IDEOITA KEITTIÖREMONTTIIN ASUNTOMESSUILTA

IDEOITA KEITTIÖREMONTTIIN ASUNTOMESSUILTA

Minulla ei oikeastaan ole mitään akuuttia remontin tarvetta kotonani, onhan asunto, johon muutin viime vuoden lopulla, vasta seitsemän vuoden ikäinen. Kotini on kaikin puolin toimiva, mikään ei ole rikki tai repsota, mutta vähiten tyytyväinen olen keittiön ulkonäköön. Joten jos jotain lähivuosina remontoidaan, niin se on sitten keittiö.

Porin asuntomessut olivat jo yhdeksännet asuntomessut, joissa kävin katsomassa, miten suomalaiset asuvat tai haluaisivat asua. Tänä vuonna olin erityisesti kiinnostunut keittiöistä. Peräti 19 keittiökalustevalmistajaa esittäytyi messuilla. Suurin osa keittiöistä oli Puustellin ja Noblessan mallistoista.

Keittiökaapistojen värit ja ovimallit

Koska olen tyytymätön ennen kaikkea nykyisen keittiöni ulkonäköön, tarkastellaanpa ensimmäiseksi keittiökaapistojen värejä. Mustat keittiöt ovat vallanneet alaa asuntomessuilla jo muutaman vuoden ajan, ja onhan niitä Porissakin paljon. Tummien keittiöiden joukossa on myös tummanharmaita, musta-valkoisia, ja yksi tummansininen.


Omasta mielestäni komein musta keittiö on kohteessa 21 Jokilammi. Keittiömaailman A la Carte -malliston viilupuinen keittiökaapisto on supertyylikäs.


Tässä harmaassa Noblessan keittiössä on kauniin samettinen pinta. Kohde 11 Talo Luvia.


Tummansininen on yksi lempiväreistäni. Tämä Epoq-keittiö on Porin Gigantista. Välitilan tausta on erityisen kaunis. Kohde 23 Luoto.

Meille ei kuitenkaan tule tummaa keittiötä. Kerrostalon pienessä tilassa se olisi ahdistava. Sitäpaitsi en oikein usko tämän mustan kauden kestävän enää kovin kauaa. Eihän mustia talojakaan enää näkynyt Porissa, vaikka niitä Seinäjoella ja Mikkelissä oli ollut useita.

Valkoisia keittiöitä Karjarannan alueella on joka toisessa kohteessa. Valkoinen on ajaton väri, eikä siitä sen enempää. Kiiltävät valkoiset pinnat ovat väistymässä ja mattapintaiset tulevat tilalle. Myös vaaleat eloisat viilupinnat ovat nouseva trendi. Vaaleat, vaan ei valkoiset pinnat saavuttavat suosionsa huipun kuitenkin ehkä vasta tulevaisuudessa.


Puustellin kiiltävä valkoinen keittiö kohteessa 20 Casakivi. Työtaso on Superwhite Louhi -kvartsitaso. Siemensin kodinkoneet, allas Blanco Subline 500 U ja hana Oras Alessi. Onhan se hieno, ja jotenkin niin ylellinen. Saarekkeen yläpuolella olevat valaisimet ja edessä olevat jakkarat vielä lisäävät tyylikkyyspisteitä tälle keittiölle.


Tämä kiiltävä valkoinen Noblessa-keittiö on kohteessa 10 Pori Energia Valovoima. Mustine tasoineen se muistuttaa kovasti entisen kotini keittiötä, jota minulla rehellisesti sanoen on ikävä.


Puustellin valkoiset mattapintaiset vetimettömät kaapinovet ovat yksinkertaisen ajattomat. Kohde 24b As Oy Porin Villa Sun. Olisiko tässä hyvä alku meidän tulevalle keittiölle?


Kohteessa 15 Kastelli Viva on Puustellin toimittama uuden uutukainen keittiön ovimalli Cashmere. Ovet ovat mattapintaiset, greigen väriset. Taso ja välitila ovat keskenään samaa keraamista uutuusmateriaalia, Matte Marble Marquinia. Materiaali muistuttaa kovasti tänä vuonna Milanon huonekalumessuilla esiteltyä Dekton Kelya -levyä, jossa myös on marmoria mukaileva kuvio tummalla pohjalla.


K-raudan Cello-keittiöiden keittiössä on yhdistetty erilaisia pintoja. Keittiömalli poikkeaa muista asuntomessujen keittiöistä selvästi. Paitsi, että kahta erilaista ovipintaa on yhdistelty, keittiön kaapeissa on eri syvyyksiä ja korkeuksia, vetimet on rohkeasti otettu mukaan, eikä liesituuletinkaan ole huomaamaton, vaan se loistaa saarekkeen päällä kuin jalokivi. Liesituuletin on Savo Kuutio musta. Kohde 30 Casa Terde.

Melkein kaikissa asuntomessukeittiöissä on saareke, jonka välityksellä keittiö yhdistyy ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Meilläkin on kotona yhtenäinen keittiö-ruokailutila-olohuone, mutta se on kerrostaloasunnossa kooltaan selvästi pienempi kuin asuntomessutaloissa, joten saareketta meille ei remontissakaan tule.


Keittiöissä on nykyään vain yksi suuri ja syvä allas. Kohteessa 14 Goto Gloria se on messinkinen, ja samanvärinen hana on Tapwellin. Keittiön toimitti Gloria-Keittiöt.

Välitilaongelmaa ei kaikissa keittiöissä ollut ollenkaan. Työskentelytasoa on vain saarekkeessa, kun taas peräseinä on kalustettu korkeilla kaapeilla, joihin upposivat mukavasti niin astiasäilytys, kuivamuonat, jääkaappi, pakastin kuin aamiaiskaappikin. Korkeisiin kaappeihin on yleensä integroitu myös uuni ja mikroaaltouuni.

Tekniikan kehitys parantaa toiminnallisuutta

Aamiaiskaapit ovat yleistyneet niin, että niitä on jo lähes jokaisessa asuntomessukeittiössä. Aamiaiskaappien ovimekanismit vaihtelevat jonkin verran.


Tässä Noblessa-keittiöiden aamiaiskaapissa ovet taittuvat sivuille kaapin rungon sisään. Kohde 22a Wienerberger JokiDuo.


Aina-keittiöiden räväkänvärinen keittiökokoonpano osoittaa, että seinän viereen sijoitetun aamiaiskaapin ovet mahtuu avaamaan myös tavallisina taitto-ovina.


Mavi-keittiöt on ratkaissut aamiaiskaapin uudella tavalla. Kippiovi työntyykin kaapin yläpuolelle, ja kaapin alataso on ulosvedettävä levy, jonka päällä koneet saa esiin käytön ajaksi. Kaappi vaatii korkeussuunnassa vähemmän tilaa, kun kuumia vesihöyryjä varten sitä ei tarvita. Kahvipannukin on helpompi nostaa kahvinkeittimestä, kun se on ulosvedetyllä tasolla. Kaapissa on vielä lisätaso, jolle voi asetella vaikkapa aamukahvikupit odottamaan kahvin juojia.


Liukuovet ja rulo-ovet ovat myös käypiä ratkaisuja aamiaiskaappien oviksi. Uusi idea on astiankuivaustelineen sijoittaminen vesialtaan taakse saarekkeen korotettuun osaan upotettuun kaappiin. Kaappi sulkeutuu näppärästi liukuoven avulla. Kohde 27b Solid House Kodit, keittiökalusteet toimitti Eurokeittiö.


Uusinta uutta liesituuletintekniikkaa edustaa Lapetekin Falmec Soffio -saarekemalli. Siinä on patentoitu Circle Tech -moottoriyksikkö, jonka avulla hoituvat sekä käryjen poisto että ilmansuodatus. Topi-Keittiön kalusteet kohteessa 6 Designtalo Noste.


Kohteessa 14 Goto Gloria on Gloria-Keittiöiden toimittama keittiö, jossa on Savo BORA Basic -keittotaso-liesituuletin. Samantapaisia keittotasoon integroituja tuulettimia oli messukeittiöissä paljon. Savo BORA Basic Plus -malli esimerkiksi löytyy kohteista 13 Talo Lintula, 25 Kodin Terra -talo sekä oheiskohteesta As. Oy Porin Otso. Tällaisen haluan tulevaan keittiööni, sopii nimittäin erinomaisesti myös kerrostalokohteisiin.

Tasoon upotettu pistorasiayksikkö on tällä hetkellä suosituin malli. Sen saa esiin tai suojattua pienellä ranneliikkeellä. Tällainen myös meille, on selvästi kehittyneempi malli siitä versiosta, joka painalluksella nousee tasosta ylös.


Yllä oleva keittiö on Keittiömaailman A la Carte -mallistoa, ovimalli Festa 271 valkoinen sileä mdf ovi vedinuralla. Tasot ovat Ylämaan Graniitin Silestone New extreme Blanco Zeus. “Keittiöön on toimitettu Prismasta Samsungin älyjääkaapit, joiden nettiyhteys helpottaa ruokahuoltoa. Foodie.fi-palvelun kautta ruokakassit voi tilata kotiin samalla, kun katsoo mitä jääkaapista puuttuu. Ovissa olevilta näytöiltä voi tilata Prisma.fi:stä käyttötavaroita, vaikka uunivuoan tai kengät”, mainitsee S-ryhmän vähittäiskaupan kodin ja viihteen valikoimajohtaja Ville Vahla.


Keittiömaailman A la Carte -keittiöiden esittelypisteessä Näyttelyhallissa esiteltiin keittiöiden uusimpia vempaimia. Hissimekanismilla kulkevan maustehyllyn olen nähnyt ennenkin, nyt se näyttää yleistyneen aamiaiskaappien tavoin. Astianpesukoneen sijoittamisen ergonomisesti oikealle korkeudelle voi unohtaa, jos hankkii mallin, jossa alaritilän voi nostaa ylös siksi aikaa, kun laittaa astioita koneeseen tai ottaa niitä sieltä pois.


Keittiömaailma esitteli vielä yhden uutuuden: valaistussa ulosvedettävässä laatikossa olevan yrttiruukkuviljelmän. Tähän keksintöön suhtaudun vielä toistaiseksi varovaisella epäilyksellä.

Jokunen vuosi täytyy ehkä odottaa, että mahdollisimman moni uusi keksintö saadaan meidän tulevaan keittiöön mukaan. Ne hienoimmat keksinnöthän ovat vielä keksimättä. Eniten odotan ratkaisua korkeiden yläkaappien ongelmaan. Säilytystilaa tarvitaan, joten ne kaapit pitää olla, mutta kuinka saada kaikki säilytettävä käden ulottuville ilman keittiötikkaita. Sitä odotellessa keittiöremontti jääköön vielä suunnitteluasteelle.

Marja

0 Comments