki se, mikä saa arjen sujumaan. Asunto on persoonallinen, jos sisustuksesta voi päätellä, mitä asukas harrastaa, missä hän viettää eniten aikaa kotonaan ja mitä hän siellä tekee. Taide, kirjat, dvd-kasetit ja valokuvat kertovat asukkaasta paljon. Persoonallinen asunto on koti. Ymmärrän hyvin, että niinkin julkinen tapahtuma kuin asuntomessut on, ei välttämättä saa asukasta laittamaan esille niitä kaikkein tärkeimpiä ja paljastavimpia esineitä. Siksi läheskään kaikki asuntomessujen asunnot eivät olleet persoonallisia.

Kun olet myymässä kotiasi, todennäköisesti ennen ensimmäistäkään asuntonäyttöä poistat näkyvistä henkilökohtaisimmat asiat. Näin myös välittäjät neuvovat tekemään. Silloin asunto näyttää enemmän mahdollisen ostajan tulevalta kodilta kuin sinun kodiltasi. Ja sehän on tarkoituskin myyntitilanteessa.

Asuntomessujen asunnot näyttivät enimmäkseen myytäväksi laitetuilta kodeilta. Sisustuksellisesti useimmat niistä olivat harmonisia kokonaisuuksia, joissa oli aistittavissa tunnelmaa. Joissakin kohteissa oli toki persoonaa enemmän näkyvissä kuin toisissa. Esimerkiksi taidetta oli näillä messuilla esillä poikkeuksellisen paljon, kirjoja ja kirjahyllyjä sen sijaan vähän. Seuraavassa viiden persoonallisen asuntomessukodin lyhyt esittely.

Kohde 12 Honka Ankkuri

Ei epäilystäkään, mitä tämän perheen asukkaat harrastavat. No, veneilyä tietenkin. Siitä kertoo jo talon nimi ja sisääntulon vieressä oleva suuri ankkuri. Talon sisustuksesta löytyy vähän väliä esineitä, jotka viittaavat veneilyyn, mutta siellä on myös harrastehuone varustettuna monipuolisilla kuntoiluvälineillä. Aaltoilevat laatat saniteettitiloissa ja kuvatapetti harrastehuoneen seinällä viittaavat nekin vesielementtiin. Puurunkoiset erikoiset kalusteet ja uniikit taideteokset lisäävät osaltaan kodin persoonallisuutta. Sisustussuunnittelusta on vastannut Vepsäläisen Tanja Luoma-Aho tavoitteenaan rentous, viihtyvyys, kerroksellisuus ja kodinomaisuus. Honka Ankkuri on rennon kodikas kokonaisuus, jossa asukkaat varmasti tulevat viihtymään.


Työhuoneessa on monesta nykyasunnosta puuttuva kirjahylly.


Kylpyhuoneen seinä on kuin aaltojen väreilyä. Koristeena vanhan kuunarin pienoismalli.


Harrastehuoneen takaseinää peittää merihenkinen kuvatapetti. Puisen korkean kaarevan kaapin sisään on kätketty monipuolinen kuntoilulaite.


Taideteos, taiteilija Kirsimaria Törönen-Ripatti, Studio Wäkewä.

Kohde 14 Älvsbytalo Uusi Aamu

Tässä kohteessa on onnistuneesti yhdistetty laadukkaita suomalaisia kalusteita edullisempiin huonekaluihin. Vaikka osa perheen vanhoja huonekaluja on tuotu uuteen kotiin, on sisustuksen yhtenäinen linja pystytty säilyttämään. Omat suosikkini, Muuramen säilytyskalusteet, ovat löytäneet paikkansa tästä kodista. Sisustuksen on suunnitellut Studio Paratiisista Asta Aalto. Älvsbytalo Uusi Aamu on tyypillisen suomalaisen lapsiperheen koti, joka on suunniteltu toimivan arjen elämistä varten.


Makuuhuone, jossa koko seinän korkuisena sängynpäätynä persoonallinen puureliefi.


Olohuoneen sohvapöytänä pelipöytä perheen yhteisiä hetkiä varten.


Ruokailutilan avoin astiahylly, jonka sisältö kertoo perheen makumieltymyksistä.

Kohde 17 Ainoa Villa HelKa

Deko-lehden virallinen messuluettelo kuvailee kohdetta näin: “Villa HelKa on kotoisa yhdistelmä nostalgiaa ja trendejä. Sisustuksen punaisena lankana ovat hieman nostalgiset, murretut sävyt ja 50-luvun vivahteet. Pehmeyttä ja kotoisuutta tuovat tekstiilit ja valaisimet.” Kalusteet tähän kotiin ovat löytyneet Askon valikoimista. Kahdelle aikuiselle suunniteltu koti on mielestäni yksi messujen persoonallisimmista. Asukkaat ovat itse esittäneet sisustussuunnittelijalle, Valosilmän Elisa Hillgenille, väritoiveensa ja kertoneet harrastuksistaan. Jo median ennakkoretkellä huhtikuussa kiinnitin huomiota seinien väri- ja tapettivalintoihin, jotka antoivat esimakua lopullisesta sisustuksesta. Katso oheiset kuvat, oletko samaa mieltä, että tässä kodissa on persoonaa?


Makuuhuone


Työhuone


Ruokailutila


Retrotyyliset valaisin ja hana ovat harkittuja valintoja.

Kohde 21 Rauhan ja Onnin Jukkatalo

Kyseessä on eläkeikäisen aktiivisen pariskunnan koti, jonka Jukkatalon Sari Helin on suunnitellut tulevaisuutta silmällä pitäen esteettömäksi. Talon asukkaat pitävät taiteesta ja kerroksellisuudesta sekä viihtyvät maanläheisissä sävyissä. Vaaleata marmorikuviota on pinnoissa runsaasti, osa laminaattina, osa laattoina, joten marmori on selvästikin asukkaiden suosikkimateriaali.


Keittiössä on ihana retroradio.


Ruokailutilan seinällä paistaa aina aurinko. Taulun “The Second Ray of Light” on maalannut Timo Grönqvist.


Olohuoneen suurikokoinen taulu on myös Timo Grönqvistin käsialaa.


Olohuoneesta on esteetön näkymä Saimaalle. Perinteinen keinutuoli, viherkasvit ja kirjat kuuluvat asukkaiden elämään.

Kohde 26 Kotikontti

Monet Kotikontin kalusteet ovat peräisin asukkaiden vanhasta kodista. Uudet kalusteet myötäilevät vanhojen huonekalujen aloittamaa ajattoman selkeätä tyyliä. Bongasin monia design-klassikoita tästä kodista. Talon emäntä, Johanna Tiusanen, on itse suunnitellut talon sisustuksen ja valinnut itselleen tärkeitä sisustuselementtejä.


Vierashuoneen Egg-tuoli ja Artekin sivupöytä ovat asukkaan entisestä kodista.


Olohuone. Moritz A217 -sohva Vepsäläiseltä.


Makuuhuoneen String-hylly ja vanha nojatuoli ovat sulassa sovussa keskenään. Valokuvat personoivat kotia.

Esittelemäni kodit ovat tavallisten ihmisten koteja. Niiden asukkaisiin on helppo samaistua. Onko sinun kotisi persoonallinen ja miten se näkyy? Yhdisteletkö mielelläsi uutta ja vanhaa, löytyykö kodistasi kerroksellisuutta, ovatko henkilökohtaiset tavarasi esillä vai piilossa? Oli miten oli, pääasia on, että juuri sinä viihdyt kodissasi.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments