MIKKELIN ASUNTOMESSUJEN TUNNELMALLISET OLOHUONEET

MIKKELIN ASUNTOMESSUJEN TUNNELMALLISET OLOHUONEET

Median edustajana minulla oli tilaisuus vierailla tämän vuoden asuntomessuilla useana päivänä. Luonnollisesti kiinnitin eniten huomiota sisustuksiin – materiaaleihin, väreihin, valaistuksiin ja kalustamiseen pienimpiä yksityiskohtia myöten. Aikaisemmissa blogeissani olen jo käsitellyt keittiötrendejä ja ylellisiä makuuhuoneita, nyt on sitten olohuoneiden vuoro. Asukkaat messualueelle rakentuviin koteihin tulevat erilaisista lähtökohdista, joten sisustuksetkin ovat erilaisia. On isolla rahalla tehtyä, ja omat entiset kalusteet mukaan ottavia asukkaita. On myös eri elämäntilanteissa olevia ja eri ikäluokkia edustavia muuttajia. Kierrätän sinua tässä blogissa seitsemässä erilaisessa tunnelmassa, jotka voi parhaiten aistia kohteiden oleskelutiloista. Sanotaanhan, että olohuone on kodin sielu.

Kohde 8, Villa Saimaanhelmi

Lähdetään liikkeelle selkeän, vaalean skandityylin edustajasta. Valkoisen talon sisustuksesta on vastannut Kirsi Valanti. Täällä on valkoiset seinät, vaalea lattia ja katto. Takka ja olohuoneen peräseinälle jäävä eleetön keittiö ovat myös valkoiset. Järvelle päin olohuone on 6 metriä korkea, ja maisemaikkunat ylettyvät lattiasta kattoon. Valoa suorastaan tulvii suurista ikkunoista, joissa ei verhoja näy. Väriä sisustukseen tuovat Woodnotesin mustavalkoinen graafinen matto, sohvatyynyt ja Taidekeskus Salmelasta lainatut taideteokset.Kohde 16, Asunto Oy Saimaan Ateljee I

Korkealla, kalliorinteen päällä sijaitsee valkoinen talo, jonka olohuoneen ikkunoista on hulppeat näkymät Saimaalle yli rantaviivan ääressä sijaitsevien talojen kattojen. Ihastuin erityisesti tämän asunnon sijaintiin. Sisustus on Netta Avikaisen käsialaa. Se on tehty Suomi 100 -hengen mukaisesti modernein skandinaavisin kalustein. Seinät, lattia ja katto ovat vaaleat, huonekaluissa on mustaa, valkoista ja ruskeaa. Sisustuksessa nahka sekä kiiltävien ja mattapintojen muodostamat kontrastit luovat ajattoman, linjakkaan ja toimivan tyylin.Kohde 15, Fiskarhedenvillan Ajaton

Vaikka tämäkin talo on ulkoapäin valkoinen, siirrymme nyt vaaleista sisustuksista tummempiin sävyihin. Sisustussuunnittelija Annarina Yöntilä on taikonut hämyisen rauhalliset oleskelutilat hillityn pehmeillä sini- ja ruskeanharmaan sävyillä. Hieman patinoituneen puun käyttö lämmittää tunnelmaa. Sisustus on yhdistelmä kiinnostavia, persoonallisia yksityiskohtia, ja sillä yhdessä taidokkaan värien käytön kanssa on saatu aikaan viihtyisyyttä ja harmoniaa. Sohvat on verhoiltu sametilla ja koristetyynyt ovat myös samettia. Juuri se, että sisustuksessa on yhdistelty kovia ja pehmeitä materiaaleja, pelkistettyä ja rouheaa, luo oleskelutiloihin kontrastia ja mielenkiintoa.


olohuone

yläkerran oleskelutila

Kohde 24, MinunVALO

Teräsrunkoinen okrankeltainen puutalo on sisäänkulkuun päin oudon näköinen pienine ikkunoineen. Sisään astuttaessa kaikki kuitenkin muuttuu – eteisestä avautuu suora näkymä Saimaalle läpi olohuoneen suurten rannanpuoleisten ikkunoiden. Sisustuksen on suunnitellut Anita Koponen. Siinä on pyritty industriaalishenkiseen loftmaiseen tunnelmaan, jonka kulmakivinä ovat musta rauta, puu, betoni ja lasi. Mustat ikkunanpuitteet, ovenkarmit ja väliovet tukevat sisustuksen henkeä. Kaikki lattiat ovat vaaleata betonia. Vaikka sisustus on jykevä, maskuliininen ja pelkistetyn selkeä, on se silti mielestäni kodikas.Kohde 10, Honka Ink

Hirsitalo on päältä musta, mutta sisältä hirsi on jätetty puunväriseksi. Musta väri näkyy olohuoneessa pieninä ripauksina ikkunanpokissa ja muutamissa sisustuksen yksityiskohdissa. Osa seinistä on käsitelty harmaalla kalkkimaalilla, jolloin tunnelma ei ole ihan niin kesähuvilamainen. Sisustussuunnittelun takaa löytyy tuttu nimi: Jonna Kivilahti alias Mrs Jones. Tunnelmassa voi aistia tanskalaista hyggeä, johon sopii luonnonmateriaalien suosiminen. Runsaasti sisustuselementtejä sisältävä kokonaisuus on rennon kodikas.Kohde 6, Kannustalon Harmaja Saimaa

Tunnusomaista asunnon sisustuksessa ovat lämpimät, pehmeät värit. Kun lattia on kylmää ja kovaa laattaa, seinien puunvärinen sormipaneeli pehmentää vaikutelmaa. Olohuoneesta löytyy hiekan, terrakotan ja harmaan sävyjä, joihin mustat ikkunanpokat ja musta takka luovat kontrastia. Sisustus koostuu puusta, messingistä ja sametista sekä hienosta kombinaatiosta eri brändien kalusteita. Ikean rottinkiseinäinen kaappi suorastaan kukoistaa tässä ympäristössä. Lämmin, kodikas ja elegantti sisustus, joka tuo tuulahduksen keskieurooppalaista fiilistä. Pintamateriaalit ja kiintokalusteet on suunnitellut Kirsi Valanti, kalustussuunnittelun on toteuttanut Susanna Vento.Kohde 2, Design-Talo Pala

Sisustussuunnittelija Mikko Toppala on luonut mustaan taloon rohkean, kansainvälistä tunnelmaa henkivän sisustuksen. Sisustus on mustavalkoinen, jossa poikkeuksellisesti musta onkin pääroolissa. Sitä on seinissä, kalusteissa, tekstiileissä ja takassa. Muutamat valkoiset kalusteet ja sisustusesineet korostuvat kauniisti mustaa vasten luoden vahvan kontrastin. Tämä tumma sisustus ei jättänyt kylmäksi, siitä joko pidettiin tai sitä vihattiin. Intensiivinen tunnelma välittyi hyvin, ja minusta tämä on hieno kokonaisuus asukkaalle, joka ei koe sitä liian synkäksi.


olohuone

ruokailutila

Millaisesta tunnelmasta sinä pidät? Osuiko kenties jokin yllä esitellyistä oleskelutiloista sinun makuusi? Kodin sijainti ja näkymät ikkunoista ovat tärkeitä, mutta loppujen lopuksi sisustus puhaltaa kotiin sen oikean hengen.

Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija

0 Comments